Monday, January 17, 2011

Biasa lah ....

Biasa lah tu, kalo kita x sihat, masa tu la kita ada byk kerja2 terhutang, sptnya paper yg due date nya lebih pendek drpd masa yg kita perlukan utk finish up the writing, even kalo kita sihat sepenuhnya pon belom tenstu siap, so how?...

Biasa lah tu, kalo kita x sihat, masa tu la kita punya part-time job pon berlonggok2, double-shifts some more, shifts yg bkn kita pegi volunteer nak buat pon, tp sbb x cukup org, boss pon letak la nama staff sesuka hati...

Biasa lah tu, kalo kita x sihat, satu ahli keluarga pon berjangkit2. Lps satu, satu... lps satu, satu... sampai la habis musim winter mungkin la baru x merebak lg winter bug ini...

Biasa lah tu, kalo kita x sihat dan duduk di UK, nak jumpa Dr bkn nya senang. Next available appointment next Thursday, tu pon dgn nurse aje. Dgn Doctor next Monday ok? Nak suh Dr call kita balik psl nak mintak sick note pon (MC), receptionist ckp call again tomorrow coz the Drs are just jam-packed at the moment...

Biasa lah tu, kalo kita x sihat, especially di UK ni, mkn ubat berbotol2 pon x de kesannya. They just won't sell anything stronger than bloody paracetamol... And yes, sell ye, mana nak dpt ubat free ni...

Biasa lah tu, kalo kita x sihat, mula la meracau, 'this is the last winter we are staying in this country, believe you me.... blah blah blah... x hingin dah haku nak duk lama2 kat negara penjajah ni...', tanpa really menyedari yg research kita tu, jgn kan nak siap thesis writing nya, experiments pon belom ada satu set yg betul2 bole dikatakan siap....

Biasa lah tu, kalo kita x sihat, mula la teringat kat mak kita, berangan la nak duduk bawah ketiak dia, mintak dia suap sup ke, urut2 badan dan kepala ke, pastu mintak jasa baik adik beradik lain tolong entertainkan Aisyah all day long so that we can get a good rest.... Walhal kalo kita kat Msia, rasa nya x kan lah kot nak buat manja2 lg dgn mak kita, kita sendiri pon dpt pangkat Mak, malu skett.... nak2 menantu mak kita yg sorg lg pon tgh ada kat wad skang ni, so of coz la perhatian lebih ke situ...

Biasa lah tu, kalo kita x sihat, terbayang2 mee maggi perisa ayam dgn air 7-Up yg ayah kita slalu beli and bg minum, taktik nak pujuk anak2 mkn and biar ada fluid and perut x kosong. Kdg2 kalo dia generous lg dia belikan la apa2 jajan or coklat, nak kasi anak2 ceria. Usually x lama lps tu sihat lah, mungkin sbb happy dpt mkn mknan dan minuman yg otherwise 'forbidden' in the house....

Biasa lah tu, kalo kita x sihat, mula la berangan bestnya kalo dpt balik kat Msia skang ni, x de la sejuk sampai ke tulang... Walhal kalo balik pon mungkin mengomel psl panas x sudah2 plak... haih x bersyukurnya...

Biasa lah tu, kalo kita x sihat, mula la teringat2 kat betapa convenientnya hal ehwal makanan di Msia. Petik jari aje, ok, exaggeration, tekan no fon aje, jap lg motor org McD akan sampai bawak bubur ayam... mmm yummy... x de la rasa mcm membebankan laki aje, dia plak yg kena masak, kena jaga anak sedangkan kita jd ratu TV yg invalid hehe...

Tapi...

Bersabar lah, Allah bg kesakitan ni utk menguji kesabaran kita...

Bersabar lah, Allah bg kesakitan ni utk melupuskan dosa2 kita...

Bersabar lah, Allah bg kesakitan ni utk menguatkan rasa cinta dan berkerja sama antara suami isteri...

Bersabar lah, Allah bg kesakitan ni utk bg kita rehat, setelah sekian lama kita mengabai dan meng-abuse kan kesihatan kita yg diberi-Nya....

Bersabar lah, Allah bg kesakitan ni utk kita bermuhasabah dan set semula priority kita, what we had done and achieved semasa kita sihat hari tu... mungkin byk masa yg kita terbuang buat perkara2 lagha...

Bersabar lah, Allah bg kesakitan ni berserta kesukaran utk bertemu Dr adalah utk mengingatkan kita kembali bahawa hanya Dia lah yg Maha Menyembuh kan... bkn manusia2 bernama Dr dan ubat2yg bersusun di farmasi itu...

Bersabar lah, Allah bg kesakitan ni dan jg tiada access kpd ubat2an utk menguatkan immune system kita...

Bersabar lah, Allah bg kesakitan ni utk mengingatkan kita yg kita ini hamba-Nya yg lemah...

Bersabar lah, Allah bg kesakitan ni utk menjadikan hamba-Nya yg lebih bersyukur atas nikmat yg dikurniakan-Nya kpd kita semasa sihat selama ni yg kita alpa...

Bersabar lah, Allah bg kesakitan ni utk menjadikan hamba-Nya bersyukur bahawa sakit ni sedikit aje berbanding org2 lain yg mungkin lebih parah lg, maka bersyukur lah...

Bersabar lah, Allah bg kesakitan ni utk mengingatkan kita Sakaratul Maut tu jauh lg azab drpd sakit ini...


Maka nya...

Bersabar lah wahai Oyis atas ujian ini..

Bersabar lah wahai suami atas ketidakefisienan isteri mu di kala ini...

Bersabar lah wahai anakku Aisyah, kalo kdg2 mummy buat x peduli, sbb nak bgn solat pon berputar2 kepala ni, lg la nak layan kamu berdansa....

Bersabar lah wahai readers semua, sbb dah lama x published entrydan menjengah blog2 anda... dah la tu, berhutang resepi tauhu telur plak tu...


Apapon, doakan aku sekeluarga cpt sembuh dan rutin kitaorg kembali spt biasa hendaknya... Amin ya Rabbal Alamin....

PS: Tulis blog bole, tulis paper, terus nak termuntah....!





11 comments:

:: noremy anak rahmat :: said...

follow & blogwalking..

meh la jenguk belog ai..

salam kenal! (^_^)

ayin masliza said...

hehehe... suka entr ni... ala macam terkena tempias kat hidung saya sendiri pun ada jugak.. heheheh

MRM said...

Well said! Sesuai sebagai peringatan kepada org2 yg alpa/rajin merungut macam kita juga ni :D

Hope things are gonna be better for you n family, InsyaAllah.

Out of nowhere, tersesat hutang resepi tauhu telur tu...hehehe, lawak tul. But that sounds nice though *tengah lapar ni, brought granola bars for breakfast tapi macam tak best je, lagi2 lepas dah terpandang 'tauhu telur', yum yum*

Nida said...

Olorrrr...... biasalah kalau dah terlalu rindu, yg sihat pun jadi sakit..... kena banyak2 bersabar dan berehat..

Tapi memang tidak dinafikan, bila jatuh sakit di negara orang memang sangat menduga perasaan... masa ni rasa macam nak terbang pulang ke tanah air.. duduk bawah ketiak mak...

Anonymous said...

Get well soon. Tapi kan... selalunya ada area yg ada walk-in surgery, yg tak yah buat appointment, dia ada banyak GP kat surgery ni, cubalah cari through NHS website.
surgery=clinic kat msia.

afni+hafiz=dani said...

kita kat msia ni tringin nk pegi sana..tp bila dgr awak cite mcm nie, jd rasa syukur dpt tggl dkat msia =)

Nora said...

hmmm.... memang betul... sangat memahami perasaan awak masa ni... sebab kita pun tak sihat :)

isabelle said...

imaginasi ttg mknn tu semua sgt betul.
biasalah..bila tak dpt, yg tu la yg kita hrpkan.kalo dpn mata, buat derk je

Oyis said...

noremy:
salam kenal kembali. thanks for following!

ayin:
begitu la... nama pon manusia kan. mana yg relevan tu bole sama2 wat iktibar hehehhe... saya ni pon cpt pelupa org nya :)

MRM;
thanks mas. looking brighter dan kot, Alhamdulillah. tauhu telur tu bkn ke mmg kegemaran kita2 ke kalo kuar mkn kat Jas Cafe hehehhe... mmg masa buat tauhu telur tu pon teringat2 kat Jas Cafe!

k nida:
tersangat lah! especially saya ni baru belajar jd mak sejak di perantauan, so sblm ni mmg manja2. skali dah duk jauh ni, sakit ke, sihat ke, kita la penaung keluarga.

anonymous:
thanks. ada, tp agak jauh drpd rumah, and kitaorg klo pegi kena naik bus/teksi, leceh plak. kalo GP ni jalan x sampai 5 minit aje. pastu dah pernah call walk-in centre ni, dia ckp kalo setakat demam baik jgn dtg, takut kena benda2 lain plak kat tempat tu sementara menunggu huhuhu...

afni:
hehee... dtg utk jln2 seminggu dua ok la kot. nk duduk lama2 especially time winter ni mencabar jg. kalo spring plak walau bunga2 nya lawa, nak kena lawan hayfever and pollen count yg tinggi plak. kalo time summer ok sket, tu pon kalo cuaca panas la. kalo hujan memanjang mandom jgk hihi...

nora:
get well soon...

isabelle:
ni pon leh apply kat org dlm pantang mcm u kot. yg x bole mkn tu laaaaa yg nak. tp at least berpantang di msia kalo nak jamah2 sket pon forbidden food tu, availability ada, x de hal.... sini... *sigh*

Min Aina Ila Aina said...

Kat sini pun musim sakit juga, sana sini kong kong kong, srutt srutt srutt...

Apepun semoga cepat sembuh dan boleh kembali efisien mengupdate blog.hehe.

miSs inTerpReted said...

alahai oyis..so sorry to hear that you dgn family tak sihat.

really hope that all of you will get well soon!! *hugs*

p/s: mmg...i pon sama..tulis blog boleh, tulis paper...punyaalaaaa liat.