Monday, June 20, 2011

Dated Post-SV Meeting Rant


Ni adalah rant lepas meeting hari Rabu minggu lps, but baru ada masa nak publish kan. God, time just slips out of my two hands lately, seems very much like it. Mcm2 nak di post kan di sini, but God I can't find the time, or if baru je melabuhkan ass di kerusi kat rumah utk bukak blogger dot com, sepertinya ramai aje org yg dengki ngan aku (Hubs, Aisyah - nak susu, tido kan Aisyah, cebokkan berak, gi masak, blah blah). Sabar je lah.... that's why sometimes mcm long hiatus tu :)

****

Baru lps meeting ngan SV. Meeting hari ni agak rushing sbb SV tu ada byk appoitnment dgn student and postdoc lain (dia buat skaligus semua perjumpaan, tp still one-by-one). Masa sampai turn aku dah dkt pkl 5 ptg pon. Aku pon siap cuak gak sbb by 5.30 ptg dah nak kena balik swap childcare plak ngan Hubs, dia kena gi keja. Tapi sempat la jgk diskas progress ngan dia, and dapatkan confirmation next steps.

Sebetulnya agak kuciwa dgn diri sendiri sbb aku janjikan ngan Prof 2 benda: (1) complete prototype and result for basic concatenation, (2) complete prototype and result for concatenation with weight. Yg dapat aku siapkan hanyalah result part (1), but prototype dia tu x fully automize kan lg, kena ada jgk campur tgn (kira semi-auto la ni). Pastu part (2) pon sama, executable, tp masih x bole fully automize kan lg sbb ada link2 dia yg x betul kena la manually buat. Lebih hampas lg, baru je dpt execute kan part (2) ni pg td, ya ampun, so x sempat la run habis, sbb setiap satu cycle aje dah mengambil 6 minit ye ladies and gentlemen, lembabs betul search algo yg aku implement kan ini. Lantak lah labu, janji jalan. Bkn scope aku pon nak tgk algo mana yg laju pon. Tp kesudahannya kena la mintak masa kecederaan dgn Prof biar dpt run result utk part(2) plak. Booo!

Oleh sbb aku fail memberikan result yg dicita, dan maybe jgk penyampaian aku yg kelam kabut menyebabkan susah nak faham kot apa aku ckp, maka beliau telah request written report for the results (and result yg bakal dpt utk part (2) ni), serta justifikasi kenapa itu ini blah blah. Which I don't really mind, honestly, sbb nnt masa thesis writing ceduk je dari sini. Yg letih sket nya ialah report due next week. Amikkkkkk.

Walaupon terasa hampagas dgn diri sendiri, tp Alhamdulillah, meeting hari ni telah verify kan yg method aku ni belum tersasar. Juga bila ada deadline sebegini, otak pon lebih aktif la mikir cara nak setelkan problem ngan coding and logik, kalo x bersawang2 tinggal. Harapan aku part ni cpt2 la dpt setel, sbb ada lg satu eksperimen lg yg harus di tackle, which is the more important part than all the other works I have done combined. Satu lg positif point drpd perjumpaan hari ni ialah dpt cross kan terus niat nak train weight by linear regression analysis tu. Prof ada bg alternatif yg lebih simple, I like! hehe... Sometimes I wonder apsal la aku sengaja overanalyze masalah and go out-of-way utk cari penyelesaian yg berjela2, sedangkan solution mudah is staring right at me. Partly salah aku menafsir dsata aku kot, but I guess itu lah guna nya SV, to point you in the right and most efficient method supaya x sesat :)

Moga2 dpt la siap by this Friday. Leh la reward kan diri sendiri over the weekend *sighing dreamily*



5 comments:

mast@work said...

selamat membuat report.. huhu.. mas dapat tempoh bertenang 2 minggu.. so boleh kayuh pelan2 sikit..

kalo start discussion awal mmg nanti time thesis writing senang kerja kan? ada hikmahnya ni

Lia Sakinah said...

hi noris... it's good that u can think of all the positive angles rather then feel depressed on what u haven't be able to achieve... chaiyo2 noris...u can do it! :-)

Pesanan penaja: hati2 sebut pasal dream, kang dpt dream yg tak diundang lagi kang... hahahaha...

cikedidoo said...

go oyis go!
Malaysia boleh... :)

Mama Zharfan said...

tak per, tu part of cabaran phd :)

FarinSazly said...

u can do it, Noris!