Tuesday, June 7, 2011

Tik Tok Tik Tok

Tik tok... tik tok...

Masa berjalan. Tarikh nak dating ngan SV dah makin dkt, kerja mcm hampeh lg. Sejak smlm rasa mcm dedor2 nak demam, hinggakan ptg td x gi lab pon. Membuto atas katil. Tp Alhamdulillah, bgn2 ni satni rasa mcm dah ok sket. Mungkin sbb cuaca asyik x menentu kot skang ni. Summer mmg la summer, kalo panas elok tu, mmg panas terik sgt, berpeluh2 sampai. Tp kalo hujan or mendung, nak2 dtg angin kuat2 tu, kusss smgt mcm winter semula. Dah la selalu salah bawak jaket/kot, ingat panas tp sejuk, or ingat sejuk pastu panas terpaksa la kelek baju tebal ke sana ke mari. Atau pon pagi panas pakai selipar jepun dgn T-shirt je dah cukup, sekali balik ptg dah mcm beku kaki berjalan sbb angin nya kuat and x semena2 from summer rasa mcm autumn. Lg best kalo ptgnya hujan, free2 mandi hujan. Malam pon sama, sesetengah mlm tu rasa mcm nak pakai singlet ngan seluar pendek je (mcm je la), tp next night kena pakai thermal socks plak, sejuk nya! Typical British weather, tu psl kot. Tp mungkin jg dosa aku byk, Allah nak ampunkan la tu dgn memberi sedikit peringatan sakit, mudah2an dosaku diampunkan. Redha lah wahai hati, kuatlah wahai body... Byk amanah ni masih nak kena junjung dan deliver...

So today lps bgn tido ptg td (lps telan panadol 2 biji, ibuprofen lg), cuba hadap gak kerja ni. Bole la, tp biasa lah, bila Hubs gi kerja, it's up to me to tend to Aisyah's needs. Alhamdulillah, skang ni dia dah bole pretty much entertain dia punya self, tp masih lg la kena pause2 wat kerja tu, 'Mummy, I want a banana', or 'Mummy I want to wee', or 'Mummy, again! Again!' (suh pasang Backyardigans kat TV). Tgh2 congak results simulation ni, so bila berenti je, nak sambung balik tmpt pause tu terus lost kjp, makan masa betul nak trace balik. Apapon, mujur lah aku ni jenis bising2 kat background x terganggu sgt, so bole je si Aisyah tgk TV kat living room ni sesambil aku wat kerja (rumah kecik la katakan.. situ la tempat study, situ la tmpt mkn, tgk TV, main toys, etc).

Sbnarnya ikutkan hati x mungkin update hari ni, sbb nak make up for lost time buat kerja. Tp tiba2 nak on kan lampu study, mentolnya plak terbakar. Adeh, terbakar jiwaaaa... Terus fed up nak meneruskan calculation. Even worst, sbb kejadian berlaku masa dah pon pkl 7 mlm, kedai semua pon dah tutup (sini tutup around 6 pm latest), nak beli bulb lampu pon x de chance la. Esok la, tu pon kalo aku berjaya cari bulb yg sesuai. Aku nya ni bulb halogen, senang ke nak tukar ek? X pernah cuba plak. Nmpknya x dpt la aku study awal2 pg esok spt niat di hati. Cobaannnnnn....!

Kena sentiasa bersangka baik dgn Allah. Nak bg aku rehat sepenuhnya la mungkin, dah x sihat kan. Kalo berjaga awal kang x cukup jam tido plak. Tu pon penyebab utama jgk kot sakit, sbb hari tu ada la pulun sket, tiap2 hari jam 5 pg bgn tu x tido2 dah, sedangkan masuk tido after Isya', which was after 11.45 mlm. Nah, siapa kata summer best aje? Mencabar wooo, bab solat, terutama Isya dan Subuh.

Dah la, aku nak masak. Laki aku pon dah nak balik dari kerja. Ni satu lg cabaran buat kerja dari rumah. Hati sentiasa dibayangi house chore. Aduhai...


8 comments:

yatie chomeyl said...

I pun x g lab hr bni, tuan putera demem..keno jago di rumoh huhuhu

Nida said...

semoga cepat sembuh dan bertenaga untuk memulakan hari dan cabaran baru.. (macam ceramah motivasi daaaa)

mast@work said...

good luck oyis.. mas dah kena taram 2 kali since last tuesday.. haha.. redha aje le

Oyis said...

yatie: smg nazhan cpt baik. one thing that is worst than diri sendiri demam ialah anak demam. sama je x leh wat koreje... huhu

k nida: amin k nida, amin!

mast: thanks mast. i really need to finish thi sbb hari tu sendiri yg mintak extension masa ngan prof, nnt x deliver, tersgt la malu!

MRM said...

"Kena sentiasa bersangka baik dgn Allah". That's a good reminder for all of us, I like that. Sometimes memang rasa macam ujian itu datang 'wrong' timing habis, tapi tu la, Allah maha mengetahui, unlike us.

Semoga segala urusan dipermudahkan untuk kita semua, amin!

Oyis said...

mrm: mmg slalu nya dugaan dtg time kita rasa sgt inconvenient buat kita, tp tu la, kena berbaik sangka. ada la tu hikmahNya yg kita x tahu (yet), kan? :)

Queen of Pirus said...

semoga cepat sembuh norriz...british weather is so unpredictable & that is why akak pakai je jacket winter...sebab mmg tau..bila balik nanti mmg mcm weather time autumn.

Lia Sakinah said...

Rest if u must noris...don't push urself too hard ok... kita golongan ibu2 ni klu sakit, nti byk keje rumah tergendala...anak2 nak menagih perhatian pun x dpt bagi... so, if u have the chance to rest, rest cukup2 ok... get well soon
p/s: bday mummy dpt hadiah ape? hehehe