Wednesday, December 7, 2011

Day Trip to Saltash, Cornwall (Edisi Terperam)

Tgk2 pic files, terjumpa gmbr trip gi Saltash yg x pernah publish2. So let's reminisce of the good ol' late summer days, where the sun was out but the wind was cool, perfect utk jalan2. We went out for this day trip on 15 October 2011, ye almost 2 bulan lps. I am that behind with my entries!


Oh ye, trip ni adalah melibatkan girls2 ajo, Me, Aisyah and Kak Mazni. Hubs did not want to go bcoz he was glued to the footie match on TV. To him, no trip to Cornwall is worth missing his football. Sbb dia dah bg lesen besar utk kuar, aku pon 'Hey OK, see you later bebeh' and out the door we went.


Saltash is the main gate to Cornwall. If you are driving from Plymouth to Cornwall, mmg akan lalu the Tamar Bridge yg ada tol di muka pinti Cornwall ni, yakni di Saltash ini lah. Agak x aci kerna nak masuk Plymouth x payah byr tol, tp nak masuk Cornwall kena bayar plak hmmm... mcm Singapore-JB plak rasa nya.


Cornwall ni sbnarnya, mcm Wales, or Scotland or Northern Ireland, mmg feeling2 negara sendiri, tp masih bernaung bwh Great Britain. But heritage diorg still kekal, ada flag sendiri dan masing2 ada bahasa sendiri. So di Saltash ni, spt jg gi jalan2 di Cardiff yg lalu, mana2 pegi mesti ada 2 bahasa signage dia, English and Cornish.


Ok berbalik pada Saltash, the place itself is very quaint. Mmg kampung habis lah. Berbukit bukau plak tu, kurus kejap tolak Aisyah dlm stroller. Tp org kampung nya peramah2 bila tgk dua 2 gadis bertudung dtg kampung dia. Bridge dia ada dua, satu tu bridge utk kereta (Tamar Bridge) dan satu lg tu bridge utk train (Royal Albert Bridge). Kalo dari Plymouth nak gi Cornwall, atas bridge mmg ramai org snap2 gmbr la, sbb dari atas cantikkkk sgt river crossing ni, especially bila yacht2 bersadai, mmg nmpk kelass gitu, walhal kampung kecik je tempat nya. Saltash ni adalah berada di tepi muara sungai/laut, so kalo pegi masa air pasang mmg cantik. As we would have it (sokmo doh pong), air tgh surut. Salah satu sbb tiap2 kali pergi ke tepi sungai/laut, air adalah surut adalah kerna sampai2 dah tghari (12 lebih mcm tu). Moral nya, bertolak awal. Make sure sampai sblm pukul 9 pagi. Habis cerita.


[1] River crossing atas tren. X berapa lawa sbb air surut. Hmm...





[2] View turun2 drpd platform keretapi. Cantik!



[3] Mary Newman's cottage. Dia ni bekas isteri pertama Sir Francis Drake (pelayar dan knight terkenal drpd Plymouth di era Elizabethan dulu -1500an) rupanya. Dua2 tokoh ni nama mereka ada diabadikan di University of Plymouth (Mary Newman Hall of Residence dan Francis Drakes Cafe). Sayang nya the cottage was closed for the winter already (but the sun was shining still!!!)



[4] Isambaard Kingdom Brunel, the engineer hebat giler. Kalo bukan kerana bridge yg dia bina pada tahun 1854 tu, masih kena naik perahu la kalo nak cross Saltash-Plymouth. Brunel ni juga adalah org yg sama yg bina the Clifton Suspension Bridge yg glamerz di Bristol nun, and also the Thames Tunnel in London. Woh, sekampung2 Plymouth-Cornwall ni pon, merasa jgk ye sentuhan ajaib beliau. Actually, beliau ni la yg fought kat Parliament suh biar ada railway link kat area Plymouth Cornwall ni. haih besar jasa dia. Kalox agaknya khidmat keretapi x sampai la ye kat ujung sini. Btw, bridge yg Brunel ni bina adalah utk tren ye. It wasn't until more than 100 years later (1961), baru ada bridge utk kereta.



[5] Tepi laut. Again air surut. X cantik sgt huhu. Ada alasan utk pergi lg.




[6] Promenade & Park




[7] Town dia






[9] Random-Miscellaneous shots






[10] Aisyah makan mee hoon goreng (bekal) on the way balik. Alhamdulillah, x susah bawak dia jalan2, sbb dia dah biasa travel style org susah (budget travel/backpacking naik tren).




 

3 comments:

Nida said...

adeiii.. internet Kak Nida slow yg amat.. takleh view piccas tu semua...

p/s: rupa2nya satu universiti dengan Farid ye.. kami selalu jumpa dia kat sini, nanti depa pindah umah (tumpang sementara) kat area rumah akak ni ha

isabelle said...

tetiba i terfikir..nnt aisyah dah besar, mesti dia appreciate gmbr2 mcm masa dia naik horsie tu

mamaNoriz said...

owh, no gegel punye outing ek...

awesome!