Sunday, March 6, 2011

Winter Break in Roscoff France - Day 2, Part 2

Ok, sambung sket kisah trip di France hari tu. Lps dah bersarapan tu, kitaorg cpt2 kejar train ke Morlaix. Sbb x tahu stesen keretapi kat mana, tmpt yg dkt pon jadi jauh. Kesian makcik tua yg berbasikal yg kitaorg tumpang tanya ni. Mula2 tu mmg la ok berbahasa ni French, setakat 'excusez-moi. je vais allez a la gare, s'il vous plait?'. (ntah2 tu pon salah, lantak la). Dgr aku bole speakang agaknya, beriya dia cerita in French kat mana tempatnya. Aku plak French ni dah lama tinggal, so dlm x paham sgt pon, tetap la sebut, 'Oui, oui, merci'. Pastu Hubs and Shafie tanya direction, ckp x sure sgt apa makcik tu kata haha. Sungguh la failed jd translator.

Anyways, sudahnya sampai la jgk on time for the 11.30 train. Masalahnya, nak beli tiket return dah kena ckp nak naik pukul brp punya. Dah la tren ke Morlaix-Roscoff ni jarang2, sbb Roscoff bandar kecik aje. Dlm duk diskas2 tu, jam dh pon pkl 11.30 pg, kalut betul. Mmg betul2 ingt dah nak kena tinggal tren, tp kerunsingan kitaorg tu x berasas, sbb drebar tren tu ada kat kaunter jual tiket pon rupanya, duk tggu kitaorg beli baru start tren heheh... untung duk kg terpencil ni, suasana x rushing2. kalo tube London, sorry la nak tunggu2 kan.... Ok dah beli tiket jgn lupa validate ye. Nasib baik byk baca blog member2 yg jln2 Eropah, maka tau la jgk kekdahnya :)





[1] Bandar Morlaix ni 30 km drpd Roscoff, dan naik tren jg 30 minute. Kalo ikutkan mmg bandar nya lebih besar dan byk peluang2 shopping. Spjg jln penuh kiri kanan landasan dgn tanaman2.





[2] Geram aku dgn baby Zarin. Comel. Eh baju kitaorg ala2 kain sekayu kan? Matchy2... hihihih... Aisyah plak x leh duduk diam..





[3] Ok dah sampai, ni pose2 dpn stesen keretapi dia




[4] Suka la town dia ni, classic gitu. Jalan2 dia blkg bgnan or rumah2 kedai yg antik2 dan terpencil. Tp kalo ada stroller agak x convenient sbb manjang kena ikut jln jauh sbb jln shortcut kena lalu byk anak tangga. Ada satu tu aku bilang ngan Kam 130 lebih anak tangganya (menaik, ok?). Masa tu the guys tolak stroller naik jln jauh, kami amik jln dkt la kononnya. Paling suka, gmbr di bawah ini, mcm cover dpn album bertajuk 'Kami', or something like that haha





[5] Bila hidung diterjah bau kedai roti, terpaksa la singgah beli... apatah lg France mmg terkenal dgn patisserie nya.




[6] Ni macarons. I don't know why macarons sgt glamer di Msia, sbb so far yg aku mkn baik di UK mahupun yg original di France ni, rasa dia biasa2 saja. Mungkin not my taste la kot. Ada byk flavour, coffee, lemon, strawberry, blackberry, chocolate, vanilla, etc...



[7] Overlooking the beautiful viaduct



[8] The town of Morlaix






[9] Posing mcm org baru kawen :)



[10] Tourist Info Centre. Tutup from pkl 12 tgh - 1 ptg for lunch. Kuciwa sungguh. Sah bandar kecik bole tutup2 lg for lunch...



[11] Sesudah sampai balik ke Roscoff, kitaorg pon terasa lapar plak. So bukak la bekalan nak berpicnic di Old Viewing Port, Roscoff. Makan nasi himpit, rendang daging, dgn sambal udang. Ayam goreng dan sosej goreng pon ada. Masak sempoi2 aje gabungan lauk aku dan Kam jgk ni - lauk yg kering x mudah tumpah dan x senang basi. Budak2 pon suka mkn nasi kiub2 ni kan, better than mkn nasi biasa hehe. Btw, aktiviti memasak sehari sebelum tu mengingatkan aku pada mak2 or org2 tua2 kita masa aku kecik2 dulu (zaman 80-an, awal 90-an) kalo nak balik kg, mesti masak bekal sendat2, pastu mkn tepi2 jln sbb retoran x byk zaman tu, nak2 kalo balik ikut Gua Musang. Nostalgia betul. Skang aku plak yg jd 'mak2' gitu... masak sakan2 utk bekal sblm berjalan...





[12] Lps tu gi jln2 sekitar pekan Roscoff plak. Tempat yg pertama diterjah adalah Rue Gambetta, tmt menjual byk brg souvenir utk bwk balik jd kenang2an.





[13] Sempat lg lps tu gi ke port yg membawa passengers ke Ile de Batz (Island of Batz). Kalo nak naik ferry kecik dia ke island tu, ada every hour ada kot, only a 20 minutes ride. Tp kitaorg risau takut2 xde boat balik ke Roscoff plak, kang stranded shj di situ, naya, so x jd la pegi, amik2 gmbr saja. Btw, nak naik boat ni kena check waktu air psg atau surut (kena tgk jg phase of the moon ye - ada jadual nya). Sbb kalo waktu air psg, berjalan dlm 50 meter je ke jeti, tp kalo air surut, kena jalan kaki ke jeti yg jauh nun, 1 km lebih sbb air surut kan.



[14] Mencari susu utk Aisyah. Mano la kodai runcit ni?




[15] On the way balik sempat singgah Johnny Onion Museum. Tahukah anda Roscoff ni terkenal dgn tanaman bawang besarnya? Pada sekitar abad ke-19 gitu, org2 Roscoff ni eksport bwg sampai ke UK, pastu di sana mereka menjaja bwg ni dgn basikal dari rumah ke rumah? Ingat nak belajar dgn lebih lanjut lg, tp muzium dah tutup, dek ralit membeli belah td tu la kot haha. So posing2 kat luar je la, huhu...




[16] At around 5 pm, kitaorg decided tu balik hotel, rehat2, bg budak2 tido, etc, then freshen up for dinner. We had first wanted to mkn lobster like this....



[17] .... tp jauh la restaurant dia kena jln kaki all the way back to town, mcm x larat plak dah all day berjalan kaki ni kan. So we settled for another seafood restaurant dkt dgn hotel which is here. We made a reservation for 7.30 pm. Ikuti sambungan nya dlm siaran blog akan dtg kuheh kuheh kuheh :)





9 comments:

BabyIbu said...

hehe. panjang tu ayat french - kira power la. yana belasah speaking english je. tak sempat nk belajar. belum smpat upload gambo ni. br baik demam huhu.

Oyis said...

tu la, tgk blog yana x de update lg, dah agak ni, mesti x sihat or jetlag ada lg ni. ckp french tu sbb pernah belajar dulu, kat uni pon amik 3 sem, tp bila time nak kena utilize kan, dah x ingat! tp majoritunya diorg ckp jgk english ngan kita. kat paris / grenoble hari tu mcm mana? rasanya diorg menyombong dgn org british sendiri. kalo kita yg pakaian pon dah lain ni, terkial2 tgh bandar, diorg tolong aje hehehe

Nida said...

Di sini anak2 sedang belajar Bahasa France.. nasib baik yuran murah, tu yg pi hantaq depa belajaq.. mana tahu kot-kot satu hari nanti boleh pi France, so faham ler apa yg depa cakap..hehehe... (berangan je ni)

MRM said...

Haiyo, after reading about Morlaix and looking at all the beautiful pictures, rasa macam nak pi jalan la juga :P

Tu la, sebab popular sangat macarons kat M'sia ni, kita pun pi la cuba juga at few places (sbb makan at 1st shop mcm takde la sedap pun, tapi mustahil la kot sbb popular sesangat, so mungkin kena cuba kedai lain, which I did). Lepas makan macarons at few diff. places, kesimpulan yang kita boleh buat is 'kuat makan manis betul org M'sia ni ya!' haha. Coz I think they are too sweet!

Nurfadhlina Mohd Sharef said...

thanx to mas, akhirnya aku bukak juga blog mu ni..hehe..ktrg dua2 kemaruk nak berucit..but mmg best baca entry2 mu, as always! and aku pun amek kesempatan comment bundle jugak on this bundle visit ye..bagus la mu niat nak sukan tu..byk sungguh motivasi dlm tu..thanx for sharing!

love, ina

isabelle said...

ni ke entry yg pakai baju mcm klon u tu?

eh, camna pronounce Morlaix tu ekk?

Oyis said...

k nida: xpe, sampai ke x sampai france tu nanti, lain kira... yg penting, ilmu tu dpt kan. saya suka belajar french, bahasa dia mcm cantik. tp tu la, dah lama tinggal, bkn setakat berhabuk, berkarat dan berkulat haha

mas: sila la pergi jln2 hehe. pasal macarons tu kita rasa overated sgt la, x tau la kita yg x pandai cari tmpt yg best or mmg kita x suka sgt pon. like u said, manis sgt. plus rasa mcm biskut wafer inti krim biasa2 pon ada jg O.o

ina: mek.. lama la x dgr citer mung.. busy ke lo ni? niat nak berucit tu apa? konpius...

isabelle: a ah. eh dok perasang ko hok mano? morlaix pronounced as more-lay

Nurfadhlina Mohd Sharef said...

*berucit=bercuti

biasala noris, masih fasa adaptation ni..semua nak kena kejar..to do list asek bertambah panjang, yg completednya tak seberapa..hmm..luahan perasaan :P

Oyis said...

ina: sian ke mung. thanks for replying my calls last nite. aku hrp lps ni things dah lebih settled down and bole la mung amik a breather sket. sounds like u definitely need a cuti2 somewhere. promise me u'll go jln2 soon ina, and dont think too much about work when ur holidaying eh