Monday, April 23, 2012

Wanted: People With Ears?

Lama plak rasa nya x update blog....


Tapi dah peringkat pengajian mcm aku ni, dah x de alasan lain dah, mmg sbb betul2 sibuk, berganda2 sibuknya drpd sblm ini. Mmg patut pon, sbb dah dikira masa kecederaan la pon kan kalo main bola, betul x? Alhamdulillah, Allah masih pjg kan rezeki aku anak beranak kat sini. Kalo extension cuti belajar aku dan cuti tanpa gaji Hubs x diluluskan hari tu, er... dah berada di tanah air dah kami ni since last week hehe.. Syukur lah dikurniakan jua sedikit lg ruang masa utk menghabiskan amanah, so dgn masa yg ada ni, aku teruskan sisa2 perjuangan2 (nama je sisa, tp mmg workload ni, ya hampunnnnn, I don't know where to start kalo nak cerita....)


Walaupon busy, tp aku agak suka dgn peringkat skang. The last part (before writing 100%) involves me doing a small performance test, which includes a listening experiment with human participants. Mmg agak giler kerja dia, dgn nak mohon kelulusan ethical committee bagai utk buat test involving human participants, mana nak design the test lg, then develop a working interface utk user guna lg, pas tu download audio and do some editing (giler lama), tp aku rasa sbb aku happy giler dah x yah coding2 like experiments yg sblm2 ni, aku rasa sanggup and hadap je buat this last part of the test. The actual test is taking place dah pon, just need to find enough participants to validate the whole thing. Doa2kan lah agar dipermudahkan urusan, especially since byk involving musicians with trained ears, aku kena gagahkan diri cari user tersebut hmm.. 


I know it's a bit crazy, but SV aku rasa it would be a really nice wrap for my thesis, Insya Allah... Aku pon rasa antara benefit lain nya, dpt la aku tahu kebergunaan sebenar sistem / algorithm yg aku implemen kan kat sistem aku nih, bila actual musicians use it. So far, menarik jg perbnincangan post-test tu dgn diorg secara perseorangan, benda2 yg kita x terfikir nak buat / prepare diorg akan bg feedback. Contoh, test aku sblm ni pakai polyphonic music, and this one candicate asked, kenapa x cuba monophonic? Well, to be honest, sbb semua org lain yg aku rujuk methodology depa pakai poly, aku pon pakai la poly, so x terlintas langsung nak test dgn basic. Walhal sbnarnya bole je aku run kan kjp tgk apa jd dgn mono. So that's what I mean by tweaking sket2 lg, kalo2 ada tambahan drpd discussion sebegini.


Another striking benefit yg aku rasa dpt bila buat performance study is pemahaman dan apreasiasi tentang kerja kita bertambah. Sbb nya, tiap2 kali nak buat test, akan kena bg briefing, and afterwards, de-briefing pada participants. So dlm sehari je dah brp kali ulang objektif kerja kan. It gets you talking, and when you try to make people understand your work, hopefully, you'll understand more too. 


One other good thing that I managed to gather out of this extra work is, early last week, SV aku suh aku rujuk satu pakar in Sound Cognition ni, nak diskas methodology aku, and beliau byk jgk tolong clearkan jalan masa diskas tu. Walau pon bidang kitaorg berlainan (I am more sound computing, and dia more on sound cognition), tp task kitaorg sama aje which is trying to find the sound similarity, so that was a big help. 


Tu je la point yg aku kumpul utk diri sendiri memujuk hati supaya bermotivasi meneruskan study. It is an additional work, but if it brings additional benefits, persevere saja lah kan.Cuma time is ticking tick tock tick tock tu yg buat stress and resah all the time. But you can only do so much, and the rest kena berdoa dan bertawakkal pada Allah sahaja lah...


I've got to go now. I really hope I get more response from people interested to participate in the test, sbb so far, I only have half. I have a few people lined up for this week's test, but it would be a big help if Director of Music tu reply aje mesej aku and suh semua student2 dia jd participant. Ok inilah masa nya utk think positive. Sending positive vibes out now.... Rabii Yassir Wa la Tu'assir... Rabbi Tammim Bilkhair.... Amin








3 comments:

mamaNoriz said...

wow, i'm impressed!

struggle and be smart... jgn stress2 tau, smoga dpt rsponse yg baik dr yg lain :)

all d best dear...

yatie chomeyl said...

samo2 lah kito usoho...sbb tu ore scheduled post hujung minggu untuk seminggu terus hehehe weekdays blogwalking dgn jwb komen jah ;)

Oyis said...

noriz: x leh buat apa, mmg tgh stress mencanak2, tp time2 ingat, mentally suh diri 'tarik nafas... lpsssss... tarik nafas... lpssssss....' fuh fuh fuh... hehee

yatie: yup2, samo2 la usaha. ore try gak, tp kdg weekend pom x dan nak wat post, guano tu, huhuhuh? keno lebih berdisiplin supo yatie lah nampaknya. dah la pregnant lg, tahun akhir jgk, hebakkk demo... tabik spring ambo :)