Wednesday, April 18, 2012

London Day 2 and Day 3

Hi.. pjg plak cerita London ni ek. Aku kalo tulis suka la catit semua, x syok la upload pics saje x ulas. Tp masa mmg jeles sgt dgn aku skang ni. Tu yg kdg2 ada entry, kdg x de. Tp aku punya habit lak, selagi x abis cerita yg satu tema ni, malas nak bukak cerita baru, walhal bersusun ni nak tulis. Aduhai.. trademark org final year PhD, begini lah...


Ok, sambung, last part of Day 2 di London...


Lps dah habis tour Stamford Bridge punya stadium, kitaorg  berjumpa kembali dgn Khairol sefamily and jalan2 area Bayswater cari souvenirs murah2. 



Then diorg bwk kitaorg jln2 gi Oxford Street. Oxford Street ni adalah tempat hot utk high street shopping. Kitaorg x de la nak shopping apa pon, tp nak memenuhi curiosity nak kenal tempat tu, so pergi lah. Sampai2 dah pkl 4 ptg, so mmg rush hour la kan. Jam giler2 bandarnya, dan umat manusia bersusuh mcm tin sardin di kaki2 lima kedai, sungguh x sesuai bawak pushchair, tp tolak je lah, jalan pelan2. Bus2 double decker merah yg unik di London tu, sebenarnya berjalan lg slow drpd kitaorg yg berjalan kaki ni hehe. Anyway, suka sgt architecture bgnan kat area ni, tgk je lah, walau kedai nya mmg branded and modern giler, bgnan dia mmg klasik abis!








Nak masuk semua kedai mmg x dpt la kan, tp antara gedung2 yg kitaorg masuk adalah Hamleys ni. Mmg heaven lah utk budak2, ala2 Toys R Us, tp versi posh. (Read: x beli apa2). Ada patung toy unta tu, sampai harga GBP1500! Anak raja mana la yg main toy mcm tu mahal. Cuma yg best nya, staff dia x halang malah galakkan budak2 usik dan main2 toys yg dia display tu. Mungkin dia tahu kot, kalo budak betul2 nak, mak bapak akan kena beli punya, so dia umpan budak bg chance main konon, hohoh... Aisyah dan Amelie suka la, try mcm. Skali masuk kedai ni mmg susah nak keluar dah. Brp kali hilang jumpa, hilang jumpa dgn member kitaorg kat dalam tu, sbb kedai besar, dan sesak dgn org.








Then jalan2 lg. Aku suka tgk 'kegilaan' org shopping kat London ni. Kat Plymouth x de nih gini. Mcm pedalaman sungguh rasa Plymouth tu haha. Aku masuk kedai2 yg x de or x besar kat Plymouth, mcm John Lewis dan jg Selfridges. 









Pastu Khairol yg dah jd Londoners ni bawak kitaorg masuk ntah celah jalan mana2 (Carnaby Street?), tp enjoy sbb mmg niatnya nak sightseeing and people watching je. Sempat beli donut utk budak2 (dan mak bapak budak jg), mkn kat tgh2 Piccadilly Circus.






Antara yg aku rasa best giler duk London ni, opportunity for cultural exhange tu byk. Theatre aje dah bersusun2 ada. Musical2 ni mmg right up my alley la bebeh, so terliur2 tgk especially kat Piccadilly Theatre yg tgh showing Ghost The Musical (Ghost tu antara citer fav aku dan mak aku) and also di Palladium plak showing 'Wizard of Oz' yg kalo x silap aku pernah dah tour diaorg sampai kat Plymouth not long ago (Thea*tre Ro*yal Plymouth adalah antara teater yg kelasss jg, so show dia byk yg from London direct, sbb status dia 'royal' yg appointed by Queen Elizabeth - harus la banggakan nama Plymouth jg kan) . Tp apakan daya, masa x ada (and show pon semua nya full house dah booked berzaman2 lg oleh org lain, kata Khairol, which I was not surprised). X dpt tgk ceritanya, tgk kelibat usherer dia kat luar je pon ok lah. Kebetulan lalu area sini around 6.45 ptg mcm tu. Theatres usually open their doord at 7 pm for a 7.30 pm show, so dpt la tgk gaya org masuk tehatre. Smart betul pakaian. Even uniform usherer pon kemas giler. Yg tgk theatre plak mesti org kaya2 nih, main turun drpd limo betul2 dpn pintu theatre je huhu.. 






Satu je x gemar shopping experience di London ni, terlalu sesak dan ramai. Pastu gedung nya terlalu besar compared to Plymouth (even utk kedai yg sama i.e. Primark), so nak cari legging utk Aisyah di kawasan children section pon payah nya nak jumpa. Masa nak byr plak, queue pjg, walaupon kaunter yg di buka jauh lebih byk drpd di Plymouth la. Then paling x manis, cashier nya masam2 keletihan. Kalo di Plymouth, cashire nya rajin betul menegur, "Ohh.. what a lovely hat you've got there", or "Looks like you're all set for summer", or kalo beli pakaian tebal2 nak masuk winter, "It's getting colder isn't it? It's freezing!", apa2 je lah. Mungkin ni lah dia beza org bandar dan org kampung. Aku x leh nak blame depa di London gak la, sbb kalo gaji lebih kurg sama dgn org di Plymouth, tp kena serve berganda2 ramai customer, mmg x larat la kan. Plak tu working hours pjg (kedai2 dia bukak sampai 9 or 10 pm). Kalo di Plymouth, huih, jumpa kedai yg buka sampai pkl 6.30 ptg tu kira dah besar rahmat.


Malam tu around 9 pm kitaorg pon berterima kasih dan berpisah dgn keluarga Khairol. Utk dinner nya, kitaorg jd lapar mata sket (sbb last night in London kan), so beli mkanan sket2 tp from lain2 kedai. Aku nya dinner beli Subway (Halal) sbb teringin nak mkn selain Vege Patty sbb di Plymouth x de halal langsung. Hubs plak smgt nak mkn Lamb Ribs. Utk Aisyah belikan wedges dgn ayam goreng from Chicken Cottage. Punya la kemaruk sbb x de nih kat Plymouth.




Ikut hati nak aje aku stop kat sini, tp teruskan. Loya dah nak cerita bersambung2 nih. 



Day 3 London


Lps Subuh kami mengemas2 utk check out. Aku plak sibuk dah rehearsed apa nak bentang kat representative from Uni aku (tentang progress PhD). Meeting pkl 10 am dkt Malaysian Hall (Paddington > Bayswater).


Meeting was ok, tp aku agak disheartened after sbb fokus nya not so much on how much I have done and how long will it take to complete, tp mcm lebih kpd tgk kpd quantity over quality (bilangan jurnal, not quality of research / experience spt summerschool, workshop or other knowledge exchange opportunities I attended). Apapon, for the time being, aku nak fokus kat siapkan PhD ni dulu. I have publications, but they are not good enough kot bcoz they are not journal. X pe lah, take it as a challenge and balik kerja nanti aku publish lah sebanyak2 nya, think positive!


Sbb rasa hampeh slps meeting tersebut, aku jd terlupa nak amik gmbr Malaysian Hall. Dah mkn tghari kat kantin Malaysian Hall baru la teringat nak amik gmbr. Masa ni tggu Hubs solat Zuhur. Ni dia gmbr kantin Msian Hall, mmg feeling2 kedai makan Msia habis la, pakej dia lengkap lauk pauk sedap from paru to ikan bilis sambal petai (lama gilaaaaaaa dah x mkn), to air sirap bandung to air laici, to akak kantin yg pesen garang2 suara tinggi. Aku x faham knp ramai makcik kedai garang2 ngan customer, mcm x nak kasi beli pon ada jg. Cth yg kena kat diri aku, aku tercangak2 tgk kuih (sbb semua mcm best), pastu kena sergah, "Dik, kalo ckp nak kuih apa kita boleh amik kan. Jgn berdiri aje kat situ." Padahal x de org blkg aku (bkn la queue pjg sbb aku terhegeh2). Pelik eh? X pe la, kata nak feeling2 Msia, dpt la feeling2 Msia yg authentic gitu, dok?





Sblm balik sempat berjanji utk bertemu dgn member Hubs bernamaWak Krik kat sini. Actually kena panggil Dr Wak Krik sbb kawan tu baru lulus viva (dtg balik UK semata2 utk viva). Tahniah Dr! Smg x lama lg aku bisa mengikuti jejak kalian (dia and wife). 



Bertolak pkl 4.06 ptg. Sampai Plymouth dkt pkl 8 mlm. Alhamdulillah...


TAMAT





8 comments:

Lia Sakinah said...

Wow...rajin betul noris tulis every details.. klu sy, mgkin mampu tepek gambar je kot...hehehe...anyway, i enjoyed reading them...rasa mcm turut berada di London gitu. Happeningnya london kul 4pm... ramai giler org. Klu kt wellington ni, wlupun nama je ibu negara & city center tapi kul 4-5pm semua kedai dh gelap, kecuali bar or restaurant mahal. Teringat dulu pas abis keje, bolehla menyinggah ke JJ ke, alamanda ke...skrang, xdapekla sbb shopping complex yg mcm tu dh tutup kul 5pm. Klu ada yg bukak pun supermarket ala2 giant tu yg jual lebih byk brg2 dapur...x leh nk window shopping tgk baju ke handbag ke...hehe..

Anyway, happy for u for having such a lovely experience in London (except for the meeting...hehe)
Wish one day i could go there too and visit Old Trafford stadium! hehe

MRM said...

"Msia yg authentic gitu", kuang kuang, classic! :P

Masa trip gi Scotland hari tu, we wanted to stay two nights at London, tapi fikir baik habiskan that 2 nights kat Scotland since byk direct flight gi London from KL, so can go some other time. Hmmm, bunyi cam London tak best aje *sebab sesak, erk*. Plymouth sounds like a better place, hihi.

Sama la kita Malia! Aku pun bila jalan2 overseas, PALING susah hati is the part where kedai2nya tutup awal, huhu. We are so used to kedai 24h or sampai 10pm kat Malaysia. So bila gi overseas, by petang dah sedih sebab kena balik hotel, sigh.

yatie chomeyl said...

kalu feeling nk raso msia, keno balas balik la mulut mokcik tu yg laser...balas membalas baru best hahahahah ala2 konsep "orang memberi kita merasa" gitu :p

Mama Zharfan said...

bila baca entry ni buat me rindu sambil mengimbas kenangan kat london..me sempat lah pegi london 4 kali kot sepanjang dok UK :)

NenetPenne (NP) said...

teringat Malaysian Hall, teringat menginap kat Pembridge Hotel kat Bayswater, teringat shopping kat oxford street, teringat shopping kat Selfridge dan segala2nya...
nak pegi lagi....

mamaNoriz said...

beshnye London!

bila lah nk smpai sana...huhuuu

bagus tul restorn tu siap ada flag kita...hihi, semangat gitu!

Oyis said...

lia: kalo nak pegi Old Trafford, dtg la cpt2 sblm kita balik, leh ikut sama hehehe

mas: mcm x de apa sgt la, unless ur main mission is shopping or bargain hunting, i think London pegi once utk kenal what the hype is about os ikay dah kot. definitely x seswai kalo nak mencari kedamaian hihi...

yatie: meme patut lagu tu pom, tp ore ni terkesima semetar terus x terkato gapo. ho lah, dkt 4 thn doh shopkeeper sini kecek molek2 ngan kito hok foreign, keno2 hok kecek huduh ngan kito reo kito sendiri...

mamazharfan: oo 4 kali. best jgk tu. notts dkt ngan London, ok la lg. kami 4 jam naik tren, x sanggup gi byk2 kali. mahal pon ye...

nenekPenne: hehe.. shopping heaven ek. kalo mcm i window shopping je kurg nikmatnya hehehe ;)

noriz: insya Allah one day sampai tu... restoran tu mmg la psg flag, malaysian hall tu :)

NenetPenne (NP) said...

eh u kelantanese ke?