Friday, May 22, 2009

'Will You Be Friends With Me?'



.. mungkin itu lah kata2 dlm benak Aisyah.

Kesian dia, kalo dgr anak2 jiran sebelah rumah main2 kat depan umah diorg, mesti dia gi tingkap and intai2. Nak berkawan agaknya. Ada skali dia marah sbb curtain x bukak, so dia x dpt tgk. Bila dah selakkan curtain br dia senyap. Budak2 tu bermain ngan anjing pet diorg la, kdg2 sesama sendiri, tp hari2 kluar main kat dpn umah la. Budak2 dlm baya sekolah rendah. Apa nak buat Aisyah, kat sini x de kawan... Yg ada semua boys, tp x mo kawan ngan Aisyah... Kesian anak aku... kalo kat Msia dah tentu x cukup tgn yg nak main ngan dia... makcik2, pakcik2 dia, x masuk atok2 and nenek2 dia...

Speaking of the curtain insiden, Aisyah dah pandai merengek / marah / membebel dlm bahasa baby dia kalo apa yg dicita x dpt. kdg2 tu kena trial n error je, sbb x faham sgt apa kehendak hati dia. Kesian dia, nak berkomunikasi ngan Ibu Ayah tp x jelas.

Amik contoh, smlm, aku makan biskut Jacobs tu sorok2 sbb dia dah bersih lps mandi, rumah pon dah bersih, malas la kalo dia mkn nnt comot balik. Tp dia tangkas menghidu perbuatan aku, lalu merangkak ke dapur. Aku ingatkan dia x perasan aku mkn apa, so dukung bawa dia keluar. Dia punya marah. Menangis2.

Ok, ok. Bwk masuk dapur bg dia biskut tu. Bawa semangkuk gi depan. X puas hati jg. Menangis sampai kluar air mata. Masa ni x brpa faham dia nak apa dah. Pastu kluar dari mulut dia, "Ayyerrrrr...". Oh nak mkn biskut sambil minum air. Lps amikkan sippy cup dia, terus dia mkn biskut atas sofa dgn rileksnya sambil ngadap TV. Sebelah tgn pegang cawan, sebelah tgn suap biskut, menyandar je atas sofa sebelah Ibu tgk TV. I was just amazed that this teeny tiny baby dah ada kehendak and nak dah cuba nak cari cara menzahirkan kehendak dia.

I guess lps ni dlm rumah dah x leh ada junk food (kang dia mintak kang, susah plak nak pujuk. Jg x leh buat benda pelik2, sbb dia cpt tiru. That's why dia rajin tolong kemas katil la, jemur kain la, tiru org tua la tu. The other day I caught her playing with the vacuume cleaner, muncung hala ke karpet, konon2 menyedut sampah la tu, mcm yg slalu dia tgk Ayah dia vacuum la kot. And the other day I saw her playing with my hair brush, and when I sat next to her, dia ala2 menyikat rambut Ibu. (Tau plak rambut dia sikit haha!). And last night, dia sibuk2 nak tgk gmbr dia kat dlm laptop (ni salah satu hobby dia, tgk gmbar sendiri, vain sungguh *shakes head*). Anyway, dia, sibuk nak tekan2 segala mala keyboard. So in attempt to stop her from doing just that, aku ckp, tekan button ni je (the one on the most bottom left, arrow mcm ni tu -->), so that the next pic will come up. Lps a few times tunjuk, dia dah x tekan keys yg lain, duk tekan yg tu je la, for everytime dia tekan, gmbr dia yg lain akan kluar. Tersengih lebar tgk muka sendiri full screen. Suka la tu ada respon dari komputer tu.

So I guess, never underestimate the mind of a baby huh? They learn and grow so fast!

Eh, eh, dah lari dari topik asal. X pe la...



2 comments:

Badrul Anuar said...

Itu namanye reasoning process. Manusia lebih cepat dari robot. Dalam kata lain dia dah mula buat apa yang ko buat. Dalam bahasa AI, Case-based Reasoning (CBR).

Oyis said...

bard:
ha... tu dia... pakar AI dah mai dah hehe... tp still very fascinating tgk reasoning process baby nih, sbb br nak develop kan.