Thursday, January 19, 2012

Panto 2012 - Cinderella

Went to the Panto show last Sunday (15 January 2012). Panto ni merupakan satu teater show, yg unik di UK. Biasanya panto show dipersembahkan pada musim Xmas, dan berakhir pada hujung bulan January. Cerita yg dipersembahkan pada tiap2 tahun adalah berbeza, mengikut arrangement yg teater sudah decide lah. Contohnya, Theatre Ro*yal Plymouth tahun ini menyampaikan cerita 'Cinderella'. Tahun lepas adalah 'Aladdin', dan tahun sblm tu 'Sleeping Beauty'. Tahun dpn plak 'Dick Whittington'. Lain theatre lain la cerita nya, depend lah diorg dah book show/tour group mana utk berlakon di situ spjg musim panto.


Beza antara panto dgn show2 lain nya adalah dalam panto, generally pengunjung nya adalah laid-back and relaxed, so kanak2 adalah sgt welcomed. Kalo show lain biasanya x leh bising2, especially if it was a ballet or opera (ganggu penghayatan org). So mmg kanak2 kalo x well-behaved x sah pandai2 bawak masuk lah. But with panto, mmg digalakkan buat bising, sbb ada interaksi antara penonton dgn yg pelakon teater atas pentas tu. Ini adalah salah satu British culture. Selalu nya selain lakonan, ada nyanyian (musical), dan jokes. Lawak2 yg disampaikan jg byk berkitar around the British pop culture, so kalo x brp arif, mmg won't get the punch line lah.


Duration persembahan adalah 3 jam, with intermission kat tgh. Wah, mcm tgk movie Hindustan eh. Masa intermission tu mmg org berpusu2 gi toilet, beli air, ice-cream, jajan dsb nya lah. Harga tiket biasa nya sekitar GBP20-25 per PERSON, depending on seats jg. Ni harga kalo seat paling best lah. Aku hari tu dpt diskaun student, and Aisyah under age tickets, plus amik yg seat kat Upper Circle dah (blkg), so dpt murah. Yg best nya, pengunjung x ramai sbb pegi Ahad mlm Isnin (esoknya kerja) so usherer suh pindah seat dpn yg lebih mahal harga nya dan lebih elok view nya. Rezeki... Sengaja amik show malam pkl 6 ptg sbb senang dah selesai solat Maghrib, x yah tercari2 tmpt nak solat sbb show tiga jam kan? Skang ni 4.45 ptg dah Maghrib dah.



 Alhamdulillah tahun ni berpeluang pergi. Tahun lps tiket dah ada, tp last minute aku flu teruk, habis semua org pon x dpt pegi. Yg paling best, Aisyah enjoyyyyed sgt. Ingat kan half way through dah kena balik sbb dia boring (3 jam maaaa), tp tidakkk! Dia lah yg paling enjoy skali. Siap faham plak tu lawak, ketawa kuat2. Time actor tanya 'where is the spider?' (you're meant to reply 'it's behind you' - another trademark of panto show wajib ada ayat 'it's behind you ni' berkali2), Aisyah bersungguh2 menjerit dan ulang2 ckp mcm tu (so was the rest of the kids in the auditorium. Generally, we had such a good time!


Just to prove how much Aisyah was enjoying herself, sila lah tgk video ni. OMG, mcm gi concert utk toddler, tahu?! Masa ni dia nyanyi Bob The Builder sama2 dgn actor kat dpn. excited terlebih sbb dah mkn aiskrim satu tub kecik kot, and mini Malteser's choc satu paket. (Ni satu lg trademark panto, overdose your kids with sugar).



video


Ni plak kalo nak tahu mcm mana show panto ni sbnarnya.


video


Maaf la video gelap (mmg lights off pon dlm auditorium), plus sbnarnya x leh amik gmbr dalam ni. Sbb utama, copyright kot. Sbb kedua, dan lebih penting lagi, adalah x nak ganggu konsentrasi actors and actresses on stage dgn flash2 drpd kamera kita. Ye la, org tu berlakon live kan, buat nya terpegun dgn flash kita, terus hilang ingatan kejap, kan ke naya. Aku ni mmg kira sneaky la jgk, tp nak wat kenangan gak. Lagi pon x de flash, and fokus kat anak aku, hehehe... Btw, sblm show start tu mmg bole amik gmbr, hanya bila show dah nak start baru dia suh simpan kamera.


Kalo ada rezeki, lain show bole dtg lg, Insya Allah...














4 comments:

mast@work said...

interesting! mesti best

mamaNoriz said...

i must say i pun ikut teruja!

untung u all dpt duduk seat depan tnpa xtra caj then Aisyah pun enjoy!

mmg betul pun, overdose gula leh jadi penyumbang kpd 'kegembiraan' anak kan...hehehe

Nida said...

bestnya... ni kalau anak-anak Kak Nida pun mesti overdosed sukanya..

She Wears Premium Beautiful said...

selalu teringin nak watch theater in London but till now tak terbuat2 lagi! Thanks for sharing this post. Now I am a bit more confident to bring my kids! :)