Friday, June 26, 2009

Stock Inventory Check!

Aku baru perasan awal minggu ni yg stok EBM aku tggal x sampai dua baris dlm peti. That's 7 botol 5 oz x 2 baris = 14 botol ajo! Alamak. Camne leh x sedar nih? Ish.. ish... silap sendiri gak, sbb sejak dari last week, aku on and off pumping sesuka hati. Lps bercuti2 di Cornwall, aku byk hari x gi opis, sbb nak bawak Aisyah gi health visitor la, wat party bday dia la, cuti kemas rumah la, haha. Dan aku ni plak kalo dah berkepit ngan Aisyah, i.e. kluar jalan atau duduk rumah ngan dia, konfem x pump sbb rela bg direct je time2 rasa cam dah penuh tu. Skang mmg payah dah nak double pump, sbb Aisyah rimas and distracted.

Lebih memburukkan keadaan, it was that time of the month, plus aku sdkt sibuk nak cuba menjayakan this task yg perlu dibuat before next week, jd hasil yg aku dpt kurg berbanding biasa. Cuak weh... Aku skeptikal bab2 hormon efek pengeluaran, coz aku ala2 percaya it's all in the head.

Tp betul la kot. Bbrp hari lps skali pump dpt in total 4 oz je (per session). Hari ni Alhamdulillah, dah balik ke asalnya (6-7 oz per session). Ke sbb aku dah berjaya men'tackle' dua tasks dlm list keja maka hati sedikit gumbira? Ntah la... Apa pon syukur...

Saja buh update psl pumping sket hari ni. Utk mengingatkan diri sendiri jg, jgn skip2 pumping, buruk padahnya. Hehe.. si Aisyah tu minum dlm 7-10 oz sehari. Byk jg tuh. Especially dah besar n tgh2 summer ni kan, kering tekak dia kot, kesian sgt. Mmg weekend pon kena pump jg, kalo x, mmg cpt la habis stok. Hari tu ada member bgtau, aku blessed kerana susu melimpah ruah. Hehe.. dah setahun dah umur anak, mana la melimpah ruah nya. Cuma Alhamdulillah, cukup lg setakat ni. Aku rasa susu tu std amount je Allah bagi kat semua pompuan, but kena usaha utk preserve quantity nya. Mmg it's not easy, but that's the way it is.

Slmt terus mengepam to those yg mengepam!

6 comments:

ar.nie said...

Lebih krg jer stok kiter Oyis. Kat umah, mmg malas betul nak pam. Tapi, biler tgk dah tinggal 2 baris tue, kelam kabut jugak. Humaira jenis ngempeng lak tue, dan kiter tak reti double-pumping dgn baby.

Tapiii, kalau dah terdesak sgt kan, time dier makan, suruh helper bagi, then kiter pump. At least, dier kenyang laa seketika, dan sempat kilang re-produce, biler dier nak ngempeng lagi. Dgn syarat, kena nyorok laa, sbb kalau dier nampak, dier xnak makan & nak ambik botol yg ader susu tue. Ekeke.

Dah try tak cara nie, waktu kat umah? :)

Oyis said...

ooo... gitu ye? belom try, sbb biasa kat umah semua mkn pd waktu yg sama. x pe2, nnt kita cuba. tp ngepam masa dia tido ada la. mmg tepat kata arnie, kalo nak ngepam masa kat umah, kena nyorok. otherwise, ada yg cpt2 merangkak dtg nak 'tolong'. hehehe....

zafi said...

huhuhuhuhuhuhuhu
nak komen pon cam tak tau nak cakap apa...
keep up a good work!!! noris boleh!!! :)

noris said...

zafi:
insya Allah.. boleh!

miSs inTerpReted said...

hmm...kita pon tak pam langsung if x pi kelas...direct feed jer.

tapinyer, bila nak pump kan if kejap2 nak susu...hmmm....

noris said...

miss interpreted:
tu la psl kan? this week letih (n malas), so x ter pump plak weekend nih huhu...