Sunday, January 22, 2012

Thermostat



Semalam kat library panas gila2, sampaikan tercongong laki I kjp tgk bini dia balik mlm2 sibuk mengipas diri hehe. So hari ni tukar strategy gi duduk outside dkt ruang lapang library. Ketar plak dah... Siap kena pakai coat bagai sambil menaip. Agak x seswai sbb baju bulky. Pelik la thermostat library ni, time panas, panas kemain. Time sejuk, sejuk gile. Amoi dpn aku tu pon amik jaket dia pakai jgk. Jaket dia lg tebal, so lg kelakar terkial2 nak menaip. Apapon, salute dkt study group dpn aku ni, budak2 Chinese. Esok lusa nak raya dia masih steady study, dah lps midmite dah ni.


Mlm ni mlm minggu dan aku berdoa kat luar tu x de apa2 yg pelik berlaku. Smlm ada jejaka2 muda tepuk blkg aku masa tggu lampu cross jalan tukar kaler hijau seraya menegur, 'You alright?' (mabuk atau mengejek, Allah aje yg tahu). Aku jawab, "yeah, thank you". Ni standard jawapan aku sbb biasa nya dia x bajet kita berani jawab. Bila kita wat2 konfiden (tp bkn kurg ajar, dia akan terdiam dan in fact malu snediri sbb nak menyakat x jd). Apapon, polis mmg ramai di mlm minggu sbb x nak kekacauan di luar bar sana, so Insya Allah selamat.


Sbnarnya nak aje aku rakamkan kemeriahan mlm2 mggu, tp takut x psl2 kena renggut kamera plak, so biar lah terakam dlm minda aku je. Kalo tgk around 8 pm, agak sunyi dan x de sesapa kat jalan, tp from 11 pm onwards, happening... mmg ramai lah manusia atas jalanan, yg bergurau senda, terjerit2, menyanyi, yg goofing around (pra-romen barangkali di tepi2 jalan) pon ada jg. Tu psl polis mmg berjaga2, siap ada 2,3 biji kereta lg parking spjg jalan aku nak balik. Tawakkal aje lah semoga semua slmt.


Pe'el org bila dah mabuk ni pelik2. Ntah la, setiap mlm ada aje yg 'amusing' dan menghairankan. Nampak jelas benar kenapa Allah melarang kita drpd meminum air kencing setan itu. Manusia yg baik2 siangnya jd hilang pertimbangan diri seketika.


Makhluk yg berupa paraskan manusia tetapi akalnya tiada ini lah barangkali yg M Nasir referkan sbg 'Lang Mengsilang, Kui Mengsikui' (Org bkn org, hantu bkn hantu) dalam lagu nya 'Tanya Sama Itu Hud2' yg pernah memenangi AJL satu ketika dulu.


3 comments:

mast azmi said...

haha mujur org jepun mabuk tak perangai gitu.. ada juga jalan huyung hayang tp tak sampai ganggu ketenteraman..

sumpit said...

sama la, org german pon mabuk tp tak kaco org... ckp sorg2 ada la, tp aku penah nampak mamat sorg yg tgh membaca atas train ni sound dia sbb ckp kuat sgt. Pastu yg terhoyong hayang pon, botol pecah atas tanah, bole kutip masuk dlm tong sampah lagi...

Mama Zharfan said...

me masa kat Notts jrg balik mlm2...so tak pernah terserempak dgn org mabuk...scary gak tu kalau tiba2 org mabuk pegi tepuk belakang aisehh