Thursday, June 9, 2011

New Decade

Alhamdulillah, badan sudah semakin sihat, so ptg td fokus on buat kerja. Masih x faham2 lg method mamat ni utk train kan weight dia, so mmg sedari mlm smlm otak mmg main nombor2 aje lah, tido pon nampak nombor, vakuum pon nmpk nombor, cuci jamban pon nmpk nombor lah, duk pikir2 tang mana la dia dpt generatekan nombor2 tu automatically and adakah kalo aku buat gitu, or gini, dah standardized semua data2 tu?

Anyways, dlm ketidaksedaran membuat calculation itu, tup2 masuk messages kat FB. Drpd member di New Zealand, wishing me a Happy Birthday. 'Ye tak ye', desis hati ku. Kat sana dah midnight. Sini masih lg 8hb, x sedar pon dah di ambang 30s! Layan mesej2 di FB kjp, x rasa apa2 pon. Sampai lah dpt panggilan drpd insan2 yg membawa aku ke dunia (Umi and Ayah), baru lah betul2 perasan yg, eh, aku dah nak meninggalkan dekad 20-an lah. Sebak kejap. Sbb an important milestone mcm ni about to happen tp x de sapa utk celebrate sesama melainkan keluarga kecilku di Plymouth. Dah la tu, siap x sedar lg dek leka buat kerja. Nak celebrate lebih2 pon x bole, elaun pon x masuk lg, poket kering next week nak jumpa Prof dah, deadline x siap lg. Sedih mmg sedih sbb x dpt nak celebrate dgn family tercinta kat Msia, but I guess benda2 mcm ni lah menjadi pendorong smgt utk lebih bersmgt menyiapkan amanah ni.

Apapon aku bersyukur sgt sbb Allah masih lg melanjutkan usiaku. Semoga hari2 yg mendatangkan ni lebih barakah dikurniakanNya. Aku juga bersyukur pada Allah sbb of the 30 years aku hidup, aku rasa terlalu byk nikmat yg telah diberikanNya, and I can seriously say, no regrets to any of the things yg dah dilalui. Without sounding too much like a snob, aku rasa at age 30 ni jg, aku dah byk berubah dan matang sket pemikiran dan tingkah laku berbanding sepuluh thn dulu, maybe? X pasti la sama ada umur memainkan peranan atau tidak, but most definitely pengalaman hidup yg dikutip itu lah yg telah evolve kan pemikiran aku, mudah2an ke arah yg lebih positif and stays that way.

Here is a pic of me and frens (fasilitator Kolej 14 masa zaman degree dulu). So ceria oneeee masa tu. This pic was taken roughly 10 years ago okeh? Betul2 muda belia la masa ni hehehe..


This one, twenty years ago, darjah empat. Belum akil baligh pon lg. My God, tuanya rasa when you can start your sentences with... " Twenty years ago..."


Lastly, 25 years ago. Ada ghupe Aisyah x? Kat Virginia, USA masa ni.



14 comments:

yatie chomeyl said...

hepi bestday oyis..hebakk oyis, kecik2 gi oversea doh :)

Az Azrinudin Alidin said...

hish..tu ko ke aisyah tu?? sebutir2 muke ko eh

ko godek2 blog ko nak compare muke ko dengan aisyah..mmg sebijik..sian la pulak kat laki ko..hehe

mast@work said...

happy birthday oyis..

moga sentiasa dirahmati Allah

Lia Sakinah said...

happy birthday noris...welcome to the 3 series club! hehe.. setuju dgn azri, mmg gmbr noris time kecik tu sebijik muka aisyah! saling tak tumpah... nti aisyah dh besar, versi 20 years later... mungkin muka dia pun akan sama dgn noris skrang yek... ;-)

isabelle said...

happy birthday, oyis... sejibik muka aisyah.
welkam to the club.xpe..we age gracefully (ayat pujuk hati dah masuk 30s)

Wan said...

mmg sah, anak mak! hehe

happy birthday!! takpe, nnti bila masuk dekad ke 40, blh la tayang pic kat plymouth pulak nnti..

Oyis said...

yatie: hok hebak ayahanda, kito ikut jah gi oversea masa kecik2 tu hehehe.

azri: hehe serupa kan? x pe la, ni baru anak satu, kot anak no 2 ke, no 3 ke, or maybe anak laki ke, mungkin byk ikut bapaknya plak :D

mast: tenkiu. smg makbul doa mast tu

lia: mmg kalo tgk dari jauh byk muka kita, tp kalo perhati dkt2 kan, sbnarnya trace muar (belah bapak dia) ada byk gak embedded, for starters hair la kan, mine and my side of the family semua mmg lurus x leh nak wat apa, but aisyah ada curl2 sket. cuma features tu x brp emphasized sgt, mungkin gene klate kuat berdo'oh kot, dominan sket hehehe. interesting to see the combination mix, kalo ada rezeki esok2 bole tggu anak ke-2, ke-3 etc :)

isabelle: i like that. age gracefully hehe. tp rasa lg youthful dari last week la, sbb baru start produk muka a few days ago and mcm dah ada kesan chewah2... hehe

k wan: haha kan? anak mak yg manja dgn bapak. huih, serammm plak dgr masuk 40. but yes, nnt bole plak kata, looking back, at age 30, ada kat plymouth. height of my life maybe? :)

Diya's Look Book! said...

happy birthday noris!! selamat melangkah ke era 30-an. BTW serupa sangat muka u kecik dengan aisyah la!

CeqGu said...

hehehe...memang terang lagi bersuluh.sepupu ai ni makin matang..selamat datang ke dunia 30-an hihi

Oyis said...

emma: thanks. carbon copy betul dia kan?

k anis: matang ke? awww.. mana hadiah kito?

MRM said...

Ni my 3rd wish, happy birthday! :P Semoga semua yang dihajatkan termakbul! :)

Oyis said...

thanks mas! kelakar la, sbb soooo many channels of communication kan? the next thing is to arrive at my doorstep and wish me personally, presents in hands tau hehehe

Lia Sakinah said...

Tersengih baca komen Mas...anyway Mas, since smalam ko kata nk lawan aku, kira aku menang la ni sbb aku dulu wish kali ke-3 sebelum ko... hahahahaha....

Mama Zharfan said...

epi besday oyis!!