Wednesday, July 10, 2013

Pulang

Bebaru ni sepupu aku kat Klate pulang ke Rahmatullah. Agak mengejutkan la, sbb org nya belum jejak 40 lg and x de la sakit berlarutan ke apa, tp dah sampai ajalnya, Inna lillahi wainna ilaihi raaji'uun, mudah aje dia pergi meningglakan kita... 


Mak aku mmg nak balik la, even x sempat tgk jenazah pun, tp more like moral support di kala kesedihan. Anak kakak dia kan. Bcoz nak cpt, nak book tiket flight, tp dia plak ala2 x konfiden nak balik sorg. Ayah aku mmg tgh x bole cuti sbb keja berlambak kt opis dia, so dah tgk mak aku mcm penasaran tu, aku offer la teman dia balik. Lg pon, mmg dah lama aku x balik Klate, last balik adalah pada Oktober 2008 okeh, before aku fly gi UK. Masa tu Aisyah pun umur 4 bulan, besar umur Zayd skang.


Alhamdulillah, dgn perkenan Allah, sampai la jg aku, mak aku and of coz anak2 ku yg dua org tu aku bawak bersama ke Klate. Entry ni aku x nak la cerita panjang2 psl arwah atau pemergiannya. Cukuplah kalo korg sedeqahkan Al-Fatihah buat arwah Abg Yee aku, amin.


Entry ni lebih pada nak cerita psl kampung aku and how much I missed it. Kira adillah aku sbb masa Aisyah first experience naik flight dulu pon masa dia besar Zayd (before naik pesawat 747 gi UK), now kira turn adik lah plak. Cerita Aisyah naik flight balik Klate dulu kat sini. Berlepas naik flight 7.50 pg from KLIA. Ceria je dua2 org ni, walhal dari pkl 4.30 pg lg dah bersiap. Biasa lah, nak tiket murah sket kena la berkorban tido hehehe...


Sesampainya kat negeri serambi Mekah itu, kitaorg disambut oleh my aunt yg kematian anak tu... Alhamdulillah jg, dia nmpknya dah redha dgn qadha' dan qadar yg menimpa. Alhamdulillah jg, she volunteered to be our chaffeur for the day. First skali, dijamu breakfast dgn nasi dagang and nasi kerabu serta pelbagai kuih muih tradisional. My fav is pulut pagi (pulut nisan). Kalo pulut dakap pon ambo gohik jugop. Hok pulut2 mmg berehi. Nak2 dah lamaaaaaaa gile x pekena, sebelum gi UK la last makan. Aku rasa ada kot naik 2 kilo hari tu sbb balik Klate hehe. Kalo bab makanan Klate mmg mewah la (altho kalo aku ckp mcm ni, Hubs x nak kalah and ckp Muor dia lg byk mknan nya... whatever, write it in your own blog hahaha!). 


Lps nyengging2 kjp (baring2 kjp), terus gi Tanah Merah plak melawat sorg lg cousin aku di hospital yg tgh diuji dgn kanser tulang. Allahu Rabbi. Sama2 la kita doakan keadaan nya bole pulih seperti biasa, dia dah scheduled for an operation to remove part of her hip bone, followed by chemoteraphy after. 


Then gi umah my mom's elder brother plak, baru2 ni naik motor kena langgar dgn kereta drpd blkg (kereta sondol dia). Kesian dia. he showed us his scar (berjahit mcm seluar koyak kena tampal) dkt lutut dia. Adoi... ngeri tgk, itu yg dah healed tu, kalo masa kejadian x tahu la aku, nauzubillahiminzalik...


From Tanah Merah we then raced it to Nilam Puri, just utk bertemu mata dgn my mom's youngest sister. Borak2 and makan2 and nyinggeng2 later, kitaorg pon minta diri. Uniknya, tiap2 kali singgah umah, mesti dihidang keropok ikan goreng and keropok lekor oleh tuan rumah, ala2 staple food gitu. Colek (sos cili) dia yg best sbnarnya kalo di Klate gak. Mmg aku x tolak lah walau tekak masa tu mmg x de suara, dasar org x berpantang.


After that, kitaorg gi ke perkuburan sepupu aku tu, utk kenal maqam nya and also utk sedeqahkan sepotong dua ayat suci al-Quran buat arwah. From there, gi plak umah anak bongsu my aunt tuh (umur baya aku), rumahnya betul2 dpn qubur tu je. Bual2 lebih kurg, then off we went again.


Jam dah dkt pkl 6.30 ptg tp sempat lg buat pit stop dkt Wakaf Che Yeh cari tudung haha. Aku la yg demand, sbb sejak balik Msia ni ada berapa helai je tudungnya. Spjg duk UK jenuh dah duk gilir2 tudung yg sama sampai naik berbulu dah kainnya huhu. So beli2 tudung sket, then beli nasi lemak ayam goreng berempah and also kuey teow goreng for dinner, maka selesailah trip utk hari tu.


Budak2 ni Alhamdulillah aku bg A++ lah utk dua2 nya. Behaved and x byk songeh, walau travel jauh dan lama. Even Zayd pon naik flight Alhamdulillah x de hal, mcm dah biasa naik je lagaknya. Ada la hok hek hok hek sket tghari tu la kat T.Merah, dia rimas kot. Aku mandikan dia, wah terus diam and tido 3 jam lamanya! Kakak plak bole puji sbb x byk komplen and she took every new thing in dgn aura yg ceria. Mummy dah rekomen kat Ayah suh kita cpt2 plan holiday soon. Obviously, korg very the ready already hehehe...


Pg esoknya tu kitaorg dah nak balik dah, flight pagi jg. Mmg x leh nak stay lelama, aku cuti pon ala2 ad-hoc dah gitu. Cuma agak ralat sbb misi kami mencari akok utk aku bawak balik KL x tercapai. Semua tempat jual akok yg kami terjah (4 kedai semua skali), dah habis stok. Kalo ada pon, org dah tempah utk dijual di bulan Ramadhan. Gile ah. Nampaknya I must start my own akok-hunt dkt Pasar Ramadhan. eh, baru je niat x nak gi PaRam huhu...


Itu lah kisah balik Klate hari tu. Walau x dpt nak stay lelama dan missed chance nak jumpa arwah bcoz peginya mengejut, diharapkan kepulangan kami sedikit sebanyak dpt menghiburkan ahli keluarga yg tgh bersedih, and to make them see that we care, walau pon jauh. Balik from KLIA to my mom's house tu, kitaorg naik ERL Transit aje. Aisyah enjoyed it the most. It was her first time naik train slps balik UK. Dulu mmg manjang naik tren aje ke mana2. I bet she misses the train ride. Kira terubat la sket kerinduan dia tuh.


Pics of the 1-night stay in Klate.





 
























 

1 comment:

Ayin Mm said...

Al-Fatihah. Semoga rohnya ditepatkan di kalangan oaring yang beriman. Amin.