Tuesday, December 6, 2011

Christmas Is Almost Here

Sekolah Aisyah ni mcm2 aktiviti laaaa dia plan sempena Xmas. Hish, pening nak keep track satu2, takut la lupa, aku catit dulu:


6-12-11: Xmas party


7-12-11: Xmas rehearsals at Methodist Central Hall (morning)

              Xmas Fair (after school)

8-12-11: Xmas lunch with parents


12-12-11: Xmas performance


14-12-11: Xmas Show & Magician


16-12-11: School's out sampai la 3 Januari 2012 baru bukak balik.



X ke giler tu? X masuk bab2 melukis Santa ke, baca buku bertemakan Xmas ke, lukis reindeer ke, nyanyi lagu Xmas ke. Tu x kisah la sgt. Budak2 lg kan. Yg Xmas lunch, Xmas performance pon, aku layankan je la. Tp aku mmg x leh terima la bab Xmas rehearsal kat Methodist Hall. Apehal nak hangkut anak2 ni masuk church ha?



Walau ada bg permission slip suh parents sign, kalo x setuju, x yah sign tp aku ralat sbb diaorg x sediakan kelas khas utk budak2 yg x nak pegi ni. Sedangkan sekolah ni dlm laporan OFSTED nya mmg aware ramai student international (read: from negara2 Islam mcm aku, or Iran, Iraq, Yemen, etc). Apa lah salah nya kalo diorg longgok kan sahaja budak2 yg x dpt pegi ni dlm main hall ke, pastu pasang citer Disney pon x pe. Bertambah kesal sbb sekolah bgtau aku psl event ni hari Isnin kan dan kena reply by Selasa, sbb event nya Rabu. Ingat senang ke aku nak cari alternatif childcare? Nasib baik aku ni student PhD, jadual flexible la jgk, kalo aku laki bini keja high-profile yg bangsa x leh amik cuti camne? Sudahnya aku jugak yg kena duk umah jaga si Aisyah, sedangkan session dia aku dah byr. Bila x pegi tu faham2 lah, keja aku pon turut x jalan.


Aku bukan apa, risau la asyik amik cuti. Smlm dah x gi lab, bahu aku sakit tersalah bantal kot dlm tido. Tahap berdenyut2 dan pening kepala x leh hadap keja langsung. Alhamdulillah la dah kurg byk hari ni. Tp nya si Aisyah plak demam smlm, so pg ni aku x kejut dia utk ke sekolah, biar dia tido puas2.


Esok dah sehari lg x gi lab. Then starting from 16/12/11 ni, budak2 cuti pjg, sampai tahun baru. Argghhh... jgn la dgn aku2 skali tutup buku mintak2 nya.


So there you go, altho Xmas nmpk mcm fun, tp ada jg bab x fun nya. Tp satu la mcm kelakar sket, kitaorg budak PhD ada dpt Netbook baru ooo, jenama Samsung. Spec dia quite good la, FOC lg. Mmg happy gile.. Sebab dah dkt2 nak Xmas, budak2 ada berseloroh, 'Oh, Xmas came early', walhal x de kena mengena. Baru je tepon mak aku, nak eksyen2 cite psl Netbook baru yg free, mak aku plak bole gi ckp, "Eh kat sini Netbook free2 ni budak sekolah rendah lg dah dpt"


Lah, ye ke? Aku yg ketinggalan rupa nya heheh.. Apapon, Alhamdulillah, rezeki. Moga lebih cpt dpt siap PhD aku hendaknya dgn ada nya Netbook ni, Insya Allah...







5 comments:

MRM said...

Hehe, your mom's reply is so cute! So tak sempatla nak masuk eksyen mode ek, lol :P

Hopefully Samsung tu will be a great motivation for you. Semalam ada meeting agak tak best. A lot of restructuring, changes, etc, sigh. Hope it's for the better.

mast@work said...

bestnya dpt netbook free.. sini haroommm hahahaha..

org jepun pun jenis celebrate krimas ngalahkan orang kristian.. kami cuti krimas n new year cuti dr 29hb-3jan.. mano la den nak poie time2 sojuk ni ha

isabelle said...

i pun jenuh fikir camna nak fhmkan adam nnt nape kita x celebrate xmas.
nanti i menuntut ilmu dgn u ye

mamaNoriz said...

alamak, jelesnya...

i wish dpt celebrate krismas dgn santa cam oyis plan tu...


argggghhhh!


p/s: akak keje di IPTA selatan malysia ;)

Oyis said...

MRM: haha mmg x sempat. saja nak eksyen tu sbb my Dad baru je dpt iPad2 free from his workplace, so konon nak tayang la jgk, altho x segempaq iPad kan. skali, taraf budak2 sekolah rendah je hehe. laaa... retructiring apa ni mas? yg KJ kit kata meeting penting dan urgent tu ke smlm dlm email?got to call u lah like this. tungguuuu... itu fon berdering hehee (since i'm not at the lab anyway today haha)

mast: sini lg pjg, cuti from 22/12/11 - 3/1/12. kitaorg x de plan ke mana2 pon. btw mast, bole gi disneyland tokyo lg tu. cuba search, mesti murah byk, kalo pegi after xmas.

isabelle: haha, mmg akan nmpk mcm xmas lg best drpd raya. so far aisyah x la tanya nape kita x sambut, sbb dia kecik lg kot, and dia x perasan rumah dia sorg xde xmas tree. but adam nnt dah besar, mungkin akan tanya kot.

mamaNoriz: seronot tu seronot la jgk. tp bila berderet2 event nya, mcm etih nak ikutkan. kita beraya pon x de sakan mcm ni, walhal posa 30 hari lg.

ha, nak teka. kalo selatan tanah air, samada UTM or UTHM la kan? kalo UTHM, kat plymouth ni ada 2 staff wat PhD batch saya, kalo UTM, used to have 3 (seniors) tp dah balik with doctorate semua :)