Sunday, July 4, 2010

Big Cook, Little Cook

Big Cook, Little Cook ni antara cerita favourite Aisyah pagi2, kalo hari dia x gi nurery la. Kalo gi nursery mmg x sempat nak tgk cerita ni sbb dia airing lewat sket, after 9 am I think. Anyway, cerita dia psl tukang2 masak hehehe...




Smlm Aisyah received her first Bday Party Invitation ever, from her friend F*r*da My*sha. I am very excited for her, tp sayang nya x dpt pergi kot, sbb masa tu dah dkt Spain attending the Summer School. But I am in the process of convincing Hubs suh bawak Aisyah pegi. It'll be good for Aisyah, a chance for her to make friends, and hopefully she'll have a great time too.




Oh, speaking of bday, yesterday, Mal and Wak dtg singgah umah kitaorg kjp, bawakkan hadiah belated bday utk Aisyah.

It's a kitchen playset!




So after assembling the kitchen, ini dia hasilnya. Ada kitchen top, oven, stove, sink basin and generally, mcm kitchen kecil2an dah. Still kena tempek stickers on the kitchen set masa ni, tp x terbuat2 lg, sbb Aisyah terus jumped in and play.




Aisyah is over the moon! Suka sgt2 dgn hadiah ni. In fact smlm pkl 12 midnight pon x nak tido lg, duk main ni, sampai kena marah ngan Ayah dia baru masuk tido. And first thing bukak mata je pagi ni terus sambung main!

Tgk aje lah aksi2 dia memasak rajin macam Ibunya! kan? kan? kan?




Not only cooking, baking pon terror. Siap amik oven mitt kat daput tuh. Again, konsep ke mana tumpahnya kuah kalo bukan ke nasik, so pastinya rajin gile Ibu Aisyah di dapur, tidak syak lg!






Lps masak, hidangkan makanan utk tetamu semua (tu Weetabix betul tuh, yg 4 segi tuh).




Jgn lupa hidangkan air skali.




Lps tu, apa lagi, time mkn. Mmg dah pandai dia main masak2!




Lps dah mkn tu, pandai2 la kemas kan? Pinggan kena cuci and carap elok2.






By far, this is the BEST toy set yg Aisyah ada, hands down. Terima kasih byk2 Aunty Mal and Uncle Wak ye... Tgk lah tu, hepi x terkata...




So bila nak dtg umah Aisyah aunty2 semua? Bole Aisyah masakkan. As for now, ni Aisyah tolong suapkan eh, yum!



Nota kaki: Aisyah muka comot tu sbb dia makan roti coklat sesambil main. Punya la suka dgn toy baru ni, nak basuhkan muka kejap kat toilet pon x nak.

Nota kaki 2: Ah.. the question now is, malam ni nak masak apa? Ibu Aisyah buntu weih... dah la myresipi.com dah shut down. x de idea nak masak apa huhu... And it's Monday tomorrow plak tu. Cpt nya the weekend went, haih!


5 comments:

Wan said...

so cute dan rajin! mmg dia tiru buat apa yg dia nmpak mama dia buat kat dapur tuh.. dan tidak syak lagi mmg kuah dah tumpah kat nasik! :)

btw toys kat sini mmg best2 kan..saya pon geram ngan toys kat sini, seb baik takde anak kalau tak sure dah penuh umah ngan toys! hehehe

btw happy belated birthday, aisyah!
*hugs and kisses*

Oyis said...

wan:
sgt byk toys kat sini, and harga pon mostly berpatutan la, kalo compare ngan msia tu. tu belom yg kat carboot lg, second hand pon, still of very good quality, cheap some more! mmg kalo bkn sebab umah kecik, dah beli lagi dan lagi dan lagi! mau giler dibuatnya! hihi...

thanks aunty wan for the birthday wish (on behalf of Aisyah) :)

mast@work said...

suke nengok mainan.. lagi2 yang tak dapat masa kita kecik2 dulu.. hahaha..

Heartilyina said...

bestnya tgk toys aisyah. kecik2 dlu xmerasa la toy canggih2 cmni hihi. nnt aisyah pn terror la memasak mcm ibu dia sbb dr kecik dh practice slalu :D

Oyis said...

mast:
hehe... mmg ibunya pon tumpang fascinated tgk toys dia nih. dulu2 x pernah ada gak hehe

heartilyina:
nak kata ibu dia pandai tu tidak la, tp bole tahan rajin sbb terpaksa hehe. kalo masih di msia, jgn harap la nak sekerap ini di dapur. habis kuat on a week day la kan, masakkan nasik dlm rice cooker and panas kan lauk kedai atas dapur. gila lama tong gas bertahan haha. tu pon dah cukup rajin dah tu. lebih malas lg, tapau nasi and lauk terus mkn kat umah. pemalas tahap dewa punya tahap ialah mkn terus kat kedai, which happened, er.. 3 out of 5 working days kot? eheh... moga aisyah membesar jadik kak long yg rajin tolong ibu di dapur esok2 amin!