Monday, October 20, 2008

My MSc Convocation 2008

Hari Sabtu lps aku konvo. Maka, selamat lah aku bergelar Graduan Master Sains dgn Tesis (Sistem Multimedia) UPM 2008 (walau pon sebenarnya dah habis tesis last year lg). Ok la majlis nya, minus a few bumps la kan - namely, hujan lebat masa masuk , jubah / sandal basah, missed perarakan, dok sorg2 sbb Azri n ET who was supposed to graduate with me dah fly, x de bunga dari Hubs, x de sapa sambut lps abis konvo sbb Hubs kuar pegi beli daging utk majlis mkn2 esoknya halfway through the convo n my Dad plak stuck dekat Uniten on his way back from an open house, which apparently ada konvo jgk pd masa yg sama. But they all made it around 6-ish, lps aku dah menapak balik ke Fakulti songsorg n semayang Asar dulu. Hmmm... bak kata org, kalo x de bumps tu kan, x de la spice nyer.

Whatever la. Aku x beli pon baju khas utk konvo, pg tu je baru pikir nak pakai apa yek. Aku pon dah x brapa nak kisah, sbb this isn't the first time naik amik degree, n hopefully not the last! (wink). Not to mention as an academic aku dah berkali2 dah pakai academic regalia/robe tu, sbg wakil fac utk upacara konvo tiap2 sesi, so the novelty kinda wears off a bit. Hopefully by the end of PhD, aku akan rasa berkobar2 nak pakai jubah akademik sbb dah 3 - 4 thn x pakai pon (thinking very positive here that I will get to wear another robe in the future - no negative thoughts are allowed, thank you very much... hehe).

Anyway, as bad as it sounds, I still had a lot of fun this convo sbb aku dpt berkenalan dgn org2 baru di sebelah kiri n kanan seat aku. Masing2 pon lecturer muda yg nak apply sambung PhD ke oversea. Plus diorg pon kira ibu muda gak so rancak la kitaorg dok borak psl breastfeeding and parenting, x dgr dah Pro-canselor bg ucapan kat dpn ngeheheh..

What made it more exciting, this time around I got to celebrate my success with someone very special yg x de masa aku grad degree dulu :) Best gitu kuar2 kat parking lot (lps semayang Asar) dah ada Aisyah dgn muka baru bgn tido dia tu... Kesian dia kena tinggal 6 jam spjg majlis. Kesian aku, dlm masa tu jugak 2 kali mengalami milk let-down, nasib x bocor kena jubah (sbb x pakai breastpad) keh keh keh...

Here are some pics...








Aku paling suka gmbr yg last nih. As if closing an old chapter and beginning a new one, dgn tiga beranak, in the very new future. End with the MSc, and beginning my PhD. Sedey gak, coz we have to leave behind our families, so we're looking back as if saying please pray for us. God, I am beginning to feel the pressure now, sob!

6 comments:

Lia Sakinah said...

Congrats Noris!!! And goodluck with the very soon to be PHD student life. Study + raising family is not an easy job. A lot of sacrifices during the process. But i believe u can do it...moga Allah permudahkan segala urusan noris sekeluarga... :-)

Oyis said...

lia:
tq, tq... mmg kita expect phd to be very different pon... coz dulu study tp belom bergelar ibu, plak tu wat local so always ada family di sisi. apa2 pon senang minta tolong diorg. lps ni mmg on our own la huhu... tp tu la namanya cabaran ek... part of the package la agaknya utk mendewasakan diri...

EyesOfNabil said...

huhu..tahniah..walaupun dah lama grad ^_^

Anggerik Hutan said...

kak noris congrats dh grad..bestnya dpt naik pentas ambik skroll..huhu taun lepas zai tak sempat konvo dh dtg sini..sedey..sbb kat korea ni mane ade ambik skroll atas pentas..n mayb zai tak tgg konvo pun thn..blk awal kot sbb visa abh before my graduation day..pape pun nak pinjam jubah awal n bergambar kat studio...:-))

Oyis said...

nabil:
tq..

zai:
x pe, nnt posing abis2 ngan jubah dari korea. btw, x leh extend ke visa tu kalo nk tgu konvo... leh duk lama sket, biar puas...

lps konvo tu, akak naik ke tempat gamelan, ala port bais tu la kan... sempat jumpa si hasni. rupenyer dia pon konvo sesi sama ngan akak. nasib la dia pon naik ke tempat gamelan pd masa yg sama ngan akak, kalo x, mmg mati kutu akak sbb dah x kenal sapa pon dah pemain gamelannya. semua junior2 sgt... tp hasni sempat kenal la diorg. hasni siap ckp, gamelan ni pemainnya dah open skang, x macam dulu, n nak masuk plak kena audition.. wow.. dah la tu, upm siap byr cikgu ASK utk ajar kelab diorg ... best kan?

yg x best nya, gamelan cuma main masa perarakan canselor aje. masa perarakan graduan n bg skrol guna CD. upm nak jimat kos kot. caklempong lg la, x de langsung dah.

dari segi kualiti permainan, bole thn la. masih ada noticed mistakes, tp biasa la... mcm korg muda2 dulu... keh kehg keh... jgn mare ah...

rindu la zai, nak main gamelan. tp nak main ngan geng sendiri la... heheh.. patut la org2 seni ni dah tua2 pon rindukan berlakon/ menyanyi, mmg akan mengalir dlm urat saraf n nadi kita agaknya yeh benda2 ni... baru tahu... fuh berhantu sungguh...

Mummy HnH@arnie said...

Congrats Oyis!!!

Paling syok kalau dalam gamba kenangan masa convocation day tue, ader gambar baby skali ekk... hihih...

Nyebuk jap, owh, rupenya Korea pon mcm jepun ekk, tak ambil scroll atas pentas... sedey gak laa, xde kenangan cam org lain... huhu