Wednesday, July 21, 2010

Holiday? Think Again

Sebenarnya byk nak cerita, tp sudahnya jd x tahu nak cerita apa. Sbnarnya x suka hapdet kalo x de entry bergambar, tp nak wat camne kabel x de / hilang, x dpt lah nak dipastikan. Ni pon dah pkl 12 lebih dah ni, tp gigih gak la nak update. Bkn apa, just to let family and friends tahu update sket sbyk. Nak call selalu or lama2, mahal, so tulis aje la time2 sempat.

Hari ni pindah ke hostel lain. Kalo ikutkan mmg downgrade sket la drpd yg itu hari, tp Alhamdulillah, mcm selesa. Agak jauh drpd school, x mcm hotel dulu, tp dkt kawasan tourists, so rasanya OK lah. Nak cuba jgk squeeze sket masa utk berjalan2 sekitar Barcelona ni, lusa dah nak balik :)

Mmg sejak dtg hari tu, I can honestly admit x sempat berjalan2 lg. Masa belum dtg tu, duk imagine Summer School ni mcm konferens la, agak layback, relax, and a place to meet contact and networks and discuss ideas. Tetapi tidak! Ianya adalah sesungguh2nya hardwork okeh?

Tp sgt2 suka sbb mmg worth it la University of Plymouth byr 170 Euro utk register sekolah ni. A lot of the aspect yg berkenaan dgn research masa PhD dan jg masa MSc dulu dibincangkan dan dikupas. Bkn sahaja itu, malah area2 yg aku x familiar spt Soundscape (tp pada org lain familiar la kot), jg dibincangkan dgn terperinci sekali. Siap example bagai. Ni kelas diberi oleh otai2 dlm bidang ni, yg selama ni duk main petik main quote je kerja diorg, tp x kenal personally. Now I can finally put a face to a name, and it feels great and rejuvenating slps berbual2 dgn tokoh2 soundscape and music information retrieval ini. I feel very inspired, in fact rasa nak balik cpt2 sbb baru la sedar betapa I have missed and mis-spent the last few months wasting my time duk layan perasaan x syok nak wat kerja. Kalo inilah what it takes to get me back on my feet, syukur!

Tpkan, mmg letih, aku ckp ko. Start from 10 pg - 7.30 ptg okeh. Sehari ada 3 lectures, satu lectures sejam setengah pjg nya. Then disambung dgn buat project berkumpulan plak. Tu pon dah terbabas2 sampai pkl 8 pm 8.30 pm mcm tu. Pastu mmg x pelik bila stay back utk siapkan projek sampai pkl 12 mlm, 2 pg mcm tu. Aku je chalo awal (around 8.30 sokmonya), sbb x kuasa dah. Mmg workaholic budak2 yg attend summer school ni semuanya. And jelas terpampang passion diorg terhadap kerja masing2. Tp biasa la, lps 8.30 mlm tu, semua kerja ada beer di meja la ye. Itu hari wat discussion dlm bar ok, panas bontot aku dibuatnya. Heran aku mcm mana x mabuk diorg ni, pastu bole wat kerja lg tu. Bole berfungsi dgn waras ke otaknya? hmmm...

Tp hati diorg sgt baik. After 4-5 hari bersama ni, mmg rasa mcm rapat dan x segan2 sgt dah, walaupon aku sorg je bertudung dan Islam. Ramai yg take care la jgk psl aku mungkin sbb saiz pendek and kecik automatik diorg rasa perlu penjagaan yg lebih (perasan), dan diorg tahu aku x streetwise mana, so selalu kalo jalan mesti temankan and td pon balik dah lewat sgt diorg tolong tahankan teksi sampai berlari2an nak suh teksi berhenti sbb pemandunya x perasan. Hehe.. untung gak jadi ala2 org fragile ni...

Fragile2 pon, aku sorg je yg dah went through labour okeh? Aku antara yg paling tua la attending this event, budak2 lain byk yg buat PhD direct after BSc or MSc dan x pernah kerja, let alone be married and have a family, so diorg duk mmg ternganga awestruck la dgr hikayat aku sbg postgrad mommy ni kan. Umur diorg rata2 dlm 3-4 tahun lebih muda drpd aku, tp itu pon still ada gak time2 rasa inferior ngn diorg sbb aku sampai skang x rasa mcm aku ni composer. Mmg bkn bidang research composition pon, so I am very glad half of the class load is on signal processing, altho much to the annoyance of hardcore musician lain la sbb diorg x rasa belajar sound engineering and this and that algorithm and test will help them in composition. Kat situ nmpk la sket ada perbezaan ideas, and it will be interesting to relay this onto my SV and the rest of the group in Plymouth, bcoz whereas these guys are concerned about the output, we computer scientists yg deal with music care about the producing the music more 'intelligently', as opposed to hasilnya.

Satu lg yg buat aku rasa agak terpisah ialah as a composer, 90% kelas bawak MacBook ok. Aku ngan sorg lg je Windows. Well actually aku pro-Linux, tp sbb aku ada dua2 platform, penganjur suh stick to windows je la, jgn tambah2 lg platform lain2. Kekok sket la, sbb byk example yg diberikan utk Mac. Windows masih byk kena kejar and be developed, so byk kali gak la keja aku hang (x support tu, x support ni) and tutor dia kena dtg fix it. Apa pon, yg nyata, aku bila bab hands on ni sucked big time, spt programming in Supercollider, and mixing audio, tp again, this falls back on me being inexperienced. Whatever lah. Dtg sini niat belajar :)

Esok pg ada masa free sket, ingat nak go on tours and shopping sket. Finally after 4 days, baru ada waktu lapang, tu pon sbb aku x amik sesi tutorial Supercollider. Tp ptg nya ada tutorial dgn mahaguru concatenative sound synthesis, so debar la jg nih. Mlm kena perform projek yg kitaorg bertungkus lumus buat tu kat concerto dlm hall(amateur). Lps interval, musician pro yg lain plak perform. Menarik gak nih. Then lusa bole balik, ha.. yg ni paling menarik of all, can´t wait! :)

Tu saja from now. Kalo rindu kat aku, leh la tgk gmbr2 sekitar Sound & Music Computing kat sini. Tp gmbr aku semua sipi2, hampes. Yg nmpk muka plak tgh garu kepala. Redha je lah.

Lama giler tau nulis entry nih, sbb nya aku terkial2 pakai keyboard Spanish ni (kat hostel, best jgk, internet free and x de org guna, dlm aircon plak tu). Jgn x tahu mcm2 aksara pelik2 atas keyboard dan susunan lain drpd keyboard biasa. Tertekan guek! Nasib esok workload dah x de sgt hehe...


3 comments:

Mohd Norowi said...

Salam K. Yis, Uh,uh susah nya espana, sampai 2 entry sekali bantai!!!!. Anyway Ayah enjoys baca entries ni. Betullah kata pepatah, jauh perjalanan banyak pengalaman. Take care and wassalam.

Liyana said...

Wah, sgt gempak bila panggil 'composer' :)

Marsha~ said...

saya baca sampai habis ni tau.. heheheh..