Wednesday, October 7, 2009

Aku Bukan Da Bomb

So finally parcel yg ku tunggu2 dari Jordan itu tiba Alhamdulillah. Setinggi2 terima kasih buat McE (Siti Nur Ilyani Fauzi) dan adiknya kerana bersusah payah dan berpatah arang utk mengeposkan halwa arab ni utk membantu aku menambahkan pengeluaran susu. Syukran, syukran!

Punya la lama dan jauh perjalanan halwa arab ni, daripada Jordan dan dipos pada minggu pertama Ramadhan lalu. 2 minggu lps, hari Selasa (selepas Aidilfitri), dia dah sampai, tp masa posmen dtg ketuk Hubs dalam bilik air, so x dgr, maka dia tinggal notis aje suruh call bgtau bila ada rumah. So ptg tu aku call la, ckp dtg esok atau lusa PAGI.

Kemudiannya, lusa tu (Jumaat) dia dtg, tp sekali lg dtg PETANG. Masa tu Hubs kluar ngan Aisyah ke town. Sekali lg dia tinggalkan notis suruh call utk bgtau bila ada rumah. Last2 aku call amik option suruh dia hntr ke Pejabat Pos Mutley sahaja lah, aku collect kat situ. Katanya dlm hari Khamis mggu lps bole amik. Masa ni hari Isnin.

Aku gi hari Isnin mggu dpn nya (semalam, konon kasi extra bbrp hari la kan), org kaunter ckp x de parcel nya. Membara gak masa tu. Trace punya trace, ada kat warehouse lg, sbb balutan parcel tu koyak, so x tau address, kena scan barcode baru tahu tu utk aku. Org kaunter janji hari ni leh gi amik.

Maka dlm hujan renyai2 berjalan la aku ke post office utk collect parcel. Ye la, kang aku tunggu esok ke lusa ke, dia dah hantar balik warehouse sbb aku x collect2 kang, naya jek... Alhamdulillah, ada, tp mmg koyak teruk la bungkusannya. Org kaunter ckp mmg x tahu knp dan di mana silapnya sampai jd cam tu. Nak tgk? Ni dia...




Dah la isi dlm tu mknan kan. Siap terbukak sket penutup halwa tu. Harap2 xde sapa2 tempered with the food la kan. Tawakkal tu 'alal Allah...




Ni dia isi dia kalo nak tahu dan nak cari sendiri utk wat tambah susu. Pistachios, yum... Rasanya ok lagi..



Org kaunter tu siap bg claim form, utk aku wat aduan n tuntut ganti rugi sbb kerosakan parcel. Tgk la camne nnt nak isi ke tidak. Mungkin isi, supaya Royal Mail ada record..




Anyway, slps ke Pejabat Pos baru la ke opis. Hari cuaca buruk betul. It had been pouring since morning. So naik la bas. Spjg naik bas ngangkut parcel yg koyak rabak tu siap ada makcik2 dlm bas tgk aku dgn suspiciously gitew. Ingat aku nak bomb bus tu la kot. Relak ah makcik, aku bkn suicide bomber punyaaa....

Anyway, alang2 bus stop tu berenti dpn Central Library, aku for the first time ever masuk la, wat busybody. Sempat la me-register-kan diri sbg ahli baru Plymouth Central Library, hik hik... gediks sgt... mcm byk masa je berenti sana sini sblm ke school :P Pastu siap gi wat card utk Aisyah di Children's Library di sebelah plak, haha... Tinggal Ayah Aisyah je la xde kad lg, sbb dia kena gi sign sendiri nanti. Bagus jg ada kad ni, untung2 leh guna utk wat ID sbg bgtau kita ni rakyat Plymouth, nnt dpt byk diskaun etc. Oh, aku bole pinjam 8 books, 4 DVDs and 4 CDs. Not bad kan? Aisyah pon sama. Must bring her one day, dia mesti suka. Btw, esok ada Rhymetime at the Children's Library from 2 - 2.30 pm, mungkin bole bawak dia kalo x hujan, supaya dia berani sket jumpa kengkawan her age before nursery starts :)




Ok dgn itu, aku nak stop dulu. Happy sbb dah dpt parcel and dah jd member library. Nanti aku letak review halwa arab ni ye, Insya Allah...





12 comments:

miSs inTerpReted said...

nampak sedap jer!!! let me know if it works taw.

tun fatimah said...

oyis, claim aja from royal mail. Dulu I claim sebab pos tak sampai and diorg bagi 30quids. Duit free tu, siapa nak bagi.. hihi..

iso said...

kalau salah pandang mcm KJ mu jer (*_+)

Oyis said...

sabb:
okay, will let you know :)

tun:
ye ke? wah.. kena claim la ini mcm ... kena bg photo evidence x? mmg dah ada gmbr dah tu dah tangkap siap2 hehhee...

iso:
pegi up kan power spek mata ko.

ola said...

oh halwa tu mcm tahena la (ke dia tulis tahena?)..kat sini mungkin ada kalo cari...kat uia pun banya menda ni..hiihihih...

ola said...

erk ola = Shue..hiihi lupa nk login kekeke

ME's Delight said...

salam noris..alhamdulillah.sampai jugak akhirnya parcel tu.ingatkan dh x sampai2..mungkin koyak rabak tu coz diorang tgk dr jordan..diorang ingat brg merbahayalah kut..kuikuikui..sedap x?sedap kan...e mkn seminggu je habis 1kg..hehhehe..suka sgt halwa tu..insyaAllah, boleh menambahkan susu...it's work 4 me!!enjoy!!

tun fatimah said...

i tak bagi evidence apa2 pun sebab lost parcel.. hihi.. but diorg mesti bagi compensation punya so jangan malas nak claim. :)

Oyis said...

shue:
aku x perasan la dia tulis tahena ke x. mcm an-nakhlah je, tp ke tu nama brand dia?

McE:
salam... syukran jasilan kathiran tau... sori la lambat reply komen ni, agak sibuk n kepala agak weng lately... mcm mana aturan mkn dia E? mkn waktu mlm sblm tido je ke? mkn pagi2?

Oyis said...

tun:
ok, wajib la gitu isi. tp x de la sampai 30 pound kot harga content tu. btw, kalo food sebenarnya bole post ke? kang x psl2 dia hntr usrat saman kat kita plak, risau gak :p

sumpit said...

at least sampai gak parcel tu...

kes aku parcel tu smpai gak, tp dia smpai balik malaysia... hampeh!

tp nak ambik hati, deutsche post bg bunga youuu, pastu sender kena g claim.

noris said...

woh.. dpt bunga! best