Tuesday, June 23, 2009

Masak ooo masak

Entry ni ditulis pada hari minggu yg lps semasa tgh geram. X pe, post kan jg utk ingatan kpd diri sendiri tentang cabaran kehidupan di perantauan.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Eii rasa cam nak balik Msia la. Aku pon dah terkena penyakit yg melanda Che fadh. Hilang keinginan memasak dan kering idea dah nak cuba anything kreatif di dapur. Kalo Che Fadh pon bole kena, aku yg mmg sedia kala malas dari Msia ni lg la teruk penangannya. Apatah lg di tgh2 bulan, sambil menunggu elaun, lg x bersmgt tgk kan kabinet n peti kosong x cukup bahan tu. Hmmm....

Ntah kenapa la rasa camni. Tgh boikot ni, sampai tahap Hubs yg masak kat dapur skang sbb aku dah ckp siang2 x nak masak hari ni. Letih tau. Hari keja, balik school masak. Hari cuti, dari celik mata (bfast) sampai ke sebelum pejam mata (dinner), pun kena masak. Hari2 yg nak jenjalan kluar seharian pon, lg byk kena masak nak bawak bekal la, potluck la. Kalo habis penat pon, beli luar, tu pon doner kebab aje la yg halal, tp mkn kat dalam rumah jg. Hiiiii!!!!!!! *geram2 tarik rambut*

Sgt la teringat2 n rindu kat suasana makan luar kat Msia. Byk sgt tempat2 sampai x tahu nak pilih mkn mana, mkn apa. X payah mahal pon. Janji sekali sekala dpt merasa air tgn org lain. Masa2 ni teringat la MidValley, Alamanda, Mc Donald, KFC, pasar mlm, pasar ramadhan... Senang, masuk kereta, zooom terus pegi. Sini, hmm... byg kereta pon x de (x beli kereta). How I miss those times.... huhu...

Pastu sat ni sibuk diskas ngan Hubs, patutnya kita duduk kat area Notts sana, tempat ramai bapa2 jd househusband, so Hubs dpt motivasi memasak daily (sbb I heard kat Notts ramai wife yg blaja, n the guys siap bole swap2 resepi sesama sendiri). Bkn mcm di ulu Plymouth ni. Aku sorg je mother melayu yg blajar (that I know of). Pastu kena tempelak ngan Hubs plak, kata dia, kalo dah duduk Notts kang, ckp tiap2 mggu ada aktiviti, org hari mggu nak berehat, dah nak kena masak jamu org plak. Ye x ye jgk.....
Siap ada conflict of interest tuh, pada persepsi aku, hari weekdays hari2 balik kerja terkejar2 dah masak, so weekend masak ala kadar atau x yah masak, ok la kan? Pada Hubs plak, hari weekdays, hari2 mkn masakan cincai, hari minggu masak yg fancy2 sket la, ye x? Camne nak settle tuh?

Tu psl kalo Che Fadh dtg aku dah jd cam sesi terapi ngan dia. It's good to have another mother share tips n advice tau. Otherwise mmg rasa lonely banget. Sure, ada je kawan2 lain, but you know, time kdg2 not permitting aku utk join stuff that they do. X pe la, redha, redha, jd ibu kena byk redha, bak kata Che Fadh. Kata2 itu je jd pegangan dan penguat smgt, but time2 x kuat smgt tu, mula la pikir mcm2. Mcm yg tercoret di sini *sigh*

Oh well... you cant have everything kan in this world. Tu je la luahan rasa aku. Nk gi tolong Hubs kt dapur. Dah sejuk dah hati ni sket. Tp tu la dia, aku nk kena belajar menangani cbran blaja seorg ibu di perantauan.. Patut la Che Fadh ckp bole kena depression duk kat sini. Sangat! Mujur la dtg musim winter, makin lama makin summer, kalo dtg musim summer, makin lama makin winter, lg cpt aku stressed, depressed, suppressed, compressed and mcm2 pressed lg... Doakn aku survive n maintain my sanity! Taaa...!

P/S: Aku dah ok. Lps chatting ngan my parents di Msia, pastu Hubs ajak gi park petangnya utk prektis Aisyah berjalan, hati ini sudah sejuk. Ntah apa2 ntah. Ni mesti direct result of hormones, ala... org pompuan mesti paham ;)





4 comments:

zafi said...

wooooooooo
sampai jemu nak masak? heheheheh memang dah lumrah orang dok obersea ni... bukak la resepi online...
kdg2 goreng ikan masin pon jalan... lari la dari clicheee memasak yg biasa2...

noris said...

ikan kering pon tarak la zafi... aku ni bangsa x cukup stok! :P

ar.nie said...

Oyis,
Ptg nie kami nak balek Muar. Kalau cakap, nak pi makan yong tau fu (yg best tue), mesti Oyis hangin ekk? Ekeke.

Tapi kan, rasenyer, biler dok obersi nie lagiii rajin masak compared kat mesia. Kalau kat sini, like u said, start keter, and zasss, sampai dah kedai makan. Ekeke. Kat obersi, kena hati2 cari yg halal. Makanya, cooking skill sgt berkilat2, kan? :)

chefadh said...

muahaha..terasa glamer plak aku hr ni..dahla hr ni pun aku malas masak, dan semalam, n yg sblmnya..heheh..tp nak buat camne..asek tak nak masak memanjang, mau tak makan dibuatnya..dah le ada anak kan..laki at least leh buat megi, tp tupun kdg tak smpi hati gak, so kene le jugak..another tips cek mei, standby la makanan ala2 segera yg mudoh2: megi, fish n chips, pizza, teoung (paling kurang cokkodok ke, cucur udang ke, etc)..kena jadi kuat mek, even org lain adank 3, 4, 5 ok je kan? so try jelah kay, kalau tension2 tu kena gak lepaskan perasaan sket2, kalau pendam2 kang meletops lak..heheh