Wednesday, October 6, 2010

Ear Anatomy

Telinga agak tersumbat, sejak smlm. Macam an oncoming flu is on the way, sbb asal mlm je, kaki dan tgn jadi sejuk, walhal aku lah manusia paling pemanas in my family. Even Hubs pon ckp x sejuk la, biasa2 je, so something not quite right somewhere. Standard la, dkt2 nak masuk winter ni, mcm2 la.. tp harap2 nya it can still be curbed sbb dah telan ubat selsema. Psl telinga lom jumpa GP or anything, x sakit, more annoying than anything, tp kdg2 ada gak pening berdenyut2 sket. Hrp nya it's just related to the onset of the flu. If it is, selalu nya kena tggu a few days, then baik dgn sendiri nya.

Ironis nya tgh memahami mekanisma telinga pon skng ni, sbb tgh kaji computer models of the human hearing system utk justify kan penggunaan audio features yg aku select, so that features tu adalah meng-extract benda2 yg sama spt yg human hears. Apparently, when telinga kita tersumbat begini, Eustachian tuba kita adalah blocked, dan tiada kena mengena ngan pistachio kuantiti taik telinga dlm telinga ye. Hmm... harap2 la cpt baik. Doa2 kan aku sama ye..




2 comments:

mama zharfan said...

moga cepat baik yer telinga oyis tu :) cute plak pic earphone tu ;)

isabelle said...

cepat2 baik ye.
telinga tu nak pakai lama tu