Sunday, April 19, 2009

Update PhD utk Bulan ke-6

Hari Khamis lepas ada perjumpaan ngan SV. Alhamdulillah... berjalan lancar. Mcm2 yg di 'diskas' kan, dari progress, kemudian hasil symposium baru2 ni, kemudiannya presentation next week (argh! kecut2!), dan seterusnya progress report. Ye, dah nak masuk 6 bulan aku kat sini, dan harus hntr report kpd Pendaftar la kan. Org dah bg biasiswa/elaun belajar tu, kena la update kan progress. Kang dia ingat kita joli je kat sini, x tau kita ni ikat perut. Heheh... Also, report 6 bulan utk UOP pon kena hntr jg, tu yg wat skali gus aje tuh. X la rasa beban sgt, sbb benda sama aje.

Anyway, research-wise, aku rasa bersyukur sbb mmg berada di jln yg benar, walaupon masih agak samar apa yg aku investigate tuh. Dah ada la very preliminary result utk concatenation of gamelan music yg aku buat tuh, but it sounds really rather raw. Yg kurg best sket, bila aku mintak honest opinion of where I am right now, SV kata mcm patutnya lebih ke dpn sket la utk 6 months ni kan. Sbb segmentation aku manual and raw, maak dia suggests lps ni cari coding utk automate kan segmentation and apply enveloping kpd setiap segment itu.

Mula2 kuciwa gak dgr, ye la, sapa suka dgr mcm sedikit behind of schedule, tp pikir2 balik, x pe la, at least dlm masa yg singkat ni aku rasa aku dah blajar byk perkara n exposed to byk new things. Especially after the symposium, OMG! Dpt byk ideas lps balik symposium tu, which in fact, I did try out several, and showed it to my SV (and kinda impressed him on some...), tp ada jg a bit far off, and x leh pakai, but as the poster depan labmate aku tetera, 'it is always better to have ideas and to have several of them to be wrong, than to always be right because of no ideas...' indeed... hehe...

Mungkin sbb kurangnya pendedahan kpd bidang ni maka slow la sket start off point nya, ye lah, aku ni computer skills pon so-so, music skills, apatah lg, but I'm learning.... nak tukarkan mindset kpd apa itu music pon susah... ye la, kita disogok dgn music drpd media, and aku dulu x reti appreciate nilai seni, tp kini perlahan2 bole terima dah la n menghargai algoritma2 dan research di sebalik bunyi2 yg artistik dan x tercapai dek akal ni. Kalo nak search, google la bwh kata nama Swarms bawah Alex Harker, or Monkey Business by Miranda, yg bole didapati di laman ini, or read up on cellular automata in music, grain streams, etc to name a few. Anyway, hrp2 lps ni bole catch up and tidak terus menerus ketinggalan, Insya Allah....

Ok, harus bekerja keras ni. Khamis dpn presentation. Aiyak!

Ok, nasihat utk diri sendiri nih...

Bkn senang nak buat sesuatu yg kita x pernah buat. Amik contoh nak amik gmbr still shot melompat kat the Hoe hari tu. Kalo nak buat sesuatu dgn jayanya, mesti ada keyakinan. Kalo x de keyakinan, jd mcm mula2 nak wat aksi melompat itu. Ek eleh... x tinggal tanah pon... pathetic...




OK cuba lg. Hmm.. gaya dah ada, langkah pon dah makin pjg, tp masih control2 ayu, and hesitant, makna nya x sepenuh jiwa raga la tu. Konfem x akan berjaya...




Dalam buat research, harus ada kesinambungan dgn SV. Sepertinya jg melompat nih, kalo x communicate well dgn photographer, timing off... hmmmph... dah landing baru shoot la plak...




Yg penting jgn cepat putus asa. Haa... tu kan dah nmpk hasilnya, dah terapung pun kakinya, biarlah hanya seinci drpd tanah aje pon....




Kdg kala kita x bole segan bertanya kat org yg lebih berjaya mcm mana diorg buat mcm tu... Seperti nya jg dalam melompat, observe dan tgk gaya org terlebih keterujaan ini...




Jg penting, jgn nak memandai2 lawan ckp SV atau mentor... haaa kan dah nak head butt sifoo tu.. x leh tu, lagu tu...



Paaaling penting, keyakinan diri mesti tebal, dan keazaman mesti kuat. Putus asa jauh skali, dan perasaan malu letak tepi. Mcm dlm shot nih, forget negative thoughts seperti, ala... mana bole lompat mcm korg, dah gemuk, lps c-sec (dah 10 bulan dah pon), dah jd mak org, x fit dsb nya... yg penting give it ur all, 110%, and u might just be surprised with the result, spt nya aku yg tergezut dgn ketinggian lompatan aku ini... hehehee (pada aku, dah tinggi la tu, x tau la pd korg).... simbolik gitu, belajar hingga mencapai menara gading... erk.. menara Sematon Towers kat blkg tu pon jd la yer?




Nasihat ini adalah utk diri sendiri shj dan sesiapa yg nak pakai nasihat tu silakan... semoga kita semua berjaya dgn flying colors!


5 comments:

ar.nie said...

Suka sgt entry nih!
Very symbolic, especially dengan gambar2 tuh...
Saya pon memerlukan semangat seperti ini utk "move on"... hihihi...

Nie lah salah satu sebab suka baca blog oyis nie... Lain drpd yang lain... Keep writing Oyis... ;)

Anggerik Hutan said...

"melompat lebih tinggi"...cukup tinggi bg zai..hehehe..

noris said...

arnie:
thanks. saja je terasa nak wat camni, sbb mmg perlukan smgt utk move on hehe... will keep writing :D

zai:
tinggi ka? eheheh.... kat sini mmg rasa kependekan yg nyata sebenarnya :D

iZuan said...

nice.. thanks

chefadh said...

hehe...ai pon suka gak entry ni..sungguh cute gituh! siap dgn model dia ada step by step act tu..but anyway, i need that babe! thanx!