Monday, March 14, 2011

Where Has My Metabolism Gone?

Gmbr tiada kena mengena dgn entry - Aisyah tgk donkeys

Ngantuk x tau nak ckp. It's only 3 pm Monday, sheesh! Maybe sbb I did too much covering for an absentee this morning at work. Plus smlm Aisyah tido x lena, berkali2 bgn nangis, 'my legs hurt', katanya. Bgn la gosok2 kan minyak. Tido balik. Pastu dlm sejam bgn lg, 'My legs STILL hurt', nangis2 dia bgtau. Aku rasa kaki dia lenguh sbb berjalan byk kot (aku paksa). Siapa suruh x nak naik stroller dah kan? Lps tu baru jln 10 meter dah nak dukung, no way man. Walk. Aku tegas ok? Sbnarnya dia dah berat pon ye jgk, x larat nak angkat lama2 dah skang ni. Sudahnya kaki dia lenguh, aku jgk yg x cukup tido, aiseh....

Sebenarnya teringin nak buat 'powernap' kat tempat keja ni, tp ada potensi besar aku terberdengkur ni kalo tertido sungguh2 x ingat alam. Dah la perut mcm masuk angin dan x selesa, dikhuatiri tgh2 tido 20 minit tu plak bole 'terlepas bomb', halamak x psl2 malu selama2 nya. X leh amik risiko la gini... Sudahnya tulis la entry sket, kot2 segar lps ni. Kalo x segar gak nak siapkan sket je lg apa yg tgh buat td, pastu bungkus la. Mmg kena tido la gamaknya ni. Dah tua2 begini, x cukup tido sket dah jd zomba.

Rindu zaman muda2 esp zaman degree, buat assignment all night, pastu esok masih maintain keayuan di kelas, x sapa leh teka x tido langsung mlm sblm tu, no hal. Or study giler2 samnpai ke subuh, esok gi exam, wah score cemerlang je lps tu. Or bermlm dlm hutan ikut aktiviti pelajar, bersentri all night jaga khemah, pg nya sambung plak trekking all day dlm hutan, pon no problemo. Gagah perkasa lg. Skang, x cukup jam tido dah rasa mcm nak tongkat mata dgn btg mancis huhuhu... Metabolisme, oh metabolisme!


10 comments:

Diya's Look Book! said...

I agree. I think bila dah masuk late 20s ni body n daya tahan jadi different sikit. i find that i lebih generous to my body now. Bila dia signal letih, i tidur or rest. I tak paksa2 sangat mcm masa undergrads dolu. Sebab i dont want to affect kesihatab later (or maybe mmg tak larat kot? Haha) take care oyis. ;-)

MRM said...

Metabolism getting slower is one thing, but the life pun pretty hectic kot nowadays compared to old days. Now we got to study, work, and take care of our family. Kalau zaman undergrad no. 2 and 3 tu takde sangat.

Whatever it is, be a superwoman sekadar yang termampu ok, and don't forget to take care of yourself too! *hugs* :)

yzmahoney said...

awk kite pon tgh bengang dgn kadar metabolisme dlm badan kite nih..smlm g cycle..best gile tp arinih da sakit bdn, tekak, badan lembik2..stress mak!!! come on lar badan br work out sket dah injured..arrdgghh serius stress!!!

isabelle said...

fuiyoo..powernap!!!
i jrg dpt tido kalo kat ofis. tapi kalo dah tersengguk2 tu, mmg ubatnya kena tido je la.
xtau la kalo tukar lifetsyle, cara pemakanan ok ke x

afni+hafiz=dani said...

afni pun rindu zaman blajar. rasa nya mmg sgt best moment tu. then,time tu jugak kita kenal apa erti dunia sebenar.

Oyis said...

DLB:
haih, if only i have more time to relax, mmg heaven lah. ni pon baru berkira2 ngan hubs nak gi full thai massage,tp at 40 pounds per hour per person, mmg kena kira byk2 kali ... maybe lain kali la kot :P

m2rs:
bkn nak jd superwoman tu, tp terpaksa huhu. mmg tau doh penyakit letih ngan ngantuk ni dtg dari mana, tp buat masa skang x de penyelesaian terbaik lg. moga x efek sgt produktiviti dan kualiti kerja dah le...btw, blogging helps. td ngantuk terus dah segar balik but only when i WRITE entry. kalo gi BACA blog org, x berkesan haha

yzma:
kelakar la awak psycho kan badan, 'come on la... baru workout sket dah injured'. kitapon patut ckp camtu gak kot, 'come on la... br pkl 3 ptg dah tersengguk2'... agaknya kalo badan ni bole jawab kan, dia ckp, 'maintainance ntah apa2, pastu enjin rosak nak marah org hehehee....

isabelle:
kan best kalo leh powernap. kalo kat msia harus lah dah masuk surau shhh! pakkal la sini x de surau, so kansel dulu la niat powernap tu

afni:
mmg rindu. kalo bole putar balik rasa mmcm nak buat aje, tp mesti kalo dah berbalik ke zmn tu, mesti teringat2 plak kat life skang, betapa bestnya hidup berkeluarga, etc. so enjoy je la life ni kan? :)

miSs inTerpReted said...

you are so right! memang dulu, if tak tido satu malam pon, tetap bertenaga nak pergi kelas. sekarang, sure tak larat!

i even feel so drained selepas seharian di uni. padahal just tulis paper and edit2 je. hmm....thats what age does to us, i guess.

Min Aina Ila Aina said...

Ooo...benda ni disebabkan metabolisme ye.haha..sungguh taktau, cuma tension je kenapa la bila malam je bum lena. Tambah2 kalau kena terapi breastfeed si Sofiy. Fikir-fikir balik siang bukan buat apa pun, ngadap pc, menaip, makan, membaca.

Saya psiko minda saya sendiri...kalau Rasulullah boleh bangun solat malam dan tidur cuma 2jam tanpa menjejaskan kehidupan seharian baginda, kenapa pulak kita tak boleh sedangkan tanggungjawab kita tak seberat Rasulullah pun. Kadang-kadang betul juga, apa yang kita fikir akan benar-benar terjadi. Cthnya: kalau saya makan ubat batuk dan cakap dlm hati :"jap lagi mesti ngantuk ni", memang ngantuk. Tapi kalau makan ubat batuk kerana batuk yang terlampau sedangkan kerja banyak "Makan je la ubat batuk ni, ngantuk pun aku buat jugak kerja", sedar-sedar 4-5 jam berlalu tak ngantuk pun?

Nida said...

umur memang memainkan peranan.. juga pemakanan.. Dulu tak tidur malam pun takpe, sekarang pukul 10 dah tak boleh nak buka mata..

Oyis said...

min aina ila aina:
mmg bole psycho kan diri, e.g. utk stay up, mmg dpt. tp esok nya mmg selsema, pening.... so skang mmg kena berpada2 la kalo nak stay up etc, kalo sakit lg lama x dpt buat kerja

k nida:
betul tu k nida. kdg2 pkl 3 ptg pon rasa kalo bole nak tido kjp!