Monday, April 27, 2009

Di Kala Aku hampir Rebah Di Medan Pumping

Arrgggggghhhh!

sangat sakit hati!!!! kita tgh sebok nak pump masa tu la cleaner lelaki yg bongok ni sebok2 nak vacuum bilik plak, walhal x pernah2 nya nak vacuum, setahun 2 kali aje agaknya. selalunya setakat tukar plastik sampah aje. aku tahu la, sbb aku mmg balik lmbt slalu. dah la tu, sibuk nak guna extension plug kita, padahal member lain tu ha majoriti dah balik, pki la extension org yg dah x de tu... bodoh... sial nak mampus ...

lagi satu bengang sbb lately ni susu mcm x byk... eii... pas tu sunction spectra3 mcm dah x kuat... bole rasa la BBs tu mcm dah penuh sarat, tp x bole dah extract kluar dah... kalo balik rumah ni kejap aje Aisyah dah kosongkan... pakai pump ni eiiii.... sgt sakit hati la, dah la bising (sbb hati dah panas kan? yg biasa bunyi ok2 aje pon jd sakit telinga mendgr nya.... pastu siap bunyi berdecit2, ala yg kalo corong x kena tepat pd tmpatnya tu la... kalo ditarik2 kasi adjust terus bunyi mcm org kentut2 plak... x nak la org lab syak yg bkn2, mentang2 la dah lewat, majoriti org dah balik, oyis ni kentut x cover2 plak.......... eiiiiiii!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! panas hati weh.......!!!!!!!

ok aku agak ni salah aku jgk sbb aku x rajin dah sgt pump2 nih.... tp alkisahnya aisyah pon asalnya mcm give up minum EBM. Sebotol 4oz sehari pon x abis kdg... aku pon suka la kan... x yah pump sakan.... tgk2 skang ni sejak akhir2 ni, sejak dia dah pandai pegang botol susu tu sendiri, dia nak plak minum EBM tu ... bg 2 botol dalam masa 2 jam habis, report Hubs. hok aloh... dah aku kena start balik regiment pumping aku yg ketat itu. Pump tu x pe, kalo hasilnya memuaskan... ini tidak, bunyi je lebih, hasil mcm taik....

bosan la pumping! benci!
*********************************
Edited 20 mins later:
Ok setelah tamat mengepam, maka berjaya jgk aku dpt hasil yg not bad. X byk spt slalu, but cukup la utk stock esok. Mungkin sbb aku emo lg payah nak extract byk2 kan. Ntah knp ntah aku mcm loose it sket hari nih, padahal aku ni pro-BF (self label okeh?) and slalu bg encouragement kat kwn2 yg baru nak menjinak2 (bkn nak riak ye, tp mmg aku suka nak promote benda yg aku believe in). Mungkin jg sbb byk bg advice kat org tuh Tuhan nak duga tuh, hehe, tp hilang sabar plak aku ni apo la. Salahkan cleaner ngok ngek tu, terbantut pengepaman aku huh.

But anyway, this just goes to show that pumping, even yg dah yakin pd pumping and BFing pon, mmg still perlu sokongan kwn2. And truly, pumping is NOT easy, and only the strongest will survive. And also, relaxation of the body and state-of-mind sgt2 membantu. mengepam mesti dgn hati yg tenang kan, untung2 baby kita pon tenang je sokmo spjg membesarnya. Tidak lah menjadi org yg cpt amarah dan panic. Oleh itu, jgn cpt putus fius mcm aku ye, kawan2.... hehheehe... Nota utk diri sendiri: BELAJAR SABAR OYIS WEI

12 comments:

Az Azrinudin Alidin said...

aku igtkan ko pumping yang orang slalu buat nak kuarkan muscle kat tangan tu...hohoho aku tertipu dgn tajuk ko..terpikir plak aku..wahh hebatnya noris pumping sampai hampir nak rebah..haha

Nabil said...

amboi mak...mulut tu jaga sket..esok2 aisyah baca..terkejut dia mak dia suke swearing.

ar.nie said...

Biasa tue oyis, makin lama sure malas nak pumping... Nak2 skrg nie dah tak cepat engorge cam dulu (my case laa)... huhu... Pastu kan, sedar2 kuantiti dah berkurang... Time tue barulah gelabah... ekeke... (Nie diriku pon samer nih)

Agak2 semangat dah menipis tue, kita slalu pi terjah blog kawan2, baca citer2 inspirasi ttg SI, dan kalau rajin masuk SI.com tue...

Honestly, xlayak pon nak share ape2 tips nie, sbb recently makin malas nak pumping... Ader 8 bulan lagi nie... owh, semangat! semangat!

Oyis said...
This comment has been removed by the author.
Oyis said...

azri:
tipah tertipu daaa.... hehe... ni gmbr avatar kat airport mana ni bang? kat KLIA ke, kat bristol yg ko kena bermalam ari tu? ngeh ngeh... sian ko... anyway, i am so glad cerita avatar dah habis, kalo x sabar je la... eiii...

nabil:
itu masa tgh sgt panas x terkata tu, tp baik boss... lain kali mau ingat boss.... ni konon honest entry...

arnie:
betul arnie... mmg kita pon tgh malas... sbb hasil sudah x seperti dahulu. dulu rilek je dpt 7-8 oz, skang, dah la masa yg kita spend kat pumping pon bertambah, nak dpt 4 oz pon sakit. adui la... nak2 time kita tgh stress ngan keja ke, masalah peribadi lain ke, mcm mana nak dapat byk kan?

tp tu cerita smlm, hari ni kita dah bangkit dgn smgt yg baru hehe... especially bila dah found out reason kpd punca 'masalah' smlm...mendpt kunjungan bulanan rupanya *tepuk dahi*

iZuan said...

Ko pernah baca tak pasal kajian saintis Jepun yang detect perubahan molekul air oleh perkataan yang keluar dari mulut kita? So jaga lah molekul susu anak ko tu..

noris said...

izuan:
aku x sebut pon perkataan2 tersebut... aku tulis shj di blog :P

tp seriously tho' andai ko di tempat aku, aku pasti ko mengerti

kak mas said...

boleh tahan gak noris bila tgh marah ..hehe..hehe..eheh..honestly,mmg kena relax n tenang ms pumping tuh. In fact,jadi mommy ni mmg kena byk sabar; at everywhere in anytime

Imran - Azren said...

mmg byk dugaan nyer, I pn skrg dh makin malas nk pump...kadang2 tu bukan malas..tp mcm xsempat....

asal kan cukup utk sehari supply for bbsitter tu pn dh kira ok ;p

tp ape2 pn...susu kurang tu dugaan utk kite...;p

InsyaAllah ade lagi rezeki utk anak kite

noris said...

k mas:
ala... kat blog je pon garang tu... x kan la dpn anak nak ckp mcm ni... tempat release tension ni sbanrnya. pastu kan, kita bkn la marahkan aisyah ke apa, actually angin dekat cleaner yg ala2 pervert tu...

imran-azren:
thanks for stopping by and bg kata2 smgt. mmg at 10 months, dah terasa sedikit kelunturan smgt utk pump, sbb nya it takes longer and the yield is less. susu dah x mewah cam dulu dah. tp still yakin, susu tu ada, (bila direct feeding byk je). kalo sabar dah lama bg formula ... but thanks again! jgn serik berkunjung lg, pls abaikan the foul mouth yg terlps ittew....!

noris said...

oops silap, i meant to say, 'kalo tak sabar dah lama bg formula'. tertinggal 'tak' plak dlm ayat td

iZuan said...

Noris, lepas ni turn aku pulak la pumping. Wife aku dah dpt tanda awal nak bersalin ni. gembira + berdebar + takut. Harap2 semua ok.