Sunday, June 5, 2011

Cuti and Kuti

Hari ni paksa diri gi lab even on a Sunday. Bkn la rajin mana pon, tp mengenangkan 'rendez-vous' dgn Prof x lama lg, and next week byk plak non-academic related agenda yg bakal menjelma, terpaksa la hiked my ass to school. Tu pon lps dah masak2, kemas2 lebih kurg, siap2kan Aisyah apa semua, then bila grocery setambun lg, baru la bole start my school work. Nak wat camno, smlm kerja dah half-day, balik terus mandi, solat and tido x buat apa2, mlm plak bantai tgk Britain's Got Talent final, so everything pon mesti dibuat ini hari. esok dah Monday semula, God!

Hari ni share sket2 la aktiviti last week. Memandangkan skang ni tgh summer half-term, maka ada ala2 funfair kecik kat town. Ada la booth2 yg begini, utk suka2 leh la masuk. Dah Aisyah nampak curious sgt, kitaorg bwk la dia main pancing2 Nemo. Xde la susah sgt pon main dia.



As expected, mmg x menang pon, tp ada la hadiah saguhati tu kan. Drpd bebyk hadiah leh pilih nak apa. Mula2 Aisyah nak inflatable Dora, tp x qualify sbb x menang, last2 pujuk ngan inflatable duck, nasib baik dia mkn umpan heheheh.


Sayang ooo, dia dgn duck ni. Tgk, dia selimutkan lg duck dia. X bg diusik langsung, dah la dibaringkan atas sofa, habis semua org lain x leh duduk.



On Friday night plak, aku gi tgk theatre. Tajuk cerita, 'Fela!'. This is actually based on the real life story of Fela Kuti, pejuang kebebasan dan keamanan Nigeria pada thn 60-an. Beliau menggunakan muzik (lirik2 nya) utk mengembangkan idea2 beliau. Seterusnya yg biasa dgr lagu2 ni kan muda mudi, makanya bila dah terbakar dgr lagu2 smgt beliau, mmg ramai la yg sedar dan nak menggulingkan kerajaan pada masa itu. Beliau ni siap menjadi musician terkenal di America, selepas tamat belajar muzik di Trinity College London. Beliau lah yg mula2 mempopularkan 'Afrobeat'. Cerita dia mmg heavy la jgk theme dia. Ckp pon sengaja pakai pelat Nigeria (English but with an accent). Nasib baik show ni adalah muzikal, so ckp 5-10 minit, nyanyi dan joget 20-25 minit. Gitu la ulang2 for 3 hours, tp ada interval 20 minit in between. Joget2 dia mmg kalah Shakira la, mmg gelek baik punya. All in all, mmg puas hati tgk. Bkn la sgt sbb gelek tu, tp vokal mmg power, tarian mmg tight, but most importantly, berkesan di jiwa sbb keadaan tu sama je di mana2 negara di dunia yg ada corrupted government - x payah undur history jauh2, bukak aje news, berita Libya, Tunisia, Egypt, etc.

Mula2 babak cerita dia adalah dijajah British and mintak freedon tu mmg la terkena di jiwa kan, being a Malaysian yg pernah jg colonized by British and all. Keduanya, part dia nak promote hentikan corruption, depression, oppression daripada pengurusan negara yg teruk, yg mana harga brg naik, jenayah pon turut naik sbb kesempitan hidup, kebebasan dan hak bersuara pon dikekang, and in his case, kena trial in court pon mmg berat sebelah dan sengaja dilokapkan tanpa sbb. Isteri2 beliau semua dianiaya sexually semasa penangakapan beliau. Even ibu beliau pon dicampak drpd tingkat dua hidup2 oleh puak2 askar Nigeria masa itu kerana movement beliau tu la. Takut betul sbb aku bole relate dgn keadaan skang di Malaysia tercinta ku... Ya Allah Ya Tuhanku, selamat kan lah kami dan negara kami daripada bala bencana dan malapetaka sebegini, Amin...

Anyway, mana yg baik kita ambil pengajaran yg buruk buat teladan. Ni gmbr aku pada mlm tu dgn temanku Gina, yg malu2 kucing nak bergambar walhal dia tu lawa, tinggi dan kurus lg, haih!






Ok la harus siap2. Esok dah Monday, the extremely busy routine starts again, as usual :)


5 comments:

yatie chomeyl said...

happy monday

isabelle said...

aisyah is always cute. siap selimutkan duck tu.hihihi.
nanti dah penyet, mesti dia sedih

Oyis said...

yatie:
Happy Monday to you too, tp jepun dah nak abis Monday dah kot at this hour? kitaorg br je masuk hahha..

isabelle: aiyo i x terpikir plak psl tu, xpe budak2 nnt mesti dah lupa :(

Nida said...

wah bestnya summer... nasib baik Aisyah tu makan dek pujuk, kalau tak jenuh juga

Oyis said...

k nida: Alhamdulillah, kalo mataharinya keluar, panas jg, and completely transforms this place. dh agak lewat pon, tp masih belom proper summer lg nih k nida huhu