Monday, July 5, 2010

Terkejut Babi... Literally :P

Had just finished one part of the job intended to be done today. Lega rasanya. Bole tick 'finished' dah dkt item tersebut. Also dah submit my claim form ke Graduate School (they sent me a follow up email, ckp duit grant tu dah ada skang, bole claim now, x yah tunggu balik drpd Barcelona baru claim, woo hoo. So I got worked up for nothing lah beberapa entry yg lps ngeee *malu*).

On my way out tu kan, alang2 Grad School building dah meghala ke town, terus berjalan2 kejap released tension. Mmg nak kena beli lip balm pon, sebab yg ada skang ni bak kata ore Klate nya, sudah 'kering ssodok'. Ye, tahap kena korek dengan jari / brush sbb dah x bole nak apply stick tu directly dkt lips langsung, begitu sekali kehabisan ye tuan2 dan puan2. Ni lah kes paling teruk pernah terjadi. Slalunya x pernah sampai sedasat ini. Asalnya sbb yg the last lip balm tu 100% natural, so kalo bole this time pon nak pakai yg natural jgk la. Kalo nak yg cosmetic biasa ada je, but I'm trying not to use it where I can.

Yg current one ni was ordered at NoirLiliana through Etsy (as recommended by Leed Selamber). Sgt berpuas hati there, but it was homemade and shipped from the USA, so you have to give and take a few days utk the orders to be processed and delivered. Plak tu dari sehari ke sehari duk postpone, last2 dah jadi tahap sadis mcm skang la. Nak x nak, dah x de masa nak order, so kena jgk gi beli by hand.

Semenjak dua menjak memakai lip balm/tint yg 100% natural ni, other tints yg ada chemical just don't cut it for me lah (cheh berlagak). Bukan apa, tp sejak Aisyah dah pandai sket ni, asal aku pakai aje (time nak keluar dgn dia), mula la dia tarik2 seluar kita suh pakaikan kat dia juga. So kalo bole, x nak yg ada chemical langsung la. And tiba2 je terasa lain mcm dkt bibir kalo tenyeh yg x natural-sourced, mcm x tulen la kot. Ntah. I don't know to describe it, but after using it for awhile, I guess you can tell which has added chemicals in it and which does not.

The only one yg ok sket ialah the selection from Lush. Yg ni mmg fresh hand made cosmetics. Kalo masuk kedai dia bau mcm kedai aiskrim padahal jual beeswax utk lips, scrub badan dsb nya. Mula2 testing aje, a lip balm called 'Honey Trap', ada mixture of honey and vanilla in it, but last2 aku yg ter-trapped sbb mmg bau dia wangiiiii sgt! Not of the flowery kind, tp mcm best la (sah2 ada vanilla). And bcoz aku citer my 2 year old always pouts her lips when I'm applying it to my lips, org kedai tu siap ckp, Honey Trap ni adalah sgt popular dgn kanak2, berbanding flavour lain (Chocolate, Mandarin & Beeswax, etc). So dah terbeli la plak. Cheap cheap one ajor, don't worry. Cuma downside nya ialah bcoz it's natural, dia x de kaler (or advantage, depending on whether you want colour or not - kalo anda spt saya, gemar au naturel aje, dan bkn kaler glamer, it's a plus point). Cuma ada sheer gloss and all the yummy goodness je la hehe..





And bcoz they are into the environment what-not, plastik bag pon x de, tp paper bag comel aje dibagi. Beli satu item besar ibu jari aje, tp paper bag bau harum habis se-locker wangi *nyaman*. Tgh belek2 dan sedut2 bau keharuman itu, terperasan ini...



It reads, 'THE LIFE CYCLE OF A LUSH PLASTIC BOTTLE'. And it goes to explain kitaran nya lah kan. Tp sila fokus dkt tempat yg telah aku circle kan ituh.



It further reads, 'Empty plastic bottles sent to Recycling Plant to make ... Shiny New Bottle'. Itu x de masalah la. Tp bila tgk objek yg dibulatkan itu...



Oh my world! Ianya x lain x bukan adalah gmbr seekor babi rupanya. Terdapat lukisan seekor babi yg dilabelkan sebagai 'Old/New Placcy Pig', yg kerjanya menyedut plastik2 terpakai melaui lobang idung nya (siap ada perkataan Suck lagi tuh), dan kemudiannya mengeluarkan al-konon nya plastik2 baru dari lubang dubur nya, siap wat lawak lukis perkataan 'Pop' lagi (tiba2 mcm deja vu kes trial DSAI la plak daaa... main dubur2 nih hihi). Eww.. gross okeh.

Back to the real question... Apakah plastik2 yg digunakan di kedai ini dikitar semula / diperbuat menggunakan organ2 atau material drpd kerbau pendek itu? Panik mula menguasai diri. Panic! panic! Dah la dah cium2 and hidu2 benda alah tu bertalu2 sampai dpt menandingi org hidu gam dah td. Alamak harus kena samak hidung nih!

But after about 37-panic-filled seconds later, baru la paham bahawasanya lukisan ala2 komik tu hanyalah buat lawak psl recycling. Obviously plastic di-recycled dkt recycling plant la Oyis, d'uh!

Mujur lah begitu, terkejut babi hamba seketika td. Heh.



9 comments:

Wan said...

ok ker lush ni? beli kat mana yek? slalu duk guna vaseline tu jer..tu jer yg rasa cam ok sket (tahan lama kat bibir, dan function sbg lip therapy jugak). tp kalo nak rasa ada perasa sket letak lip gloss. tu pon tak tahan lama.. saya mmg dah lama duk cari2 lip gloss brand yg ok ni.. kalo bleh takmo chemical jugak! hehehe :)

mast@work said...

hahaha.. bila entry citer pasal babi ni memang rasa nak tergelak..

babi di sini lebih signifikan kekdahnya..

selalu buat kami seriau.. hehehe

eh, bila oyis nak pi barcelona ni? kirim fridge magnet leh?

huhuhu

yatie chomeyl said...

hahaha lawak pulak baca u punye kepanikan ni hehe

Oyis said...

wan:
oo saya dulu pon slalu pakai vaseline jgk, tp mcm berminyak sgt rasanya, so vaseline ni mmg pakai utk time2 yg bibir betul2 chapped, mcm masa harsh winters tu kan. kalo gloss biasa, x brp suka sbb nya rasa cherry ke, strawberry ke, mcm fake sket (mcm pelik).

lush ni rasa nya ada all throughout UK, tp ni web dia,
http://www.lush.co.uk/
and there's a store finder also, kalo nak cari yg dkt dgn tmpat kak wan kan. kalo x de yg berdekatan, i think they take online orders too, kan? but i'm sure k wan in London x dak hal lah sbb lg kan kat ulu plymouth ni pon ada heheh... enjoy ur purchase and those yummy glossy lips!

mast:
barcelona pegi mid july. nak kirim yg mcm mana tu? :)

yatiechomeyl:
tu la, buat PhD ni, jd mcm biol sket, semua pon amik serious, org buat lawak pon ingat betul2 @_@

Anonymous said...

Этот пост — одно из редких исключений, когда читаешь с удовольствием и что-то для себя выносишь. Спасибо автору. Добавлю в избранное[url=http://voronezh.recikl.ru/].[/url] :)

Anonymous said...

для взросленьких деток [url=http://aftertube.net.ua/tags/Pickup/]Pickup[/url] Посмотри про то как [url=http://aftertube.net.ua/tags/Pickup/]Pickup[/url]
со слабыми нервами вход воспрещен!

Anonymous said...

Biotin, vitamin B6, magnesium and zinc are also necessary to provide the building blocks to support new growth buy viagra online In terms of free weights, you will want to purchase 5, 10, 15, and 20 pound weights if you are a woman, and heavier weights if you are a man
o You can also use a 22% and 35% professional strength Carbamide peroxide teeth whitening kit and gel generic cialis While there are manmade versions of this hormone available, taking it without a doctor's supervision is at the best extremely dangerous

Anonymous said...

[url=http://www.magicaudiotools.com/convert-flac-to-mp3]flac to mp3 converter[/url]

Anonymous said...

Hello There. I found your blog using msn. This is a really well written article.
I'll be sure to bookmark it and return to read more of your useful info.
Thanks for the post. I'll certainly comeback.


Also visit my homepage - tatouage