Tuesday, October 6, 2009

Aisyah Yang Suka Bergaya

Aisyah skang ni mmg teramat la pandai bergaya, atau 'jangok' kata ore Klate. Skang ni, dia dah ada handbag sendiri okeh, ke hulu ke hilir, di bawanya handbag tu. Siap pegi beraya rumah Dr Azli itu hari pon she was very adamant and bawak beg tangan tu bersama. Kalo penuh isi duit raya x pe la jg, tp adat beraya di luar negara ni, bg2 angpow ni x menjadi tradisi, so mmg dia kilek beg kosong je la hehe... tiru sapa agaknya? ;P








Pastu smlm, siap mengamuk2 nak tido pakai kasut. What the ...? Kalah anak mat salleh u ols, at least mat salleh pon bukak kasut nak tido, ni x, lagi nak tido, lg nak pakai kasut. Meraung2 kalo ditanggalkan. Last2 kasi chance, tido pakai kasut. Sampai ke pagi... tgk ni... Adoi la...



PS: Che Fadh, masa ni teringat kat Khairah yg insisted jgk nak pakai Wellies pegi Lands End, eventho tgh cuaca panas yg terik x ingat nye tu, walau awak berkali2 suruh pakai sandals aje tp dia tetap la x nak. Budak2 ni mmg dah ada kehendak sendiri tu, kdg Ibu terpaksa la turuti aje, ye dok?

Okeh, memandangkan anak I ittew sudah teramat la pandai bergaya, sampai tido pon nak pakai kasut, maka hari ni kitaorg pegi Drake Circus Shopping Mall utk masukkan dia dlm pertandingan ni... taraa!



It's the Baby of The Year Contest! Pertandingan ni anjuran Plymouth Herald & Post (surat khabar tempatan), dan terbuka utk warga Plymouth. Ada 3 kategori, 0-9 months, 10-18 months, and then 19 - 36 months. Read about it here.

Yg seronoknya, penyertaan tu adalah free, just bawa kupon daripada Herald & Post shj. Plus, sesi fotografi tu adalah free!!!! Yay!!! And selected photos will be published dlm Plymouth Herald & Post, kemudian finaslists diumumkan di suratkhabar yg sama, which will then be voted off by the readers later hehe... Menang x menang tu nombor dua, pokoknya, dpt sesi photoshoot professional yg free, tinggal nanti on the given date (us is on the 21st Oct), bole gi tgk gmbr mana yg kitaorg suka n order. Okay, fine, mmg la mcm org tu nak buat duit je kan, sbb sapa la bole resist beli gmbr anak sendiri. Even gmbr ultrasound dlm perut pon sket2 suruh Dr print kan, then tempek dlm buku log maternity (dan juga di blog) hehehe (me included). But who cares? Kalo nak book session persendirian di studio, alamatnya beratus2 pound la beb... huhu...

So yes, I am very excited to wait for the end result. Lama lg tu kena tggu, coz today is just the first day they have started. Ada sampai Sabtu 17th Oct. Punya semangat kan, pegi 1st day? Actually Ayah Aisyah la smgt, dia yg bgtau aku ada contest tu, and dia yg simpan kupon tu di keratan akhbar elok2. He really does have a soft spot for his beloved daughter, kan?

Alhamdulillah kejap je menunggu, queue pendek je, and staff dia very2 professional and fast. Ada beberapa org ntah tukang snap, ada tukang wat lawak, then setting dia ada 2 yg berlainan, utk yg dah bole duduk supported and baby yg kecik2 tu baring kat setting lain. Pastu siap ada mcm org dgn video camera (I don't know if it's the local news or something), but diorg asked permission if they could film us anak beranak whilst the shooting took place, rasanya sbb kitaorg 'different'. Biasa la, kat msia pon, kalo event je mesti nak tunjuk multi-racial kan. Happening la konon. Anyway, we gave consent to be filmed -- kat UK x leh amik gmbr yg ada kanak2 sebarangan u, bole kena saman, tu yg dia mintak consent dulu tu. And that is why kalo korg tgk gmbr yg Hubs amik of the event ni pon, tiada kanak2 dlm background, lagaknya mcm aku sorg je bersungguh2 poya nak enter kan anak. Sbnarnya sbb x nak get into trouble for capturing gmbr budak2 lain tanpa consent.

Pray with us that Aisyah makes it into the final (or even better, wins something!).. She has been a tremendous star. Very, very brave. Mula2 cam nak nanges, tp kena agah ngan staff dia dgn teddy bear, main peek-a-boo, they managed to get a few shots with her smiling and giggling. Okay la tu. So, jgn lupa, VOTE FOR AISYAH (ok, just kidding, warga Plymouth pembeli Heralds & Post je bole vote ngeh ngeh... tp nak sebut jg mcm tu, ala2 AF gitu!)






"Ei.. nervous nya nak amik gambar... Aunty2 doa kan la Aisyah menang ye..."



6 comments:

Genki Momma said...

Auntie doakan Aisyah menang. Amiin! Amiin! Amiin! Good luck Aisyah! ;)

p/s : Oyis, if Aisyah wins, harus gunting suratkhabar tue dan frame besar2 tau! Ekeke :D

Oyis said...

hehehe... wajibal ghunnah tu!

miSs inTerpReted said...

oyis...dulu dani pon insisted to tido pakai kasut..hihi...n, he also has a beg which he likes to carry everywhere. haritu masa kt wien pulak phase dia nk bawak plastic beg so terpaksala i turun naik tram dgn dia n platik bags dia yg berisi toys n junks! huhu...tp anak punye pasal...

n i hope Aisyah wins! good luck!

Oyis said...

sabb,
thanks. oo gitu ye budak2? ada fasa2 dia... mmg ada jg anak2 kwn lain kat plymouth ni yg tgh fasa bawak beg galas tu (backpack). pegi beraya pon bwk backpack. i guess aisyah nyer beg ni versi girly girl la kot hehe...

tun fatimah said...

oyis bestnye ada baby competition gitu.. I ni dari dulu lagik berangan nak masukkan diya utk talent agency utk adverts etc. Kalau dapat job, ongkosnya kita simpan utk savings dia kan.. tapi tulah tak buat2 sampai skarang. hihi.. anyways, good luck aisyah! I'm sure paling2 busuk pun she'll be in the semifinals if not the finals! :)

Oyis said...

tun:
kan? masa x de baby x de perasaan pon tgk event2 gini... but it is very exciting indeed... menang x menang blkg kira, the experience tu yg berharga :)

thanks for the vote of confidence... masin mulut semua, insya Allah ... kalo menang dpt vouchers toys pon, utk dia jg... hehe