Tuesday, October 20, 2009

Rojak


Gambar dicilok dari sini

Gmbr atas tu gmbr hiasan aje. Yg sebetulnya dah amik gmbr, tp kamera tinggal kat umah la plak. Mmg masak mee rojak pon smlm, sbb dah teringin sgttttt.....! Rasa kalo kat Msia dah cpt2 suruh Hubs bila kat kedai Mamak aje, tp apakan daya, dah duk jauh ni, leceh ke, remeh ke (sbb ingredients dia byk nak kena prepare, and goreng2, plus kuah kacang kan), pasrah la jua sbb mengikut selera... As I said before, winter2 ni mula la rasa nak mkn mcm2. Pg td aje sblm gi lab goreng bihun sebungkus. Biasanya mkn toast aje. Hehe.. Pastu dah cuba mcm2 lg menu lain, Nasi Hujan Panas, antaranya... sbb teringin punya psl la katakan... (yg ni gmbr sendiri -- jd x my nasi? Ada rupa org jual kat Pasar Malam x?)




Berbalik pada rojak, kepala hotak n coding jg sudah jadi sedikit rojak, sbb nya byk berdo'oh steps dlm nak menyiapkan sistem terchenta aku nih. Pastu aku ni konon pro la, x main lakar2 ERD apa semua, terus jump into the coding part, then last2 cari pen and paper gak hehe... Kadang rasa dah foresee pelbagai masalah yg bakal timbul, so rasa hepi jap, oh la la dah 75% siap, then bila siap satu lagi step, baru la perasan, oh byk lg steps2 yg x kelihatan sblm ni. X jadi la 75% siap, turun jadi 60% aje. huhu... back kata omputih, one step up, two steps down. Tapi better la nampak di mana loop hole nye tu skang drpd duk present2 utk transfer nanti, baru keluar semua cacat cela, tinggal sengih2 cam kerang busuk la jawab nya I... *shudders*..... X pe, lebih rela begini... sungguh! At least rasa produktif la jg, even if it's not the best way to go around doing things.... Btw, ukuran percentage itu bkn ukuran siap PhD ye, siap sedia utk transfer, I was referring to).

Sebut rojak, entry aku ni pon rojak jg ini hari, tiada tema. Ada member tanya apa perkembangan Aisyah lately, so nak coret sket kat sini. Over the weekend she turned 16 months. So far, dia dah bole berlari. Sgt suka menari. Even masa nenen pon bole angkat bontot dan goyang ke kiri dan kanan, ikut suka dia sahaja. Yang paling ketara ialah dia punya attempt utk berckp la skang ni. Kalo kita tanya, and dia nak jwb ye, dia jawab 'Yar'. Sila sebut style omputih yg class ye, as in, 'yar, yar Dear Sayerr' (Ya, ya, Dear Sir).

Pastu kalo x nak, dia akan sebut, 'Nanak', utk Tak Nak. Yg ni bahasa Melayu plak. X tahu la dia select mcm mana nak ckp English ke Malay, quite fascinating if you ask me. Mmg kat umah ckp dua2 bahasa, ikut mood aku aje hehe. Dgn Ayah nya dia ckp BM, tp bila tgk TV sah2 la English. Ada sedikit konflik bahasa kah dgn anakanda ku ini? Xde efek sgt pon rasanya utk speech development. Aku dulu pon gitu gak, sbb membesar di USA, no problemo pon. Budak2 kan cpt pick up. Untung2 terus bilingual anak aku nih.

Satu lg, kalo dia nak kan sesuatu, tp x reti nak ckp (e.g. botol atas meja), mula la dia buat2 nangis sambil ckp 'Nak, nak, nak, nak, nak...' berulang kali sampai kita bole decipher dia nak apa and react to it. Bab decipher ni bg Hubs sbb dia lg terror, ye la, dah spend sehari suntuk ngan budak tu kan, you seriously can't blame me.

Bab mkn2 mmg dah laju, mandi pon suka, berkejaran ke bilik air. Masih sgt rajin membantu Ibu especially tang lipat baju dia insist nak hangkut baju2 bwk masuk bilik and letak dlm almari. Alamatnya mmg kena dua kali lipat la sbb dia carry ke bilik tu bajunya dah selerak balik, tp x nak la condemn sifat mulia dia rajin menolong tu kan. Appreciate kesungguhan dia dgn puji2an and tunjuk rasa happy sbb dia ringan tulang. Mudah2an sampai besar kamu rajin ye nak!

Gigi masih lapan. Rambut kalo syampoo panjang sebenarnya ialah seinci setengah melepasi bahu dia, tp rambut bergulung bagaikan strawberry curls tu menyebabkan nmpk rambut dia statik sahaja la. Sgt x suka org sikat rambut. Dah pandai tanggalkan baju sendiri, so kdg2 x de sbb dia bukak abis butang baju dia. Mmg pernah baca satu peringkat ni nanti baby2 suka menogelkan diri sahaja. Harapnya fasa ni berlalu cpt sbb ni musim winter, sejuk nak ooiii!

Dia dah faham byk perkara and can associate different items in the house with events. Contoh, kalo suruh dia amik kasut, dia akan excited amik kasut sbb dia tahu nak ajak dia keluar. Kalo suruh amik bantal, dia sengih2 amik bantal sbb dia tahu nak dpt nenen. Kalo suruh tido dia cpt2 masuk bilik sbb tahu it's late. Kalo masuk rumah dari luar, dia tahu kena tanggal kasut n jaket dah.

Suka copy. Org masak kat atas dapur, dia masak kat atas lantai. Org pakai lip balm, dia nak pakai jgk. Org hembus hingus di tisu, dia amik gak tisu, konon2 hembus hingus yg x de. Org amik tisu lap mulut, dia lap mulut. Org batuk, dia wat2 batuk. Org solat dia pon solat. Dah pandai sujud u guys! Sejuk perut Ibu mengandung okeh! Moga amalan ni kekal sampai besar wahai Aisyah puteri ku! Insya Allah....




Oh masih nak add sket lg, tiada kena mengena sgt, but td diskas ngan Sake psl Lemons. My motto has always been, "When Life gives you lemons, make lemonade".

But this made me laughed out loud "When Life gives you lemons, you stuff them down your bra to make your boobs bigger!" Haha.

Altho I also like, "When Life gives you lemon, you throw it back at Life and ask for Apples!"

Tp mcm mana nak makan rojak kalo x de lemon or lime?

*grin*



5 comments:

keindahanalam said...

haha lawok la Lemon tu..kekeke...
sedapnya mee rojak...huhuuh....aku malas la nk buat..hehehe..tk pernah buat pun..hihhi..tgk la nanti mcm mana..kalo rajin menyerang aku..ekekeek

isabelle said...

"When Life gives you lemons, you stuff them down your bra to make your boobs bigger!"

that's very hilarious!

tingat sorg akak PhD dulu...asal dia tension dgn keje2 PhD je, dia masak. ktorg le yg syok mkn. tapi xkan nak doakan dia slalu tension kan? hehehe

Oyis said...

shue:
buatnya x susah, tp leceh sbb byk 'perkakas'. nak goreng segala mcm bnda, pastu nak hiris segala mcm sayur. tu pon rojak aku byk missing ingredient, have to make do je la ye hehehe.

isabelle:
kan? i laughed out loud with tht one. mmgggg is, sket2 masak. sket2 masak. x tahu sbb x gheti nak cari hobi lain, atau stress, atau sejuk = lapar. masa kat Oz tu u x masak2 selalu? ke menyerang org PhD je? hehe

miSs inTerpReted said...

sedapnyeeee rojaaak!! *terliur*

and bestnye to read abt aisyah's development. mcm cepat dah nk jd anak dara.

i agree with u abt speech development. i find it important for my child to kenal roots dia n hence find bahasa melayu speshly v. important to be intoduced to our kids yg duduk di perantauan ni.kita je source dia nk blaja bm, kan? hence,i speak bm n english at home with andi tp kt daycare manjang dia exposed to german. untung2 bleh tri-lingual. hiks.

Oyis said...

untung nya andi leh jd tri-lingual terus, sabb! :)