Monday, June 30, 2008

Baby Kena Kuning

Aku belom sempat abis lg tulis entry yg aku pasal birth story Baby Aisyah Nurzahirah ni, tp aku terpaksa la dahulukan post yg ni.

Aku ada cerita x best nak share.

Baby punya bilirubin level naik, so kena admit ke wad utk photothereapy for a few days. Mmg dari sebelum kuar wad lg Baby dah ada jaundice sket2, tp wat phototherapy one day dah okay. Then masa 1 week check up, Dr ckp bilirubin level dia 15, kena admit balik. Tp kitaorg minta tangguh dulu, nak cari la usaha alternatif. So after another one week, kitaorg gi check semula kat klinik paed tu, amik blood test, level dia naik 16.5. So kitaorg pon decide la nak admit semula ke wad.

Aku sedih.

Korg tolong la doakan ye agar Baby cepat2 sihat. Mengalir air mata aku kena tinggalkan Baby kat wad. Walau laki aku try pujuk kata ini mungkin Tuhan nak bg aku relaks sket, aku sebagai seorg ibu rasa x pe la, biar la kena berjaga mlm pon cam biasa, aku rela, daripada org lain (nurse/Dr) yg jaga dia mlm2 dan sebagainya.
Bukan senang yek nak membesarkan anak? Time2 cam ni, meruntun jiwa sungguh!

5 comments:

sake said...

I bet the Dr told you that there's no alternative selain dari phototeraphy tu.. :)

Anyway, moga your baby cepat sembuh. Trust the Dr, she should know better.

myhoneybear said...

Hi,

just to share some info pesal baby kena kuning:

my baby dulu pun kena kuning yg teruk...double phototherapy lagi...i cried tgk dia mcm tu..rase cam helpless sgt...everytime doc cucuk amik darah pun i cried...

dlm sminggu jugakla dlm ward...i duduk ward jugak coz i fully BF my baby...tiap kali dia nak susu, i jln la slow2 (luka bsalin belum baik betul lagi) ke nursery from my room nak BF dia...

my advice is: pls BF u baby sekerap mungkin...insyaAllah baby cepat sembuh

all the best being a new mum

EyesOfNabil said...

adik saya pun dulu kena kuning tu gak...tp zaman (taun 87) tu Dr nasihatkan letak dia bawah lampu neon n jemur dia waktu pagi...

Masa tu mak saya pun nangis gak...tp alhamdulillah, dah besar panjang adik lelaki saya tu.

Semoga semuanya ok...insya Allah.

p/s: belum sempat melawat noris lagik...last weekend sibuk kenduri. T_T

Lia Sakinah said...

noris, if u read this, sy nk bg petua sket...bg baby few drops jus anggur hijau/merah. Lg baik anggur hijau, then bg dia minum madu sket n of cos keep bfeed. Insya-Allah kuning cepat turun. Aritu my Qystina kene kuning gak, kitorg bg anggur hijau tu kuning dia cepat turun, so x perlu admit kt wad tukar darah sume tu. I'll sms u too after this...jgn risau kay...moga aisyah cepat sembuh...

Oyis said...

sake:
u r spot on. mmg dr ckp mcm tu

myhoneybear:
thanks for sharing ur experience here. last2 saya duduk wad jugak sbb nak fully breastfeed and at the same time x sampai ati nak tinggalkan baby kat nursery tu cam tu saje, dah la togel x berbaju, mata plak tertutup... mesti baby rasa keliru sgt!
bila dah ada baby ni, baru la tahu yg saya ni rupanya x la kental mana pon emotionally. like u, saya pon sebak menahan air mata masa baby kena cucuk kat tumit masa amik blood test tu..
insya Allah saya akan maintain BF baby.moga2 cpt sembuh spt yg didoakan, amiin...

nabil:
saya pon ada aik tahun 87, tp my mom x familiar dgn kes kuning, coz kami adik beradik x kena kuning masa kecik2 dulu. btw, bila2 nak dtg nnt, sila la, jgn segan2 :D

lia:
thanks for the petua, and i did get ur sms, tp as i wrte back, masa tu dah masuk wad pon, so x sempat nak cuba apa2. x pe la, harap2 phototherapy tu berkesan n harapnya jgn la bilirubin dia naik semula slps dah discaj nnt.