Monday, June 1, 2009

Aisyah Demam

Aisyah demam. Sian dia. X leh nk blog pjg2. Hari ni pon dah x masuk lab. Temperature dia mencecah 38C lebih. Sejak dari sabtu hari tu lg. Anyway, pg td dah gi klinik. Mujur la bole walk-in, lps call pg td. Susah hati tau kalo anak sakit kat UK nih. Susah nak dpt masuk jumpa Dr. Especially weekend.

Mlm Sabtu tu masa temperature dia nak dekat 39C, call NHS Direct pkl 3.30 pg. Tp lps tu diorg bg guideline je la, bg baby minum air byk2, bg Calpol (liquid Paracetamol), pki kan baju baby nipis2 aje, basahkan kepala, etc, yg common sense la. Sampai temp baby dah 39 C ke atas baru dia suruh concern. Dah la bila tnya kalo perlu nak bawak gi Hospital, gi ke Outpatients ke A&E (sbb klinik sah x bukak dah weekend), dia kata, call GP dulu, panggil out-of-hours number. Lps tu diorg akan wat assessment over the phone, kalo perlu, br dia panggilkan ambulance.

Hmm... dari segi ni rasanya better Msia lg. Kdg bila anak sakit ni, kita cpt2 nak jumpa Dr kan. Even sakit biasa2 je, sbb at least nak tahu sakit biasa ke luar biasa. Lebih2 lg first time mom mcm aku ni, dah lah di kejauhan, x dak sapa nak rujuk (sob, sob). Takut demam2 yg panas satu badan ni kan, takut sampai dah kena fits ke kan, nauzubillah.... Apatah lg di musim swine flu pandemic ni... hish... Sanggup hantar ke hodpital swasta even, byr ribu riban pon x pe, as long as dpt treatment segera. Kat sini, jgn harap la...

Dah la bila pegi jumpa nurse pg td (nurse je ye, Dr dia reserve kat kes2 kecemasan agaknya), Alhamdulillah dia check ok, tp suh gi beli liquid paracetamol dkt farmasi aje. Ek eleh, tu kita pon dah bg. X bg ubat prescription pon. Kluar duit sendiri lg. Chessss... Kalo nak kluar duit sendiri baik la kat Msia. Kluar duit sendiri, dpt treatment cpt, dari pakar lg.... huhu

Yg berita baiknya, cik Aisyah dah makin sembuh. Temp pon dah turun, cuma hari ni stay ngan dia nak bg dia susu lebih. Org tgh demam mmg kuat minum susu. Dah la sini tgh summer. Mak aiiih... panas nya! Tinggal x peluh mcm kat Msia je. Tp tingkap satu rumah dah bukak. Plus kalo tgk luar sekitar pkl 12 - 5 ptg tu, mcm x daya nak kluar. Terik! Mungkin sbb tu dia demam pon ye jgk.

Tp aku rasa la kan, sbb dia nak tumbuh gigi. Nmpk lg 2 btg nak tumbuh, dah nak masuk 6 btg la semuanya. X pon, dia nak dpt kaki kot, hehe. Dah berani menapak lebih jauh. Semlm dia dpt wat 2 tapak on her own, and aku perasan dia jln x jengkit2 dah. Dah steady guna tumit skali. Insya Allah x lama la tu.

Ok la gtg. Ni gmbr budak sblm demam. PS: Rambut dia dah pjg, bole ikat tocang dua. Suker! Mmg saat yg dinanti2 utk setiap ibu yg ada anak pompuan hehe...

Cpt sihat ye Aisyah!



,

12 comments:

zafi said...

dah ok ke aishah?

ar.nie said...

err, scary jerr baca pasal bab2 sakit kat UK nie... Camna lah rakyat tempatan diorang survive ekk. Mmg mengamalkan 'cara hidup sihat' ker diorang?

BTW, get well soon Aisyah. Yelah tue Oyis, samaada gigi atau kaki lah tue. hihi.

Nabil said...

mcm tak demam je gamba tu...maklumlah..budak kecik...kalo kita demam..muka mmg takleh masuk blog..ahaha

Anonymous said...

i rasa nak dptkaki lah..cam anak i ni..tetiba masa 11bln tu..xder selera makan..ngan rash yg banyak sampai suspect chickenpox..n cirit birit..pastu one day giklinik..ada kakak dr msia gak yg ckp..entah2 anak nak bg kejutan kot..rupanyer betul..tetiba je dia jln masa tu..sbb curios tgk bilik Dr tu terbukak..hehehe..harap2 aisyah pun camtu..saja nk bg surprise tu..


sally

noris said...

zafi:
alhamdulillah, temp dah down to 37C. Tgk la camne hari ni, mungkin leh masuk lab dah.

arnie:
a ah. betul tu arnie. rasa mcm kt dunia ke-3 sungguh. sbb free kot (consulation tu). health service dia gomen sini byr, tu yg x keja weekend tuh). konon systematic la kena wat booking utk appointment, tp mana la kita nk tahu hari ni yg mggu dpn kita nk sakit, ye dok? pelik tul.

noris said...

nabil:
ni gmbr before demam hehe. skang dah 2 hr x mandi, kesian dia, agak comot sket huhu. tp still cute, klo org tua cam kita, sgt x layak wat masuk blog dah haha

sally:
mungkin la kot. hrp2 nya nk dpt ilmu br. masa ni menapak 2 langkah pon kita dah teruja sgt. x sabar nk tgk dia berjln hehe

ilyani fauzi (McE) said...

salam noris..ciyannya aisyah...harapnya dh sembuhlah ye..mmg betul tu noris..kekadang anak demam..kita jd panik..x tahu nk buat ape lg..bukan setakat first time mom mcm noris..yg ada anak 3 mcm e pun..masih haru biru kalau anak2 demam..khadijah sblm jln pun dia demam 2 minggu..( bukan straight 2 minggu..tp seminggu 4 hari demam..pastu baik..pastu selang 2 hari dia demam balik..) alih2..dia jalan masa dia 9 bln tu..oooo..dia nk ringankan bdn rupanya...jgn risaulah ye noris..insyAllah..xde ape2 kut...sabar ye...salam sayang untuk aisyah ye..take care!

Oyis said...

betul tu e.. mmg risau. at least cik abe e doktor, bole la wat rujuk2. doakan la ye agar dia cpt baik. mujur la br dpt tahu SV pon xde dlm opis, x la rasa ralat sgt x masuk opis haha..

Badrul Anuar said...

emm dah ok ke belum?lambat baca blog..sebab banyak benda nak buat..nak jumpa supervisor this week..hehe

keindahanalam said...

Erm...aku pun dh terlambat baca post ni. apa pun semoga Aishah cepat sembuh.

noris said...

bard& shue:
alhamdulillah, dah bernsur sihat, cuma std la, budak demam ni pjg merengek nya n very the manja one... huhu

noris said...

thanks yeh korg, for the well wishes :)