Friday, October 31, 2008

Lagi di Plymouth


Ni adalah gmbr aku tgh test Aisyah dlm stroller Ukyle, anak si zali. Masa ni adalah hari ke-3 kami di Plymouth, and aku n Hubs rasa konfiden kot nak jenjln sendiri. Masa tu pampers Aisyah dah habis, so sambil2 tu nak kenal jln gi city centre la. Memandangkan kami akan byk berjln kaki shj di sini, adalah difikirkan bhw stroller itu bakal menjadi keperluan. So ni tgh duk test la ni cam ne penerimaan Aisyah.

Kitaorg kat depan bus stop ni, tggu bus. Tgk, aku otai, tolak stroller x pakai gloves w/pon cuaca masa ni dlm 5C. And iye, Aisyah sudah pandai hisap puting, tp aku bg masa dia naik stroller aje la x nak kasi dia nangis. So far so good.

Lps shopping2 sket kat town tu, konfem la kitaorg nak beli stroller utk Aisyah. Sbb apa, dia mmg dah jd ala2 anak mat salleh. Ndak plak dia duduk dlm tu, walhal kat msia menangis2 nak dukung/sling. Itu pon masa kat msia x ikat dia masa dlm stroller. Siap nak wat aksi2 berguling/meniarap dlm stroller. Kat sini, ikat kemas2 pon x kisah. Mungkin dia rasa duk dlm tu suam2 kot, lg hangat drpd kena dukung, so dia diam, ntah la. Yg penting, dia suka dok dlm tu. Siap tido2 lg. X caya? Tgk gmbr bwh ni..



Haa.. ni la stroller baru Aisyah. Tgk, dia tido manjang dlm tu... Blue color you... Konon nak beli yg tayar tiga ala2 quinny, tp mcm kecik la shopping basket dia kat bwh tu. Kitaorg x plan nak beli keta awal2 ni, so byk nak kena jln kaki, so mmg looking for a stroller yg ada ruang letak brg yg besar. Plus this one ada cosytoes, mcm sarung guni yg menutup aisyah dari dada ke bawah. Tebal gak cosytoes ni, and jurujual tu kata, this model is really the best value for money la, coz cosytoes ni kalo dijual separately is GBP50. Stroller ni rega GBP99.99 aje (but kalo convert ke msia dah rm600 lebih tu!). Brand Chicco, so not bad la, at least bkn cap ayam hehe...

Masalah pakai stroller kat sini x de, sbb byk kemudahan disediakan. Cuma tension sbb ramai mat salleh pon pakai stroller n guna kemudahan tu jugak sama spt kita. Contoh, kalo naik bus, hanya 2 stroller per bus je dia kasi. Kalo dah ada org kat atas, kena tggu lg. That's what happened to us ari tuh. Makanya, 2 kali dah bus dtg, tp kena tggu the next one sbb x muat. But at least dia beratur n ada system le... cuma bengang coz kena tggu bus lain dlm sejuk n hujan renyai2. Last2 sbb dah nak masuk maghrib n lom solat, nekad, jln kaki dari town dlm sejuk n angin kuat tu. Pergh... cam nak beku. Tp Aisyah mmg warm n cozy sbb psg plastik rainshield dia. NAsib sempat gak solat...

Org British ni do everything by the book. Smlm ada org eksiden keta, sket je, x calar pon aku nengok ketanya, tp polis dah dtg amik report. Kitaorg yg pejalan kaki ni pon kena tggu, x leh potong2 jln, tp polis tu siap tolong stop traffic utk kitaorg lalu. Padahal bole je cross sendiri, tp tu la, dia nyer undang2 ni is taken seriously. kelakar pon ada ... sbb x serius mana pon... kat msia settle sendiri dah gamaknya...



Ni adalah gmbr Ukyle, anak Zali yg aku tumpang umah tu. Dia dah x takut ngan kitaorg, n dah mula mesra. Awal2 itu hari shy2 cat gitu.. Ok aku nak stop, kena bersiap, sat lg nak kuar wat bank account. doakan semuanya selesai...

3 comments:

EyesOfNabil said...

knp kat sana tak pakai sling bibik tu dah? ^_^

Oyis said...

haha perli yeh?

ada bawak n pernah guna, tp sbb kat UK ni kita bulky sgt la, kita pakai kot, aisyah pon pakai kot, mcm x muat.. hehe..

satu lg, mmg nak kan basket kat bawah stroller tu... org x de keta la katakan... lain la kat msia

EyesOfNabil said...

Patut ari tu beli sling saiz tom cruise semasa sejuk..bukan saiz org Malaysia semasa panas :D