Friday, October 16, 2009

Books And Bills

Dalam sejuk, dalam demam yg baru nak baik, dalam tak pergi lab lg, dalam ujung bulan menunggu elaun masuk pon, hari ni tetap kena kluar gi post office, kerana nak byr kan bil telepon. Mengarut aje BT ni, kalo x byr in 10 days from tarikh di surat (bkn tarikh sampai surat ye), nnt kena late charges sampai GBP7.50. Sedangkan sewa line aje baru GBP15. Mengade la tu letak charges mahal mcm apa. Utilities lain x pon mcm tu, like EDF Gas ke, Southwest Waters ke, sempat la jgk tunggu elaun masuk so usually aku byr all in one go. BT aje eksyen, nak suruh byr dan-dan tu jgk. X sedar dia provide service kat org pon mcm siput b*bi. Berbulan2 lamanya baru nak psg line kat rumah ni. Dah la x pakai UK call centre. Ni yg rasa nak hungkit segala mcm kenangan x best ni.

So gagah la jua pergi byr, memandangkan tarikh last byr 18 Oktober, today is the 16th, and since tomorrow I've got pretty much a packed day ahead, nak x nak kena byr la jg hari ni. Yg comel nya, as I was getting ready, ada org to turut got ready tau. Bila suruh salam sbb I wanted to head out of the door, org tu buat2 nanges. So I asked, 'Kalo nak ikut Ibu, pergi amik kasut.' Wah... you couldn't see her run any faster, okeh? Terus amik kasut.

Selesai urusan di pejabat pos, kerana Aisyah budak baik je all the way, singgah kedai Oxfam beli kan dia buku ni. Haha, I am a sucker for books, especially kiddie ones. Yg ni 69p aje.




Lps tu masuk kedai charity yg lain plak. Pastu bole terjumpa buku ni! Oh setelah sungguh lama ku mencari, baru kini ku temui!!!!! Dulu dah pernah muncul on the shleves, tp masa tu pikir2 tunggu dulu sbb x penting sgt... and then x pernah mucul2 lg. Setiap kali masuk kedai 2nd hand je mesti cari, tp x de. Siap nak order Amazon dah, tp rasa rugi plak sbb ongkos postage tu kan. Yes, even for someone who is a sucker for books, I am a cheapskate. Bukan la masalah kudukut, tp nak kena gak budget2 kan. Plus I know that i CAN get it cheaper, if I wait for the right time to snatch. Altho if I were in Malaysia mmg sgt konfem kena fork out more than this. But I am glad to reveal that I got it for 75p sahaja. Penungguan yg berbaloi :)



I have been on the lookout for this book since like forever, sbb nak completekan book set written by Sophie Kinsella. I looooveee the way she writes, altho some might think that it's designed for younger readers, certainly not someone 28 la kan. Pedulik hapa haku. I'm not the one to pretend saja2 henjoy baca buku tebal2 utk adult, or worst buku erotica just sbb other people my age are reading it. Baca utk happy2 bole la. Cukup la baca journal tu kan, dah sarat rasanya kepala. Bila time hobby baca yg ringan2 udah le....

On the metnion of buku murah, I really am thinking that it is wise to start collecting books for my kid(s), sbb nya even buku2 baru pon kat sini agak murah. I can get a Fisher's Price books for GBP1 ok at this certain shop. Brand new tau, bkn 2nd hand. Collections of books on Thomas the Train as well, all one pound each. Maybe only slightly out-of-date books kot, but who cares? This isn't fashion. Buku mcm ni (totally brand new), also GBP1, altho this one bukan Fisher's Price la. The only downside is that sometimes ade, sometimes x de, so kena rajin jengah :)




Another place yg best utk buku is prolly the carboot sale. 10p, 50p je diaorg jual. Ni kang lps Xmas lg byk, bcoz diorg usually jual je hadiah yg x best tu. Let's hope ada bykkkkk yg best2 n murah2 utk kita borong ngeh ngeh!

Of course, there's always the Children's Libarary. That's also a good place utk bwk balik buku n encourage reading at an early age, tp kena pulangkan je la buku tu semula. Hilang kang kena ganti la plak. By the way, utk this week nye Rhymetime, Aisyah ada lagu favourite - Gallumph Went the Little Green Frog.



Gallumph Went the Little Green Frog

'Hello' said the Little Green Frog one day
'Hello' said the Little Green Frog
'Hello' said the Little Green Frog one day
And the Little Green Frog said 'Hello'

But

We know that frogs go 'Tra la la la la'
'Tra la la la la', 'Tra la la la la',
We know that frogs go 'Tra la la la la'
'Tra la la la la', 'Tra la la la la',

They don't say 'Hello'



*then tukar Hello with Bonjour, then with Hola -- at least 3 bahasa dah tu :P

Giler cute tau lagu ni. Aisyah siap goyang2 bontot, kepala geleng2 semua kalo Ibu nyanyi kan hehe. So paste kat sini supaya Tok Ayah & Nek Mi hafal. Nanti leh nyanyi sama masa chatting lain kali okeh haha.. Ni plak tune dia dari Youtube



Ok itu saja entry hari ni. I am feeling much better. Nak gi masak Fish & Chips utk dinner plak and nak prep apa yg patut utk aktiviti esok. My diet has gone ke laut sbb sejuk2 ni susah nak control makan la... Sket2 lapar jadinya... huhu... Anyone else menghadapi problem yg sama?


11 comments:

Az Azrinudin Alidin said...

kat sini cuaca tak menentu kejap sejuk kejap suam2 kuku..tapi yang nyata kulit dah start kering.

Aku pun klu time winter asik makan jeee..biasala kan sejuk so takpe la..karang nnt kurus sakit lagi tak bole pakai..ye dok??

Liyana said...

Kat Stockholm, English books sgt mahal..huhu. Nak cari pun susah. If I'm lucky I could find some (old ones) at the flea market (yg tak berapa nak wujud kat sini).

miSs inTerpReted said...

i love booksss...n so frustrated cos english books mcm x de je kat sini!!! i love kinsella too! chop...have u ever read any of jane green's book? dia pon my fave author. if nk inspirasi kuruskan badan, sila baca jemima j.

neway, good idea to collect books. murahh...n i sangat jeles ngan u. how i wish bleh belikan for my boys ...speshly buku thomas ittew!!

p/s: my fave childrens author is enid blyton!!

Oyis said...

azri:
sungguh betul. ni pon duk terkeruk2 gatal sbb kulti kering.. huhu..

liyana:
wah.. flea market. i have yet to go to one. mcm xde je kat plymouth ni

sabb:
yup, enid blyton takes me back to a happy time semasa kanak2 hehe... don't worry, i heard u're coming to UK soon kan? nnt leh borong byk2 whilst u're here :)

oh, i belom pernah baca lg buku jane green. Jemima J eh? ha bagus ni... sbb winter2 susah nak control makan. ni u dah mention, it's gonna be my next mission bila masuk kedai2 charity lg heheheh... thx!

Oyis said...

azri:
sungguh betul. ni pon duk terkeruk2 gatal sbb kulti kering.. huhu..

liyana:
wah.. flea market. i have yet to go to one. mcm xde je kat plymouth ni

sabb:
yup, enid blyton takes me back to a happy time semasa kanak2 hehe... don't worry, i heard u're coming to UK soon kan? nnt leh borong byk2 whilst u're here :)

oh, i belom pernah baca lg buku jane green. Jemima J eh? ha bagus ni... sbb winter2 susah nak control makan. ni u dah mention, it's gonna be my next mission bila masuk kedai2 charity lg heheheh... thx!

isabelle said...

best kan? kalo kat Mesia, buku mahal2. pastu kecoh nak pupuk budaya membaca. hahaha

Anonymous said...

Wah, we share the same fav author lah! best2! i pun tgh nk beli buku baru sk, twenties girl. tp mahal lg kat sini, RM79.90.. huhuhu. best nyer dpt beli buku2 kat sana. oh ye, i've tried to add you kat fb, tp tak berjayalah... hugs & kisses for aisyah ye.:-)

sufi said...

errr...yg anonymous kt atas tu i ye. hehehe

Oyis said...

isabelle:
tu la kan. mcm mana nak pupuk budaya tu kalo nak beli buku pon x mampu. adeh... pastu kondem ckp rakyat kita asyik baca majalah mcm mastika yg tahyul2, but hakikat nya, majalah cam tu je la yg affordable by many.

sufi:
sini buku twenties girls pon masih mahal lg. kena tggu lama2 sket la, kot2 harga drop :P

btw, add fb x berjaya tu sbb technical ke, sbb i didn't approve? i don't think i've shunned anyone yet, but kot2 la ter-miss.

Mummy Harith Hannah said...

Oyis,
Congrats dah dapat complete kan set Kinsella! Ehehe.

That book tak nmpk macam 2nd pon. Sungguh cermat diorang jaga. Seperti yg lain, kiter pon jeles laa buku2 kat UK sgt murah. Kat sini, kitorang mmg tunggu MPH warehouse SALE ajer laa, kalau nak dpt buku murah for me & the kids.

p/s : Masih menunggu dgn sabar, "Twenties Girl" turun harga. Ekeke. :D

Oyis said...

arnie:
hehe.. mmg gerammm! rasa nak bolot byk2 sementara leh dpt merasa beli buku murah di neg org ni kan (x sedar masa x byk pon nak baca buku2 non-ilmiah ni). but tu la, kekangan kewangan la jgk, sbb elaun minimum sgt, lps2 mkn pakai je, so niat tu terbantut la huhu...

wah... ramai follower SK ni kan? sama2 la kita bonding hehehe