Monday, January 30, 2012

Out of Hours

Hari tu Aisyah ada tanda2 mcm susah bernafas sket, as in wheezing la kot, mcm org baru nak dpt asthma, or maybe sebab sejuk sgt, udara kering sgt, and dia pon dah ada batuk2 sket sebelumnya. Anyway, satu mlm dlm 2 minggu yg lps, dia batuk2 non-stop, pastu nafas laju, sampai ngadu 'My chest hurt', and x bole tido langsung sampai pkl 5 pg. Seperti biasa, benda2 ni kalo nak berlaku it happens on a weekend night, so sbrg klinik adalah tidak dibuka di sini. Jgk pada masa tu I was kelam kelibut nak kejar deadline nak jumpa SV, so agak la stressed. Anyway, lps consult Dr kat phone, kitaorg decided to take her to the Out of Hours Treatment Centre at Derriford Hosiptal (berbeza dgn Accident & Emergency).


Centre ni nak dtg kena approve dulu over the phone, kalo x de appoitment x leh menonong masuk mcm A&E. Tp Alhamdulilah waktu menunggu x lama, dlm sejam kot, dpt jumpa Dr. Cuma nya, ingatkan Dr tu nak bg la Aisyah sedut nebulizer ke, mcm budak2 kat Msia slalu dpt kalo bawak gi jumpa Dr kat klinik sbb batuk and x leh nafas properly.


Tapi I should have known better, ini UK maaa... Mana ada senang2 bg ubat. Ubat nya apa tau? STEAM INHALATAION. What is it, you ask? Basically, rebus air, tuangkan dlm mangkuk, duduk ngan Aisyah dlm selimut with the bowl of hot water pon sama dlm selimut, tutup kepala, dan INHALE then steam. Itu sahaja tuan puan. Kos jumpa Dr=Free. Kos ubat=Zero. Kos naik teksi gi Derriford=GBP20.


Kalo kat Msia, sohih dah kena nebulizer, sbb on my side of the family, SEMUA yg lelaki ada asthma. And Aisyah herself ada eczema, which is medically linked to asthma, tu yg aku risau tuh. Tp Dr sini kan relaxed. Walau pon dia ada berubah sket air muka bila aku ckp bapak aku, adik2 laki aku semua ada asthma (a cause for concerned la sket kan aku agak), tp dia kata dia x leh buat apa2, sbb test utk budak2 asthma or not di UK hanya lah bole di diagnose kan after budak tu 6 years old. Imagine that?


Alhamdulillah, lps tu Aisyah got better. Tp aku mmg x pakai la method selimut bersama air panas semangkuk tu. Gilo apo? Sat gi kena gi A&E plak, for 1st degree burn kang. Sudah nya aku jerang air panas atas dapur for a few hours, kasi wap tu memenuhi satu rumah. Bil elektrik? Tinggi la kan. Damp dlm rumah? Possibly. Apo nak buat...


Tp pengalaman la gi Out-of-hours Treatment Centre ni. Sblm ni dah 2 kali masuk A&E, tido satu mlm dlm Paediatric Ward, and naik ambulance plak dah buat satu kali. Tinggal masuk Maternity Ward je belom lg, ehhh... keluar topik plak.








3 comments:

Liyana said...

The health system is different kan. Masa kat Sweden, I really took care of myself sbb tak mau jatuh sakit. Boleh pulak tu. balik Malaysia aje, demam sikit jumpa doctor, mc..hmmmm. Tapi senang sgt nak jumpa paeds.. Sediakan duit aje tapinya...

mast azmi said...

oyis,

kalau dlm bowl panas bubuh vicks pun ok rasanya.. org tua pun boleh buat..

get well soon aisyah..

Liza said...

Beli Vicks Vaporizer kat pharmacy.Mcm water heater jugak,sedut steam,a kind mcm dlm drama Korean tu. More safe sebab ada penutup, air panas tak boleh keluar simply. Itu je treatment I for my daughter every winter for the past 3 years kat NZ. It works!