Saturday, October 16, 2010

Just Another Post-SV Meeting Entry

Aku rasa, kalo korg ni an avid follower of this blog, dah bole agak la kan std content kalo lps jumpa SV ptg2 Jumaat tu kan? Ehehheeh...

Alhamdulillah... the meeting went better than expected. Actually nya, the result that came out at the last few minutes tu yg better than expected, and my SV in turn, adalah nampak very pleased and happy, which makes me a very, very happy bunny lah of course. Byk minggu dah dok main benda ni, konar sana, konar sini, bukak jurnal sana jurnal sini nak cari supporting evidence (feeling2 mcm lawyer pon ada kalo bab cari gali point nak kasi support defendent, erk, I mean, hypotheses kita :P). Then try algo tu, try algo ni, nak kasi fit in dgn problem yg ada ni. Nmpk bits of pieces here, bits of pieces there, tp x bole nak lengkapkan the puzzle. At the eleventh hour, the jigsaw puzzle came together in the end, Alhamdulillah skali lg... Tp jgn terlebih teruja, itu baru one teeny tiny part of the whole pic, tp I take each day as it comes, and I try to savour each small accomplishments, walaupon sebesar hama je sebenarnya <--- tulis mcm org dah dpt Nobel prize, x bole tahan!




Lately asyik ber'camping' dalam lab sampai pkl 10 mlm like that, just to get the work finished. Granted, I don't actually arrive at my desk until after noon on most days, but it isn't spent on sleeping in or anything like that. Kalo bkn working, I would be swapping childcare with Hubs yg pada masa tu ada kelas. The picture above was taken I think last Wednesday kot. It was around 9.30 p.m already masa tu, and at the ground down below ada open air cinema anjuran Student Union, tgh tayang cerita apa ntah, dari dlm lab pon bole dgr soundtrack nya, but I cranked up my classicals out loud, so as to drown the noise. Pah... undergrads... tah bila diorg ni study pon x tahu la aku, seems like Uni Plymouth ni keja nya promote fun activity je utk students dia. Foam party la, Big Cheese Night la, x termasuk kalo weekends tu Live Football on big screen la, dah tentu arak menjadi offer utama. Kalo udah ada hangover all weekend tu, bila masa ntah study? X paham betul la. Anyways, with the days being shorter now, mmg by the time jalan kaki balik umah it feels like dah midnite, syukur lah byk lg manusia berkeliaran, thanks to the bars and pubs all the way home, coz there'll always be people around and music blasting, but that isn't necessarily a good thing kdg2 tu especially kalo ada yg dah drunk tu, but that's another story for another day la ye.

Ooo teringat satu tips aku nak share (still pasal research). Aku ni programming kan mcm slow sket, so kalo setakat nak tahu keberkesanan algo kita tu, aku start off dgn buat formula2 tu semua dkt spreadsheet aje. Even yg calculate things like Eigenvalue ke hapa ke, buat kat spreadsheet dulu. Dah kuar result n nmpk ok, baru la start getting messy with the codings. Nnt bole compare dgn yg kat Excel, kalo2 ada salah logic kita di mana2. SV aku pon setuju aku buat gitu, sbb computer science ni hard core nya bkn lah programming (altho necessary). Saja je nak share, it works for me, and it might save your time too. I share bcoz I care :)

Tp bkn bole bersenang lenang lagi. Progress report ke KPT, ke IPTA, ke UoP semua due by end of this month. Plus we are chasing the deadline for a paper submission, and we are intending to use the result from this afternoon, so lots and lots of writing, plotting graphs, and some more korek korek korek supporting documents are in the agenda for next week. For the time being, nak rest and relax sket this weekend hihi. Maybe perabihkan buku 'P.S. I Love You' drpd last week start baca x abis2. Bukunya dah beli lama, tp x baca2 jg sbb aku ni mcm sappy sket. Aku plak kalo buku sedih agak reluctant nak baca. Tp bila dah baca halfway ni, mcm x sedih sgt la plak, high expectation ke hapa x tau la. Btw, ni aku ikut pesan CheFadh la ni psl baca buku cerita, dulu2 rasa guilty jgk nak pick up and read buku2 fiksyen when there's knee high reading yg perlu dibuat utk academic papers, tp mengikut kata beliau, 'Kena cari masa, mek'. And baca buku adalah aktiviti ilmu jg apa, better la drpd tgk TV tu ye dok? heheheh... Have a nice weekend, all!


4 comments:

mast@work said...

eigenvalue was one of the questions asked by SV prior entrance exam haritu.. esok lusa ni bergelumang aa dengan matrices dan tok neneknya.. la ni berterabur nak study.. bajet by end dec settle basic2 ni.. next year terus focus dgn data n analysis.. huhuhu..

kalau sokmo enjoy bila depa belajar.. kat jepun ni pulak terbalik.. dok study budak2 depa, ntah bilanya berparty.. huhuhu

Mama Zharfan said...

kat notts univ pun sama gak..mcm2 fun aktivities utk undergrad..even sesama phd students pun selalu ada aktiviti kuar ramai2 tp pegi bar--me tak pernah join ler :p

me dh submit kpt report last 3 weeks..end of this month nak submit final chapter dh ni...tgh dok struggling sbb final chapter adalah essence my thesis ;)

all the best to me & u!

yatie chomeyl said...

thanks 4 the tips about calculation tu..i pon nok buat gitu jugop lah :)

Oyis said...

mast:
hehe slmt bergelumang ngan matrices. popular jgk si eigen ni ye hehehe... fuh... dahsyat tuh budak2 japang, studyyyyyyy je manjang... mmg berbeza mcm langit ngan bumi la agaknya kalo dtg tgk gelagat budak2 kat sini

mamazharfan:
wah pantas mamazharfan buat keja, 3 mggu lps dah hantar ye. technically, my 3rd year starts early november, so masih belom terlambat nak hntr yearly submission of progress report tu ehehehehe.... dah nak siap tulis thesis ye kak? bagus2... ni tumpang smgt ni...

yatie:
cubo gn x cubo