Monday, August 15, 2011

Keganasan di UK

No, aku bkn nak bercerita psl riot yg dah reda dah tu. Blogger ketinggalan keretapi la aku, kalo baru nak kupas isu tu. Berpuluh dah kena tangkap pon, syabas betha kpd pak polisi UK yg cekap.


Tp nak cerita psl keganasan yg berlaku baru2 ni jgk, dlm umah aku sendiri. Pengganas yg bernama Oyis.


Apa keganasan yg aku lakukan? Menjahanamkan suis lampu bilik air.


Bathroom kitaorg ni bkn pakai suis tekan mcm kat Msia. Suis lampu dia jenis yg tarik ke bawah tu, ala2 lampu wat suluh reban ayam je kalo taraf di Msia, org mmg dah x pakai. Tp UK ni kdg2 kolot berlebih, so mmg ancient skali. Gini rupanya pull cord tu kalo nak tau.


Anyways, selepas mencebok Aisyah, aku yg geram (brg kali) sbb Hubs pura2 busy wat benda lain time anak dia berak, rentap tarik la cord tersebut. Sbb hebat sgt, terus tercabut cord tu. Bkn snapped in the middle ke apa, terus putus yg x bole disambung kembali sbb dia dah terus detached drpd main part!


Calling2 tanya landlord, dia suh proceed aje ngan electrician kalo nak, sbb dia on holiday. Hmm.. nak tggu dpt jawapan drpd dia nih pon, 3 hari jgk la bilik air aku ala2 spa gitu, lampu malap2 je, sbb suluh pakai desk lamp aku, dasat x dasat. Nak wat camno, bilik air x de tingkap, so mmg gelap la kalo x.


Last2 dpt la electrician ni dtg. So bilik air aku yg romantik ni, dah jd terang bak lampu kalimantang kembali.



Oh, and ongkosnya, pak? 42 pound okeh. Mahal supo bedil, kata ore Klate.



Di UK ni, servis2 gini caj dia melampau2. Ni pon aku amik hok quoation dah paling murah dah. Ada company lain tu cecah 70 pound gitu. Nih sapo2 yg perlu electrician di Plymouth, aku rekomen. Cpt dan murah.



So now you know how much it costs to change a light bulb in the UK. Sekian.


10 comments:

azzamoro said...

giler mahal nak baiki lampu. otak i dok convert duit uk ke duit mesia. keke

yatie chomeyl said...

mecok ko guano smp cabut tali lampu tu? kui3x

btw, jepun yg high tech ni pon pakai lg lampu stail tarik tali gitu. dale rumoh ore ado 3 lampu jenis tali tu hehe

isabelle said...

kena suruh saiful bljr jadi handy manny la.
leh buat duit, serviskan umah kengkawan malaysians sekali

Oyis said...

azza: mmg mahal. kalo x convert pon still rasa mahal. 40 pound tu leh wat belanja dapur sebulan T_T

yatie: x mecok pon, tp baso ganah ni, payah hehe. oo di jepun pon pakai hok lagu ni jgk ko. kalo gitu gak kena tarik dgn sopan santun deh, takut jd supo ore, melayang $$$

isabelle: mmg dah try jgk nak jd handy memandai, tp cucuk sana sini dgn screwdriver, asyik positive for live electric ajo, better left to professional lah ehhe.

Queen of Pirus said...

hehehheee...kenapa landlord tak tanggung Norriz. Akak pun heater kat toilet mcm ni lah cara nak on dia. 2 kali gak rosak..nasib baik ada heater guna gas jugak..kalau tak, tak mandi la jawabnya

Anonymous said...

Very interesting points. Thanks!

My blog:
rachat de credit www.rachatdecredit.net

Lia Sakinah said...

OMG...keganasan melanda! hehehe... haih, mmg rasa frust kan klu terpaksa spend duit utk perkara2 x diduga ni... x pe noris, len kali nak cebokkan aisyah, dh boleh bg alasan kt hubby dah yg awak x leh cebokkan sbb nti cord putus! Sure lepas tu dia x buat2 busy dgn benda lain dah....hehehehe...

Oyis said...

azza: pembetulan - 40 pound bole wat belanja dapur seminggu, bukan sebulan

QoP: a ah, heater dlm toilet kami pon pakai mcm ni jgk, cap tarik2 ni. rumah baru ni mmg x de heater gas, so kalo putus yg tu, mmg ketar la... btw, landlord gi holiday ni, tu yg dia ckp proceed dulu. habis tu kan, camne nak claim eh? damage yg kita buat ni bole ke kita claim? x pernah jd mcm ni. kat umah dulu umah yg rent dgn agency, tu semua agent yg tanggung, ni dgn private landlord x pastu camne

lia: yo lah tu dia nak cebok kan. lps ni mmg kena lebih hati2, sbb x larat la nak byr lg!

3yearshousewife said...

hehehe, cord lampu bilik kami dulu pun camtu, tercabut. kerana terer2nya anak2 K.As menarik. Nasib le yang tercabut tuh tombol di je, kami balut kat celotape.
Nasib baik le ada electrician tangkap muat kat umah so boleh le tukarkan bulb.

Anonymous said...

Mahal gile, kalau kite £40 je :)