Wednesday, July 1, 2009

Aisyah's Update


Lama abandoned my blog. Nak wat camne, busy sket, in the middle of scripting something yg 'supposedly' simple. I've got a dealine not just to meet, but I'm trying to beat. Sokmo nih keja hingga ke saat terakhir, eventho dah x buat keja last minute mcm muda2 dulu, but still, hingga a few minutes before waktu yg sepatutnya jumpa SV pon masih ada kurang sana, kurang sini. So this time konon nak siap a day before la. Hah. Berangan la kot, tp x pe, skali skala challenge diri sendiri.

Challenge x challenge, still nak blog gak. Bkn apa, kalo dah x update kang, lupa plak. Smlm Aisyah gi amik 1st Booster utk Hib/DTaP dan juga Pneumococcal. Kat sini standard dia wat 1st Booster at age 12 months. Aku tgk dlm buku rekod kesihatan Aisyah yg dari Msia, benda ni buat at 18 months. MMR(I) yg patut buat this month tu, di UK wat pada umur 13 months. So pendek kata next month kena dtg lg la. Alhamdulillah, Aisyah nangis kejap je. X sampai seminit. Masa kena cucuk kat peha. Pastu dah sambung berjalan balik, pusing2 bilik nurse tu. Harap2 dia sihat and x de la high temp ke apa2 hari ni.

Oh ya, lupa nak bgtau, officially Aisyah dah bole berjalan. Alhamdulillah.... dia dah start berdiri2 sendiri dan melangkah setapak dua without support tu aku agak dalam sebulan la. Tp aku x officially rasa dia berjalan lg la setakat selangkah tu kan. Now aku classify kan dia berjalan sbb dia lebih prefer berjalan dah nak ke mana2 dlm rumah berbanding merangkak. Even kat supermarket, kat park dsbnya, dah berjalan dah. Suka nya bila dia 'tolak' stroller dia atau just jalan2 sambil dipimpin Ibu Ayah. Come to think of it, hardly merangkak dah pon. Boy, I'm gonna miss that one day. My baby is so grown up!

It feels like just yesterday dia dilahirkan. Aku yg kena cpt2 adjust mental dgn development dia hehe. Ada plak hari tu kan, I left her in the bedroom dalam keadaan tgh duduk and gi dapur jap, pastu masuk bilik balik tgk dia dah bgn berdiri dan jalan2, bole plak my first question was, 'Eh sapa plak budak dalam bilik ngan Aisyah tu?'. Hok aloh, it was Aisyah la weh! Apa la aku nih. Bkn apa, terbiasa tgk dia merangkak, so nmpk rendah je, skali dah bgn berjalan, nmpk tinggi instantly. Mana tak nya, kurg 15 cm lg dah 1 meter dah jgk ketinggiannya!

Kiranya kes dia bkn 'my-baby-woke-up-one-morning-and-just-started-walking' nyer kes la. It's a lot of hard work, determination and effort put in oleh dia. Mmg lama dia nak gather courage utk berjalan tu. So, ni kira motivasi and lesson in life utk Ibu dia juga. Jatuh, bangun balik, jatuh lg, bgn lg. In the end, Insya Allah dpt hasilnya. We can learn a lot from babies :)



6 comments:

Areniece said...

yeye..yeye aisyah dah pandai berjalan, pasni boleh la belajar dukung cik anis plak kehkehkeh...

Nabil said...

sy kadang nak mengapdet blog mmg kadang2 rasa nak update...tp bila nak update citer lama tiba2 ada citer baru lps tu malas nak tulis citer lama :P lps terus tak update2

wahh dah pandai jalan sendiri2 dah...kena tgk tu...nnt dia ikut pegi lab lak :P

IdzaRis79 said...

huhuuu...
aisyah sudah terer!!

chefadh said...

wah..dah berjalan..ha..ibu siaplah..kena kasik rumah child proof okeh..termasuk pintu2 sekelian, brg2 tajam etc..anyway, with her officially in toddler world and walking around, bolehlah g shopping kasuts! heheh..

keindahanalam said...

dh bleh jalan dah dia...comeynya aisyah....lama dah rasa tk jumpa dia and you too

ilyani fauzi (McE) said...

salam..wah..seronoknya..mak n ayah datang melawat...sekurag2nya..terubat rindu kan?pastu masa ilah nk manja2 ngan mak..suruh dia masakkan..dok gitu?hehehe..sabarlah noris..e pun h/wife..masak hari2..mmg idea tu kena cari sokmo..tp yelah..noris kan blaja lonih...penatlah kan..xpe..rileks...buat mkn simple2 je...spageti ngan sos tomato ke..sos putih ke...kalau x pun goreng je...kalau rajin skit buat burger ikan...( bun boleh cari ke yg halal?aku ni memandai je..)pizza ke?senang simple n quick.kalau buat nasi nk kena masak lauk, sayur..kekadang tu x cukup lengkap x best kan?tp e kalau malas..masak nasi goreng telur ke, ikan ke..ayam ke..buat masak kicap, masak tomato ...kalau malas lg buat sup je..pastu sayur timun potong gitu je..x pun nk menambahkan lauk..buat telur dadar..kalau rajin skit buat le sambal belacan..( suruh mak bawak belacan..)sambal e senang je..belacan yg dlm botol (granules)+ bawang putih seulas, + lada merah 2-3 btg, asam jawa (adabi tiada biji), air sikit je..kalau x pun perah jus limau..oh ye..gula n garam secukupnya..blend je sampai lumat...heheheh...bebel je...saje je..nk motivate kwn sorang ni kan...apepun g. luck ye!!it's not easy to be a good wife, mom, student and person all at once...but we can always try and keep trying to be the BEST!!