Monday, March 7, 2011

Restoran Seri Oyis



Perbualan tghari smlm..

Aku: Hari ni nak masak apa ye? X de idea la..
Hubs: Asam pedas
Aku: Ala.. malas la nak giling cili
Hubs: Asam pedas (dgn lebih tegas lg). Masak dgn ikan salmon yg baru beli tu
Aku: Sayur?
Hubs: Tauge goreng
Aku: Asam pedas susah la nak masuk dgn lauk lain. X kan nak lauk ikan je? <---alasan
Hubs: Buat telur dadar. Emmm sedapnya... Bawang kasi lebih
Aku: (dalam hati) huh,.. dah siap menu dalam kepala tu. Main order je, nasib baik aku ni isteri mithali


Malam tu, utk dinner, aku main panas2 kan aje la lauk dan nasik yg dah masak tghari td tu. Tgh2 kat dapur tu Aisyah datang..

Aisyah: Mummy... I am a (want) chips, sausage, fish..
Aku: (menyampuk) Fish? (sbb fish yg dimaksudkan dia ni breaded haddock tu, favourite dia, tp kena bakar dlm oven 25 minit, org dah nak makan nasik dah ni)
Aisyah: Yes, FISH (tgk kat aku seolahnya aku x tahu makna fish tu apa). I am a (want) chips, sausage, fish, bread and mushrooms, ok?
Aku: Mushrooms? (sejak bila plak pandai mintak mushrooms ni?)
Aisyah: Yes, MUSHROOMS (bernada tegas, sambil berlari2an keluar dapur sambung bermain kat depan).

Hamboi2, anak beranak main order je ye. Ikut perangai sapa la ni. Bapak nak masakan melayu betul, anak nak masakan western habis. Nasib baik la Restoren Seri Oyis ni versatile. Semua boleh... Aku la waitress, aku la jg tukang masak tsk tsk tsk...


12 comments:

sumpit said...

hahahaha, order free lak tu... takpe, dpt bayaran pahala ;)

yatie chomeyl said...

kekkeke, order dgn tegas yg tak tahan tu kui3x

MRM said...

So did Aisyah get her extravaganza dinner meal that night? :P

Sejuk-sejuk tu mmg syok fikir pasal food. Agaknya while you're at school, anak-beranak ni dah plan apa kita nak request bila maknya balik from school nanti, hehehe.

afni+hafiz=dani said...

haha..comey je aisyah. biasa la oyis, kita ni da macam supermaid =)

isabelle said...

ni kes daddy's girl la ni.grrr..
tapi comel bila dia buat ayat...'i am a' tu untuk ckp 'i want'.hehehe

err... tomyam camput satu!!!!

Oyis said...

sumpit: insya Allah hehehe...

yatie: nurun ayoh dio la tu, hmmmm....

MRM: dpt la. terpaksa reheat semula kuah sementara tggu ikan dia masak. dia ni fussy sket, pastu selera berubah2, kjp suka kjp x suka. so masa dia suka n mintak nak mkn tu, baik buat aje la. btw, it was a sunday, tu yg syok habis diorg order tu. kalo hari keja, mmg cap ekspres aje la lauk :P

afni: i like that term - supermaid heheheh...

isabelle: mmg daddy's girl la sgt pon. mmg dia ckp i am a... i am a... jenuh dah betul kan. mula2 konfius jgk dia ckp apa, sbb kdg2 betul, e.g. i am tired, i am scared... tp bila dia nak something - i am a chips, i am a cuddle, paling x tahan, i am a poo. sudahhhh....

iezma said...

heheheh lawaks...mesti saiful mmg tertunggu hari ahad so that can order saja ape yg teringin..not supermaid lar darling..but superwoman, superchef, superpower!!!! go! go! go! oyis!

Oyis said...

iezma: haha x jg, kdg2 hari sabtu/ ahad cari alasan mkn kedai luar ni,tp kdg2 je gi. tu la, girl power sungguh!

Shue said...

hahahah...takpe oyis...aku pon skang ni walau kt mesia, still masak during dinner sbb my other half nak makan masakan isteri katanya walaupun sekadar ikan goreng kunyit dan telur dadar je menunya..heheh..

Mmg penat kan..but selalu Shu niatkan sedekah bila menyediakan makanan utk diorg..inilah medan jihad seorg isteri..hhi...motivasi sket ceewahhh!!!! by the way menulis mmg meletihkan...

Anonymous said...

I am bothered by this deceptive truth and abusive disinformation.. [url=http://www.fillerobe.com]canada goose[/url] Once an Internet user enters a secure area - byentering credit card information, email address, or other personal data, forexample - the shopping site's SSL certificate enables the browser and Webserver to build a secure, encrypted connection. [url=http://www.hollistercostores.co.uk]hollister co[/url] Xhjwohbze
[url=http://www.jacketstorontoonsale.com]mens parka jackets for sale[/url] Zywmamvfg [url=http://www.louboutinstoreuk.co.uk]christian louboutin shoes[/url] eqglagisj [url=http://www.cheapcanadagooseparkas.ca]canada goose outlet[/url]

Anonymous said...

cheap nike shoes mchdpxfu nike factory vvtusigp nike online store qewswhyb nike outlet online icxbqnfn nike outlet store tujeqtop nike outlet atinibsg nike running shoes idazobgk nike shoes dwypycbz nike store tfydbzjt

Anonymous said...

beats by dr dre dfuewzzt beats by dre vazgvqcp beats dr dre tagpalvb beats for sale wqizfdtv beats headphones tfmdzmql cheap monster beats kisergqa dr dre beats zypstlkh dr dre headphones aertqwey monster beats by dre deknnecg monster beats headphones hqtzfwkd monster beats whcgxxwh monster headphones ssaripfa