Tuesday, May 19, 2009

Mee Sup Utara



At the risk of being laughed at all Northerners (especially Shue and Zafi la kot di Plymouth ni), aku nak post jgk gambaq aku masak Mee Sup Utagha. Actually pasta-celuq-dlm-ayaq-kunyit sup utagha, sbb mee kuning x dak. Apa nak buat, teghingin... ni la bahana tgk blog org. Org dok ceghita pasai mee sup utagha, ngan aku2 skali terliuq. Depa x pa la, start motor teruih gi kedai dpn umah, aku? Hmmm... beghusaha gigih la kat dapuq, haha

And surprise, surprise, a little imagination can go along way.Ada ghupa dak? Siap wat sambal merah tu. Minus daun bwg, daun sup, celery, etc (sbb buat on the spur of moment, guna pa yg ada dlm peti jek la) and also minus the internal parts la, sbb kat mana nak cari hati, lidah, paru lembu etc kat sini... P/S: yg mcm dessert tu puding roti. Ni masa angin rajin tgh mai la nih, wat mcm2 nih...

Hubs kata, rasa dah ok, cuma lg sedap yg pakcik berbini dua yg meniaga kat UUM masa dia wat degree dulu. Semangkuk RM1.50 :P Oh dan jg kurg garam. Aku tau, sup utara biasa masin sket, tp maleh nak wat masin2 aih, nak bg anak dara aku mkn sama, so kena compromise sket la dari segi rasa (cheh cheh alasan).

Ok, ni typical setting utk dinner kitaorg. Skang kitaorg dah implemen no TV masa mkn. Bagus2. Mmg setuju, sbb masa ni fokus utk one-to-one ngan family. Best.




Ni plak the aftermath. Haha. Notice how muka Aisyah sgt berkilat? Dah namanya mkn mee sup, habis satu muka kena sup agaknya. X pe la, janji makan. Dia kalo pasta mmg suka abis. Standard la tu, after every meal pon tunggang langgang mcm ni. Nmpk pinggan yg tergolek dok kat karpet tu? Jg standard. Nak train bg dia pandai suap sendiri la kata kan, kena byk bersabar aje la. Biasanya divide ngan Hubs la chores lps mkn ni, either you clean the table, the plates and you sort of the mess on the high chair and floor, or you give Aisyah a wash/shower, change her into her night onesies.




Ni plak rupa slps dah mandi. Ni giliran Hubs mandikan dia, hence solekan and hair 'do yg belah tgh tu sila credit kan kpd Hubs ye...




Oh, sblm terlupa, nak add jg, sbb Aisyah dah bole mkn udang, pg td utk breakfast buat cucur udang. Mmm.. best (perasan sedap - mmg kena kuat imagine la benda tu sedap, it's all in the head!). Alhamdulillah Aisyah ok x de apa2 reaction la.


7 comments:

MRM said...

Comotnya Aisyah lepas makan! By the look of it, I'm sure she had much fun during the eating session :P

Nanti bila Aisyah dah lagi terror, on her cheeky days, dia tak jatuhkan food on the floor dah, but into the basket under her high chair tu :P. By then hopefully senang la nak kemas skit, he he.

Btw, good idea to substitute the mee kuning with pasta. Kat M'sia pun actually ada pasta yang mmg sangat hampir to mee kuning, I've been using it to substitute mee kuning semenjak isu boric acid in mee kuning tu.

Badrul Anuar said...

huh. makan meee...

Oyis said...

mrm:
tu belom tgk dia mkn pasta with sos merah tu. lg comot! tp favourite dia tuh.

mmg mee kuning x sihat pon sebenarnya, dgn berminyak nya etc. so yay to heathier alternative!

Oyis said...

bard:
pasta la. tp wat rupa je mcm mee, kasi kuning sket, taruk kunyit haha.

sumpit said...

mcm ni mee utara?
aku pon tatau hahahaha.

yg aku tau rasa lobak putih melampau, hence aku tak suka :D

Oyis said...

eti (sumpit):
lobak putih tu parsnip kan? eh not bad la rasa lobak putih tu. mknan ruji utk menambahkan susu badan. haha. aku dah immune kot

zafi said...

amboiiiiii buat meeee sop utara hang nooo
bukan main lagik!!!!