Thursday, March 3, 2011

What A Perfect Day

Patut cerita psl sambungan trip Roscoff & Morlaix tu, tp sbb hari ni cuaca Alhamdulillah amatlah molek skali, terus rasa nak share kat sini plak. Nak buat mcm mana, sini kan tgh musim winter/awal spring lg, susah nak jumpa hari yg cantik mcm hari ni. Matahari keluar dgn terik skali, tp jgn terpedaya ye, suhu hari ni pg td -1C. Mungkin sbb x de awan sket pon, langit mmg betul2 biru, tp tu la, the clouds tu also act as penebat haba, so jaga la, mlm karang sure sejuk betul… Tp hari ni mmg budak2 dah pakai seluar pendek dgn flip flops apa semua, berjemur dpn library…. Jgn marah eh kalo ada yg tertunggu2kan sambungan cerita hari tu (ada ke yg menunggu? Erk…). Mmg akan sambung, just a little later eh…



Ok, hari ni Aisyah gi nursery. Usually, aku hntr dia nursery pada hari yg aku dan Hubs keja shift pagi. In our household, pg2 sebegini mmg rushing la, my blood boiling2 jg la kdg2 tu, especially kalo dah terlewat sket kuar rumah, or bila Aisyah moody sket nak bgn menyebabkan kesukaran nak solek kan dia, or bila dia psg mode auto-pilot plak on the way berjalan kaki ke nursery dia tuh, menyebabkan last2 aku kena dukung aje dia kalo x ntah mana2 dia nak berlari, just so that x sampai lewat kat tempat keja. Jgn tanya la Hubs di mana, dia keja from 6.30-8.30 pg, so the responsibility of getting her to nursery is solely on me. By the time aku sampai tempat keja, I would already be sweating like a pig, and spent, and blood pressure sket lg nak jejak siling.

But one day every week I set that Aisyah goes to nursery pada hari yg aku x kena gi kerja langsung, spt hari ni. It’s amazing how sebenarnya kalo x stress and x rush, mood Aisyah jg turut jd baik and we have the most PERFECT morning together ok. On mornings like today, Aisyah bgn sendiri, x perlu dipaksa bgn sbb x yah rushing. On mornings like today, Aisyah makan breakfast properly side by side dgn aku, her a banana with milk, me a couple of golden syrup oat porridge, instead of me shoving her milk bottle down her throat in order to suruh dia telan cpt2 just to get out of the door.

On mornings like this, she sempat helps me with laundry lg ok, sorting out the light and the dark before putting them in a basket, lps tu transfer masuk mesin basuh then tuang sabun dan pulas tombol washing machine to the setting that we wanted. On mornings like this she lets me brush her teeth good and clean sbb we could mess about in front of the mirror kerana tiada kekangan masa. On mornings like this, I have time to let her decide what she wants to wear instead of cpt2 pakaikan whatever – she chose a dress. On mornings like this, you could hear us both nyanyi2, instead of my pitchy witchy voice marah2kan Aisyah.

On mornings like this she lets me brush her hair bcoz I have been ‘NICE’ to her all morning. On mornings like this she asks to wear sunglasses, and insisted that I wear one too bcoz it’s sunny outside.



On mornings like this, we even had time for pictures, which she dutifully posed for me besides a cluster of fresh wild daffodils on the ground in our front garden.



On mornings like this, we went to nursery whilst chasing each other, crying ‘Mummy, catch me! Catch me!’ followed by my foolish run and grunt, ‘Arrr… arrr… I’ll get you!!!!’ (aku buat bunyi dinosaur, or maybe bunyi pirate kot?), and then after 5 steps, you would say ‘Okay mummy, Aisyah do it. I catch you, I catch you!’, then it was my turn to shriek like a pond*n, with the exaggerated act of arms flailing above my head, which made you laugh real hard, thinking that you’ve successfully made me scared and shit my pants. All the way it was like that till we get to your nursery door.



On mornings like this, I get to feel what it’s like to a PERFECT mother that I'd always like to be, instead of this this garang mak tiri your Dad always calls me when he thinks my fuse has blown over the smallest things you did.

Today was a PERFECT day, and I want to remember as it was, so I have it written here. I’m sorry if my work got in our way most of the time. I promise I will try to loosen up and take life a little less seriously from now. I’ll try to be less of a stress-head, so that it wouldn’t affect our relationship. May there be many more days like these to come, my child!

PS: I envy Stay-At-Home-Moms. They get to do this everyday!



6 comments:

Mama Zharfan said...

tumpang hepi baca entry ni :) sooo wonderful :)

WaNNi said...

k.wani masa awal2 nurin masuk nursery dulu pun mcm naga gak nak suruh cepat bangun n siap, mmg dia akan bad mood sampai la masuk kelas. cikgu selalu complaint kata dia suka nangis. tapi la k.wani tukar style kejutkan dia dgn psg cite kartun kuat2, mandi sambil nyanyi2 mood dia mmg ok sgt2. budak pun cam org tua gak kan kalo kita gi kerja pepagi lg dah kena bebel dgn bos sure la mood ke laut sepanjang hari :)

Nida said...

Cutenya kisah si kecil Oyis..

Sangat setuju word "jangan terpedaya", nampak macam panas.. tapi sebenarnya sejuk.. sini pun sama, matahari memancar garang, tapi sejuk sampai ke tulang..

yatie chomeyl said...

bakpo oyis kijo? oyis dpt scholar kan gi sano? ko sajo2 nk cari duit poket lebih?

Oyis said...

mamazharfan: mmg rasa warm n fuzzy inside gitu chewah!

k wanni: jelas la faktor masa yg memberi pengaruh penting. kalo masa byk, kita pon x stress sgt. tp bila deadline smkin hmpir or waktu clock in dah suntuk, mmg la semua org pon kita rasa nak marah aje. tp tu la, nak blaja maintain cool skang ni. mujurlah saya ni tgn x cpt, tp tang suara tu, pitching tinggi!

k nida: sbb skang sini nak spring, sana nak masuk autumn. agak2 la kan, jangka masa siang kita dan suhu sekitar dah lebih kurg sama ek? sampai la nnt sana winter, sini summer, baru la dah reverse plak relationship dia. kuasa Allah... sana daun2 dah gugur ke k nida? :)

yatie: ado scholar, tp plymouth ni mahal, tempat ni patut dpt kadar elaun B, tp dpt C sbb x ramai stduents di sini. kalo ado pon ramai yg mari as single, so demo x teraso sgt la kesuntukan tu. kalo utk family, pendek kata, mmg semua kena kijo. nak2 kat msia pon ado commitement jgk, rumah sendiri, kereta, family etc... yatie x po la ngaji laki bini, gaji msia duo2 jalan, sayo ni hok cik abe unpaid leave, so keno la samo2 kijo di sini.... btw, sayo kijo 3 hari jah seminggu, x tetap. kdg2 tu keno sabtu, ok la sket, tp ado tu keno weekdays, tp pg jah semetar pastu gi lab teruh.

Diya's Look Book! said...

Lovely entry oyis! Its true, i envy sahm who gets to be with their kids without having to think about work and studies ;-)