Sunday, May 17, 2009

Aisyah Dah Naik Pangkat Sket...

...ops, belum nak jadi Kak Long la.

Naik pangkat sbb dlm mggu ni dah try beberapa benda baru yg sblm ni amat berwaspada nak bg dia mkn. Namely, peanuts and shell fish (udang).

Alhamdulillah, tiada allergic reaction. Kat sini amat strict guidelines dia, patut baby under one year old x leh mkn ANYTHING yg ada traces of nuts, or shell fish. So selama ni mmg nak beli biskut kena check, takut prepared with a machine that may have come contact with nuts (sini sgt particular, di box mmg ckp). Also, selama ni kalo masak lauk udang atau sotong, mmg aku kena masak satu lauk lain Aisyah. Takut jg dgr kalo sampai kena asphyxiation tu kan. Kat sini byk kes2 mcm tu.

Slps dah test drive bbrp mlm ni, Alhamdulillah, lulus. So dia dah pandai makan roti dgn peanut butter (suggestion dari Health Visitor utk menaikkan berat badan), dan lebih best smlm masak bihun goreng bubuh udang kering. First time ever Aisyah makan bihun. Dia suka! Habis dia mkn suap sendiri. Pastu dia x buang2 mcm klo mkn nasi. Pg td pon breakfast bihun lg. Hubs tersenyum bangga, sbb mmg favourite dia bihun tu, so kiranya mengikut citarasa dia la tu. Anak jawa la tu. Eleh... Aku je yg malas nak wat bihun, satunya, susah nak beli kena gi kedai Asia, senang lg wat spaghetti goreng, dan duanya, mmg x minat. Tp lps mkn smlm tu sodap plak bihun air tgn aku nih. Keh keh... Ni mesti kes dah lama x mkn. Kalo kat Msia, org angkat bihun lps mesy ke, seminar ke, komplen. X nak. X minat. X best. Dah jemu. Dah duk jauh baru tahu :P

Oh, sblm lupa, awal mggu itu hari gi timbang Aisyah. Berat dia naik 200g. Dah 3 bulan asyik naik 200g tiap2 kali. Konsisten sungguh. Total berat dia 7.8 kg. Of course, HV x happy, ringan sgt tu, kata dia. So in summary, kena bg mkn Aisyah food yg byk carbs, also kalo bg mashed potato, bole bg dgn loads of butter. Kalo bg cereal, bg dgn full milk, bkn semi skimmed milk. Kalo buah, bg banana or avocado. Kalo roti, put loads of peanut butter. Kalo buat macaroni and cheese (aku buat ari tu, yum!), bubuh tonnes of cheese. Basically, apa yg adult kena avoid kalo nak langsing, bg baby mkn. Sbb baby nak kena bykkan fat until they are 3 years old baru slowly avoid mknan fatty mcm tu. Jeles plak mendgr nya, sbb kita kalo mkn tu kjp ajo sudah gemuks.

Ok itu saja la summary nya. Ni gmbr Aisyah mkn crackers atas peha Ayah dia. Manja nya... Ni masa aku baru balik school, and hari kedua dia start pandai mkn biskut Jacobs cracker. Dia amat suka!

9 comments:

Diyanazman said...

hooray to aisyah!!
si miki tuh masih alergic telur kalau makan pipi merah macam pakai blusher.. tapi i bg jugak sikit2 and looks like the eczema makin berkurang...

Oyis said...

diyanazman:
ala cian miki... gatal2 gak ke, just blushing2 gitu? (baby klo pipi merah2 mesti comey, tp x nak la kan klo sbb reaction tu food). they say putih telur adalah lebih teruk kesan dia than the yolk, i had originally thot the reverse was the case, but i was wrong.

Oyis said...

petikan dari chatbox ~ oz: oyis..bg resipi nk wat bihun tu..letak garam n cili x dlm bihun tu

oz: kita wat biasa2 aje. garam n cili letak, cuma less thn normal la. skang ni satu rumah dah mkn kurg pedas and kurg masin. sihat sungguh. haha. cuma klo letak udang tu, letak sket2 la dulu kot, takut ada reaction nnt, susah plak.

aisyah pon asalnya susah nak dibagi mkn dulu. puas suap x mahu. kdg sampai setengah jam - 45 min duk tggu nak habiskan semangkuk.

tp skang, sejak dah bg dia kebebasan menyuap diri sendiri, dia dah makin byk. x mahu disuap rupanya, nak berdikari. tp tu la, kena byk2 sabar lps mkn kena vakum, 2-3 kali sehari la duk vacuum aje keja nya... hehe

keindahanalam said...

wahh...dh bleh makan udang...yeay..nanti leh buat mee kuah letak udang eh?

Badrul Anuar said...

emm ingatkan naik pangkat ape tadi.huh

Anonymous said...

tulah..rasanyer sbb jarng benarkan dia makan sendiri kot..sbb seperti biasa dia telangkupkan mangkuk tu dulu..n lebih berminat ngan keadaan kesihatan mangkuk tu..hmmmm..dia x makn pun yg kt bg..finger food pun mkn sikit je.ke sbb nak tumbuh gigi lg yer?adoi...mcm2 dah dok pikir n resipi dah try..tapi dia booo layan je..
oyis..ajar lah camana nak masak mihun tu..letak sos ke?kicap ke?..manatahu kena ngan selera anak i ni..



oz (sally)

Oyis said...

shue:
bole, bole. sila la dtg lg n masakkan utk kami.kecik tapak tgn nyiru kami tadahkan hehe....

bard:
elo... eh, ko pon dah terjebak kat sini ke? hehe ... welkam... jgn suspen2, penulisan aku mmg gaya over-the-top sket :D

oz (sally):
aisyah pon mmg suka terbalikkan pinggan dia, so biasanya dia mkn atas tray kat hi-chair tu la (slps pinggan nya diterbalikkan, contents tu tinggal dogol2 aje atas tray dia, n sorok dah pinggan tu). sometimes nak suruh dia further berminat ngan food, bg dia sudu gak.

most of the time dia ramas2 la food dia, kdg dia mcm curah air dari sippy cup ke atas food dia, tp biarkan aje la, asal mkn. dulu cuba jgk suap semulut dua, tp skang ni dia marah klo kita suap. siap jeling2 n menjerit lg. rupanya nak suap sendiri, Ibu jgn kacau.

sbnarnya x tahu la byk mana yg sebetulnya masuk dlm perut dia. almost half tu jatuh atas lantai. kdg2 gi tekan sket2 perut dia nak tau dah sendat ke belom (bole ke mcm ni?). or sometimes bila dia dah sendawa tu konfem ah. but most of the time, dia akan berenti sendiri bila dah kenyang / boring :)

malu nyer nak share resipi kat sini. haha. basically, bawang bersar + bwg putih tu blend ngan udang kering + cili kering.tumis. minyak kurg sket dari biasa. pastu masukkan ayam boneless kecik2. pastu letak jg kicap. sos kita x letak sebab x suka. kalo pekat sgt tambah air. masukkan garam sket. then masukkan sayur. kacau2. last masukkan telur. ta-da.

ala, mesti sally pon tau masak bihun ni, cuma preference anak2 la kot eh? kalo lucky, anak kita mkn la, kalo x, kena cuba lg try benda2 lain hehe. hopefully your baby will love bihun after this :D
dulu i fretted jg nak masak apa utk Aisyah, nak masak apa, but lately ni dah x masak asing utk dia. and apparently, she likes it better klo mknan dia sama cam org lain (meaning org tua nyer food). dia x mau yg blend, or home made baby food spt dulu. i guess she just wants to copy other.

mmg susah hati ibu tgk anaknya x lalu mkn, i understand.
all da best!

Oyis said...

oz (sally):
eh, tertinggal bihun nya plak dlm resepi td. masukkan bihun lps masukkan sayur. then kacau sampai rata. haha!

Anonymous said...

okkkkkkk..thank u so muchhhhhh..i'll try..hopefully dia mkn..n bg dia mkn sendiri..wish me luck..hehe..nerves



sally