Wednesday, March 2, 2011

Welcome to Plymouth (And the World)!

Ok, menangguhkan entry ke Morlaix utk memberi laluan kepada my fren Shue yg selamat melahirkan putera comel pada ptg smlm tepat jam 5.57 ptg. Bayi lelaki seberat 3.67kg itu kini berada dlm keadaan sihat walafiat.

Tadi aku, Hubs and Aisyah gi melawat diaorg kat Derriford Hospital. Mummy, Daddy & Baby are doing fine.... Oh geram x terkata ok tgk baby2 ni.Aku mmg paling obsessed dgn kaki budak, siap selak2 lg blanket dia hihi... Comel sgt kaki kecik tu... Teringat zaman Aisyah dlm perut, budak yg kuat menendang itu....






Btw, di UK ni peluang nak merasa C-sec tu amat payah. Seboleh2 diorg akan suh normal birth jgk ok. Ckp la penat mcm mana pon, x larat mcm mana pon, 3 hari labour pon, duk la situ huhuhuh.... Ni dgr cerita2 org la... Tp so far aku x pernah dgr sesapa bersalin kat UK yg kena c-sec lg, if that says anything...

Congratulations to Shue & Zaim...! Slmt menempuh alam parenthood yg mencabar :)


PS: Rules kat sini, budak2 selain adik beradik bayi tu sendiri x dibernarkan melawat utk mengurangkan risiko contamination. Oleh itu, aku n Hubs bergilir2 la tunggu Aisyah kat Reception ajo.... Pujuk punya psl, belanja kan dia crisps.




Kesian Aisyah, bkn main smgt dia bersiap nak gi tgk baby. Dari x nak sikat rambut, kena pujuk nak tgk baby kena pretty2, terus bagi tocang kan. Dah la bila nak chatting minggu lps plak, baby Muhaimin (anak adik kat Msia) yg sedang berpantang di rumah my mom awal2 ari tu dah pindah gi umah mak mertua dia plak, so dah melepas Aisyah. Campur2 ngan dia rindu dgn Baby Zarin masa naik cruise hari tu lg, mmg obvious dia suka sgt baby2 skang ni. Xpe nanti kita gi tgk baby Aunty Shue & Uncle Zaim kat umah dia ye nanti, Insya Allah...


11 comments:

yatie chomeyl said...

aisyah x sabar nk jdi kaka l tu oyis deh..sbar aisyah deh, tggu mama habis ngaji tok lamo doh :)

azzamoro said...

kos bersalin kat UK mahal tak? kalau normal berapa? kalau c-sect berapa? diorg ade gov hospital gak mcm kite tak?

iezma said...

aisyah sooo pretty!!!

Anonymous said...

boleh tak nak tlg jawabkan cost bersalin kat UK free, tak kira kena apa sekali pun. So, blh lah bersalin di sana, dan alami sendiri pengalaman di treat bagai permaisuri/puteri. Lepas bersalin siap bersih dan mandi di labour room, leps tu dok atas katil di sorong ke atas ke ward... sambil pegang baby yg dah bersih di tgn.

Anonymous said...

boleh tak nak tlg jawabkan cost bersalin kat UK free, tak kira kena apa sekali pun. So, blh lah bersalin di sana, dan alami sendiri pengalaman di treat bagai permaisuri/puteri. Lepas bersalin siap bersih dan mandi di labour room, leps tu dok atas katil di sorong ke atas ke ward... sambil pegang baby yg dah bersih di tgn.

Oyis said...

yatie: bab nak abis ngaji x lamo doh tu, haih buat hati dup dap dup dap mugo tuan badan tahu la berapo byk lg hok x settle! *pengsan*

azza & anon: aah, betul clp anon tu. sini x de private mcm kat msia, so mmg konfem treatment dia free la. tp mcm yg i pernah cerita2 sblm ni psl healthcare kat UK ni, diorg very traditional sket. kalo budak2 batuk2, demam2, cirit, muntah2, mmg dia x kan bg ubat, antibiotik apatah lg, suh baik sendiri dlm masa 5-7 hari. letih tau. sama la kalo org mengandung pon. diorg mmg suh normal. lambat ke cpt ke, unless emergency la kot baru diorg c-sec. mungkin sbb free kan, nak jimat cost ke x tau la. pastu bab2 scan baby ni,kalo msia di private ada la option nak scan tiap2 bulan etc, sini scan skali week12, then week 20, then dah. so sbnarnya kalo dgr cerita2 org tu, mcm better kat msia bab2 checkup, TAPI.... bab2 coaching & layanan semasa bersalin tu sini mmg tip top la. mmg nurse2 kat msia x kan terbuat la, even yg private pon i rasa, sbb kdg kita dgr mcm nurse2 private pon mcm malas nak layan (mungkin overworked). hehe terpjg plak, nnt kalo i ada chance beranak kat sini, i story more2 ye... haha.... kalo x, setakat relay cerita org dan based on observation kisah org je la :)

iezma: thanks. mmg dia bersiap lawa2 nak tgk baby, pakai dress bagai

anon: anon ni siapa ye? duk UK di mana? kenalkan la diri, bole kita tukar2 link :)

Mama Zharfan said...

cutenyer ur daughter pakai dress tu :)
ha, dh boleh jd big sister tu--why not one bb made in UK kan hehehe

Oyis said...

mamazharfan: tenkiu. sesekali pakai kan dia dress, asyik duk pakai jeans and T-shirt aje. kalo Allah kata sesuai bg kami ada sorg di UK, maka adalah. Kalo tidak, maybe di msia lah harap2nya dtg jua rezeki tu :)

niQue_naQ said...

alhamdullilah! send my hugs and kisses to baby and mummy kay :)

wish i could be there huhu

ps : thanks for the pics update!

Oyis said...

nique_naque: ur welkam. im sure kalo u kat sini pon u dah puas peluk gomol baby tu. hehe.. more pics kat FB zaim :)

Shue said...

thank you noris for the posting. ada special post lagi..terharu I...thank jugak dtg melawat. ko la org pertama dtg melawat selepas aku bertarung nyawa utk keluarkan putera aku.

Mmg free bersalin kt UK. Bab layanan mcm puteri tu tgk hospital jugak kot. my experience diorg bersihkan baby je. ibunya kena mandi sendiri kt ward selepas boleh berjalan dgn sendiri (sbb kena bius preparation utk c-sec emergency. syukur tk jd.)dulu time diorg tk bz n tak ramai org midwife mandikan ibunya sekali lps bersalin. Sekarang ni tidak lagi sbb diorg pon overworked. baby diletak dgn ibu. jadi dalam kesakitan tu kena la bangun utk change nappy and feed the baby.kalau dh tk larat sgt baru buzz nurse/midwife.apa pon syukur semuanya sihat dan selamat :)

Ninie: dtg la sini..nanti leh gomoi Qayyiem