Friday, January 28, 2011

Start and End

Aku nak merakamkan ucapan tahniah buat saudara Mael yg dah slmt bergelar Dr setelah berjaya mendefend kan thesis beliau pagi td. Tumpang happy!!!! It was inspiring, almost hilang perasaan self-pity yg brewing dlm diri sejak smlm. 2 hari lps gi makan2 ngan beliau kat kedai mkn Nowruz. Ni gmbr Aisyah dgn pernah-satu-ketika-konon2-nak jadi-bapak-mertuanya (Mael ni ayahnya Aqil, bestfren Aisyah kat Plymouth ni dulu hehe).



Dgn itu, tamatlah perjalanan PhD Mael ni di Plymouth dgn sempurna nya. Berbaloilah sudah segala jerit perih beliau dan keluarga, skang masa utk sama2 meraikan saat2 manis begini, yg dah ditunggu2 lebih 4 tahun ini.

Bg suatu family yg lain pula di UK, perjalanan ini baru saja bermula. Memperkenalkan, family saudara Khairul yg baru saja dtg ke Plymouth baru2 ni utk memulakan PhD journey beliau. Wife beliau pon adalah sebaya and diorg ada anak perempuan umur 3 tahun, yg sama2 gi nursery dgn Aisyah. Hopefully, we will all get along together very well and transition beliau sekeluarga ke Plymouth adalah very2 smooth :)



Last Saturday aku ada wat mkn2 sket, ajak seluruh komuniti Melayu Plymouth, so that dpt2 la kenal2 kat sini. Aku sefamily buat mkn2 ni joined dgn another family, Shafie sekeluarga, saja suka2 sbb lama rasanya x berkumpul ramai2. Menunya simple aje: nasi putih, sup daging kambing dan sayur goreng. Co-host aku plak buat ayam bakar dgn ayam goreng KFC serta telur rebus. Sumbangan potluck pon byk, ada yg bwk bihun goreng, karipap, kerepok lekor, pisang goreng, etc... Ptg sket aku plak goreng cucur tepung, best, best makanan tu semua yum!... Spt biasa, pics follow...









So itu la dia, yg starting, yg ending. As for aku, elok la dikategorikan sbg continuing :) Smlm agak down dgn self-pity, lately ni kuat jg merasuk diri sampai Hubs pon malas nak bg advice lg sbb buat2 dgr je kalo aku komplen, klasifikasi membuhsankan sgt dah kot my whining ni hehhe... Last2 bukak buku2 self-help lama2 koleksi aku, and Alhamdulillah, from there dpt la derived a few inspiring words. Ye la, aku ni mudah lupa, so sesekali baca balik tu rasa mcm baru baca 1st time plak, teruk betul. Anyway,nak share kat sini a few of the insipiring words:

"If you have some plan and it doesn'tgo that way, roll with it. There's no way to know if it'sgood or bad until later,if ever." (Evam Williams, co-founder of Blogger and Twitter)

And paling best,

"I have not failed.I just found 10000 ways that won't work." (Thomas Edison, inventor of light bulb).

If he had stopped at the 9999th failed attempt, mungkinkah ada electricity?






4 comments:

MRM said...

Haha, senyum aje kita bila baca tang husband awak punya reaction tu sbb teringat kat diri sendiri. Lately kita pun byk 'ngomel' benda2 PhD ni extra sikit. Sometimes bila fikir2 balik, banyaknyalah pengorbanan diaorg ni kan, tak faham sgt pun apa kita buat tapi layan je, trying to be the best caunselor they can be, just for us. Mmg tak terbalas la 'damage' yang kita2 ni telah sumbangkan pd mental diaorg, kan!

Btw, I love those inspiring words. Cam mengena aje, huhuhu.

ayin said...

wahhh, sampaikan salam tahniah ada dia sekeluarga... saya di sini tumpang bangga.. :)

Nida said...

Salam Oyis..

Tahniah buat yang telah menemui jalan hujung dalam perjuangan menggapai cecita.. buat yang masih berjuang dalm menuntut ilmu... ujian itu sudah pasti, tempuhi dengan penuh kesabaran dan kekuatan.. dan Insya Allah suatu hari nanti cahaya kenikmatan akan kau temui...

p/s: hubby kak Nida pernah bagitahu pada akak dulu.... Berjuang dalam PhD umpama melalui sebuah terowong gelap seorang diri.... teraba-raba, tersesat,takut.. semua perasaan ada, namun apabila kaki terus melangkah dengan berani... hujung terowong itu akan kita nampak satu cahaya...Insya Allah

Queen of Pirus said...

Congratulation to him...BFF akak pun baru bergelar Doktor (falsafah)pagi ni (waktu malaysia). Harap2 waktu kita akan tiba ye Norriz..insyallah.