Wednesday, October 8, 2008

Selamat Hari Raya

Asslamualaikum semua...

Camne raye? Hopefully semua org menyambutnya dgn penuh gembira dan rasa kesyukuran... semoga semuanya selamat dan sihat sejahtera...

Alhamdulillah, tahun ni aku dapat beraya bersama seorg lg ahli keluarga baru... dah 3 tahun dah beraya berdua sahaja ngan Hubs... pada kawan2 lain yg first time beraya ngan anak kecik this year, mesti rasa teruja kan?

Diuploadkan chronicles raya this year ... bkn apa, utk kenang2an...

Raya tahun ni raya dua tempat, sbb lps ni dah nak fly mungkin 3 thn x dpt jumpa sanak sedara. Usually kitaorg bergilir aje, sbb jauh tu, Muar - Kelantan.

Ok, first kg Hubs kat Muar... balik hari Ahad. Hari Isnin nya tuh wat ketupat.. Sian Aisyah, cam x de sapa layan dia aje dlm gmbr ni sbb masing2 sibuk. Hubs tgh menganyam tuh.. terror dia..

Ni plak ketupat yg aku anyam slps beberapa try n tunjuk ajar dari Hubs... tralaaa... comey kan? dpt 7 bijik, sblm cik mek molek tu nangis minta attention...


OK fast forward kp pagi raya plak. Nampaknya ada budak x mo bgn lg... Cepat la Aisyah oii, org semua mandi sunat pagi raya dah ni nak oiii...

First skali slps semayang raya, aku n family Hubs ke bandar, amik gmbr kat studio. Fuh semanagt betul tu, sanggup terkejar2 ke bandar, beratur pjg2 nak amik gmbr, and byr beratus2 plak tuh ... sbb nak gi UK la ni... kalo x, hmmm... x pernah la nak amik gmbr raya kat studio... hehe... Btw, tema kaler baju kitaorg anak beranak ialah kaler kundang, kata org muar, atau ore klate kata kaler putih star... which is basically kaler cam purple like below... ini adalah pilihan Hubs, dia yg beriya nak kaler ribena, as he said it... susah payah la aku carik baju kaler tu, byk yg cam x match ngan dia (dia beli baju Melayu dulu). Last baru cari baju Aisyah, sbb sebetulnya Aisyah dah ada berlambak baju raya lain, yg aku beli sket2 over the last few months la kan, tp x de plak kaler purple. Aku mmg x tgk harga dah at that point, nak matching punya psl. Rupa2nya baju dia tu nak sama mahal ngan baju aku dah... pergh...

What? Nak tgk rupa aku di pagi raya.. X yah la eh... oh well.... if u insist... heheh...

Ni Aisyah memakai baju kurung pertamanya yg dibeli oleh Mak Uda dia, and di'alter' semula oleh Mak Usu dia. Susah la kan nak cari yg ngam2 utk budak 3 bulan...

Raya kedua, masih di Muar. Kali ni Aisyah ronda2 dlm baju denim plak. Bergaya betul anak Ibu nih... hehe

Raya kedua tu, sebelah mlmnya, kitaorg bertolak ke Ktan menaiki flight. Alhamdulillah Aisyah mmg sporting habis naik flight. Dia x nangis sket pon. Siap gelak2 lg, nak mmg kepoh nak tgk luar masa landing sbb dah nmpk lampu2 jln. Risau aku takut terlucut plak dia dari tgn masa landing tu sbb dia x mo duduk diam. Excited agaknya. Hopefully kalo naik flight gi UK dia baik mcm ni.

So pg raya ke-3 tu kitaorg beraya kat Ktan plak. Ni dia baju raya Aisyah pd pg tu, ala2 baju jubah ngan tudung. Muslimah gitu anak aku...


Belah mlmnya kitorg bersama sepupu sepapat yg lainnya buat barbeque.. Best!


Pg raya ke-4, masih mode jln2 coz kiranya it's still hari kedua di Ktan bg kitaorg. This time Aisyah pakai baju gown yg dijahit drpd perca2 kain kahwin aku dulu. Tukang jahit dia ialah makcik aku yg bajubiru itu. Satu lg koleksi jahitan dia ialah dekat budak yg pakai baju oren tu, and also baju hijau tuh. Kreatif, no?

Aisyah dah pandai menyulur skang. Habis dlm keta pon dia nak practice. Siap ditanduk2 beg diaper dia. Kitaorg x bawak carseat dia balik Ktan, so mmg manjang je pegang dia. Bad driving practice tp terpaksa... Mmg kena tawakkal sgt2 la..


Ni gmbr budak yg kepenatan beraya. Balik ptg raya ke-6 tu, dia tido ptg x berbaju, berlengging aje.... Kesian..


Mlm raya ke-6 tu kitaorg balik KL ngan flight lg skali. Last flight plak tu, pkl 11 mlm. Sampai2 umah dah pkl 1.30 pg. Skali lg Aisyah was a star, mmg dia suka naik flight kot.

Dgn itu berakhir la raya2 kitaorg kat dua kg. Insya Allah 3 tahun lg baru la dpt merasa beraya mcm tu balik. Huhu...

Anyway, all was good and mmg kitaorg beraya sakan la kiranya... Di kesempatan ini nak mohon maaf sekiranya ada terkasar bahasa and juga kiranya ada tertulis benda2 yg mengguriskan hati sesiapa saja di ruangan blog ni... Ampaun n maaf dipinta yeh..

Kpd cousin ku K Anis yg telah memberi penghjormatan kpd kami utk menumpang tido dio umah parents nyer, tq very much. I know u read this blog, jgn malu2 utk meninggalkan komen ok...

7 comments:

dLyn aZmi said...

aler who knows..
nnt raye bley blk pe :P

mcm akak thn ni.. blk raye aji muahhaahha..

anyways...all the best..
26 oct tu same jek mcm tarikh akak fly last yr ;)

Mummy HnH said...

Slamat Hari Raya oyis!

Amboii, lamanye xupdate blog... raya sakan btol nie.. Lgpon bz final preparation utk ke UK jugak yer? anyway, geramnyaa tgk aisyah... bukan main chubby lagi... semangat btol!

Lia Sakinah said...
This comment has been removed by the author.
Lia Sakinah said...

alala...sweetnye tema purple...aisyah dpt byk duit raya x? Mesti byk kan sbb diorg bg utk 3 tahun akan dtg sekaligus...hehehehe... alahai, sedihnye noris, sume pakat2 nk fly dah...nti sy balik upm, dh x ramai geng dah...huhuhuhu

Oyis said...

k dlyn:
wah.. balik raye aji ke? seronotnya.. cuma kita x dpt jumpa jugak la eh...

oo dulu akak fly 26 okt yeh? hehe kalo gitu sama ler... bezanya tahun lps masa tu betul2 lps raya kan? elok la tu, akak fly dekat2 tarikh ngan k sal (roommate), kita pon fly dekat2 ngan Et (jg roommate)... :)

Oyis said...

mummy h&h:
slamat hari raya juga buat arnie..

nak kata raye sakan tu, x le... tp mmg busy gak lately nih... mostly pasal preparation.. and also sejak raya ni kan kita cuti pjg, so aisyah asyik melepet je ngan mak dia, jd nya skang ni dia dah x mo ngan org lain... dah kenal org kot.. even wat keja dpn PC pon dia dah merengek2 walhal dpn dia tu... so x dpt la nak update slalu cam dulu...

jgn la dia jd x independent dah sebab raya.. ye la kan, lps ni mungkin nak kena tinggal nursery sbb kita pon dah nak start belaja... huhu

lia_sakinah:
duit raya ada la dpt sket2... segan juga sbb kami x prepare byk sgt utk sanak sedara, sibuk pikir ke lain dah, x ingat sgt psl duit raya :P

mmg agak sunyi la skang fac...tp still rasa meriah gak la sbb celebration yg kengkawan buat, plus seronot bercampur sedih jg tgk yg terdahulu pergi one by one... tp x pe, nnt kita jumpa di sana (UK) yeh lia? Insya Allah ;)

ilyani fauzi (e) said...

selamat hari raya!!maaf zahir batin ye noris..sorilah..x sempat nk buka blog ni.x sempat jg nk ucapkan sblm raya hari tu.bz memanjang je.e raya kt k'tan.hari raya ke-2 bertolak blk ke mersing pg tu.seminggu kt johor.coz hubby org mersing.adik beradik plak duk jb.noris b'cadang nk turun berat ke?masa blm pose hari tu berat e 63 kg.lps pose mlm raya e timbang berat e 56.7kg...banyak jugaklah yg turun.tp xleh b'bangga sgt coz raya naik sekilo.apepun ptua dia jgn mkn nasi.cari alternatif lain like mee or bread.tp e mmg diet giler masa pose hari tu.bimbang juga takut baby x dpt zat secukupnya.tp make sure minum air banyak, mkn multivitamin..it's ok.susu e pun banyak.x habis minum pun baby.x keringlah w/pun pose.ni tgh ganti pose ni.target e nk turun sampai 53kg.x taulah dpt ke x.tp masa anak sulung,e c'sar jugak kan..6-7 bln barulah dpt turun kembali asal.plus..nk kena exercise jugak.buat yg ringan2 je.oh satu lg, ada org bg tau minum teh hijau dicampur limau boleh turunkan berat and slim kan body.e tgh try jugak nih.oh, sblm terlupa...minum ais...mmg boleh buncitkan perut!trust me!!minum skit2 bolehlah...ni pengalaman raya hari tu...heheh..pandai je ngajar org..tinggi noris berapa?noris xdelah nmpk gemuk sgt, cuma nmpk chubby je skit.tp selama e kenal noris pun,mmg muka noris tembam pun kan?mcm e lah...ape pun yg penting bdn sihat, cergas..and happy!!!betul x?kalau hubby noris x kisah...xpelah.tp hubby e kisah.lgpun kita sendiri pun nk nmpk cantik kan?

p/s : noris mg dh cantik pun.... :)