Wednesday, October 21, 2009

Hasil Photoshoot Aisyah

Hari ni gi collect gambar Aisyah yg dah siap hasil photoshoot 2 minggu lps masa ambik utk Plymouth Heralds Baby Contest 2009. Bkn main pjg lg beratur, ada dekat 15 meter luar drpd kedai pjg nya, tp gagahkan jg la, sbb nak tgk end result kan. Plus mmg kena pilih gmbr mana utk dimasukkan dlm paper (seandainya terpilih), even kalo x beli pon gmbr tu. Untung nya kat negara org ni, pandai beratur, so pjg mana pon cpt je queue nye berjalan. Kenapa di negara sendiri x bole tanam ye sifat ni? Dah tentu berpusu berasak kat dlm kedai, yours truly pon mungkin x terkecuali la kalo dah begitu style nya :P

Anyway, dlm keadaan ekonomi yg tergugat sementara menunggu elaun masuk ni pon, korek2 kan la jg kasi ada wang nya. Ye la, dah gmbr anak sendiri kan, x kan la lokek sampai x nak beli langsung. Mmg cair sungguh tgk, and mmg pandai promoter dia pon. Dah la kalo x beli dpn2 kita dia masukkan gmbr tu dlm bin. Sayang betul. Kitaorg dgn budget yg agak tight pon, Alhamdulillah dgn izin Allah, dpt la jg beli 'Gold Package', yakni dpt mounted 18"x10" photo, 9"x6" photo, and two sets of key chain. Kalo beli Platinum Package bole la post2 kasi sanak sedara gambar Aisyah kat Msia sorg satu, tp apakan daya la kan. Apa pon, ini dia hasil nya. Moga cukup utk tersenarai dalam foto2 terpilih yang bakal menghiasi dada akhbar Plymouth Heralds pada 12 November nanti!!!!




Ok nak bubuh sket video angin di Plymouth. Can you hear the sound of the wind? Bole imagine kah angin laut nya mcm mana kuat? Nyaris nak tumbang anak dara I berjalan tau. Huyung hayang jadi nya, tp dia enjoy sgt! X mahu dipimpin tu. Sengih2 lg hehe. Kalo kecik2 dulu nangis kalo kena angin kat muka, takut n susah nak nafas kot. Dah besar suka plak :)

video


Nak share sket satu info. Smlm I found out that Twix Bar tu x halal, along with a few other chocolates like Bounty and other common food product. Ada list nya di sini. Actually, di Twix tu mmg x de tulis Suitable for Vegetarian pon, and ada Whey Powder dalam tu. Nak kata x halal, x la jg, sbb x pasti source nya dari mana, but according to pendapat ulama', better avoid.

Lps ni kena lebih berhati2, even if it takes 5 minutes longer sebelum memasukkan sebarang item ke dalam trolley, sbb nya mungkin ia Halal di Msia, tp x halal di luar negara, tgk produce of which country la kan. Astaghfirullah al azim.

"If a pious person refrains it is better, whilst if a person is consuming cheese do not stop him." (on the subject of cheese with cow's rennet in it).

Source klik sini.

So ini hari beli la Snickers bar plak. Bkn la dpt apa pon kempen Snickers ni, tp sbb dia choose to use bhn2 yg tiada animal product, kita kasi up sket la penjualan dia hahaha!




Nak lg selamat, mkn aje la lepok (dodol durian) buatan Malaysia, manis jg. Lepok ni import dari Kelantan lg, panas2 bau Pasar Siti khadijah ahaks! Konfem Halal! Makan lah tanpa was2 ;P



PS: Lepok ihsan Kak Mazni yg baru balik beraya opssss, I mean, collect data (nada org jeles sbb org Comp Sci jarang la nak dpt buat field study or collect data kan?) di Msia end of Ramadhan lalu and baru sampai balik di Plymouth last weekend. Thanks kak!



9 comments:

Liyana said...

Yes, I'll avoid yg ada whey powder in the ingredients. Tapi yg ada tulis it's from milk, ok lah tu. Sadly, kat Malaysia org beriya2 makan Ferrero Roche yg contains whey powder, but tak tau punca.

Oyis said...

i usually only take it when it says that the whey is from milk, tp ntah knp la with twix itu ari super konfiden. nasib x mkn lg, but must have had some in the past *gulp!*

then again, kat msia pon 2x5 if not worst sbb xde state pon suitable for vegetarian or not. n yes, ferrero roche confirmed x halal, so awas lah readers sekalian.

this is also another thing i learn (sadly the hard way) bila duk di perantauan. we learn to question our food source n ingredients. and insya Allah yg masak sendiri tu halal n healthy la. dulu masa kat msia susah nak eat healthily (nor hygenically) sbb asyik mkn kedai je. stu lg, kat msia i took too much for granted thinking everything is halal, where it might not necessarily be the case. harap nya bila balik pon amalan membelek ingredient ni still kekal huhu...

Az Azrinudin Alidin said...

aku ntah kenapa yakin je makan benda2 kat sini unless klu benda tu pork. Even aiskrim kat tepi jalan pun aku makan. heh

BTW, kawan aku muslim kat sini kata halal semua2 benda tu kecuali klu kita tau benda tu terang haram. Maksudnya jangan kita dok cari benda ni halal ke haram. Cume klu dah tau avoid la

sebab dia makan daging ngan ayam beli kat supermarket sini. yang takde tanda halal la kiranya. aku question la kan ada yang halal. pastu dia cakap sapa kata tak halal. dorang kat sini semua ayam ngan daging sembelih cume dorg bukan muslim je. Dalam quran kate bole makan.

kira banyak la debatnye. tapi kita jangan terlalu ikut pada mazhab. Mcm dia ckp kenapa nak ikut mazhab, mazhab imam tu bukan nabi. so tepuk dada tanyaa imannnn

Anonymous said...

bagus gak entry ni..dapat lak saya pratikan kat sini..memang susah bab mkn nii...thanksss..for uall punya info



azrah

Anonymous said...

bagus gak entry ni..dapat lak saya pratikan kat sini..memang susah bab mkn nii...thanksss..for uall punya info



azrah

Mummy Harith Hannah said...

Comelnya key-chain yang ader gambar Aisyah tue. Pandai Aisyah posing yerr. Dan, kagum tgk aisyah jalan dalam video tue. Despite angin yg berderu2, seronok pula dia jalan terhoyong hayang ya. Hehe.

Owh, cakap pasal halal haram, mmg ader byk 'mazhab' kalau di oversea kan. Even cara pemakaian dalam solat mereka pon lain (rambut terkeluar, kaki tak tutup), inikan pula dari segi pemakanan, kan. Yg arab2 tue pon kdg2 xleh pakai. Selamba jerr makan daging yang belum tau sahih cara penyelembihan nya.

Kiter dulu pon, mmg aktiviti wajib lah Oyis, baca ingredients bagai tue. Biarpon dah pernah beli, still nak baca lagi. Sbb, sometimes diorang tiba2 jerr added new bahan. Pernah skali tue, roti choc faveret yg tiap2 minggu beli, tup2 tengok ader pork fat. Hanginn jerr! Tapi, bila dah biasa baca ingredients, mata pon dah macam 'scan machine' kan? Laju jerr scanning. :D

isabelle said...

hahaha.dpt dodol comel tu pun kira jadi la.

comel tu si kenit tu. tapi mmg kan..kat mesia ni, org kita selfish tul.alang2 dah queue, berjanggut kita tunggu abis turn dia.

btw, kat OZ dulu i meluat bila ada typical malays yg sikit2 suka query "eh..halal ke?".
rasa mcm nak sepak jer. kalo kita x cek, xkan kita nak belasah jer.

Oyis said...

azri:
betul, jgn byk tanya. tp kalo kes aku dah mmg terbaca and sohih x de vegetarian, dah x leh la mkn hehe... btw, x tau la mcm mana korg yg duk negara ingredients not written in english ni. salute beb.

satu lg, pak arab mmg x leh pakai diorg ni. lain bebenoar dah ngan kita. asal bismillah semua halal... hmmm....

Oyis said...

azrah:
tenkiu. smg membawa manfaat utk semua.. :)

arnie:
a ah, skang dia sengih2 kalo kena angin kuat. best agaknya ye, ada thrill la kot pada dia hehe. udah la dia tu x pernah naik motor, naik kereta pon jrg skali (or x bukak tingkap pon di UK ni), so ni je la chance dia nak kena angin hehe..

betul tu arnie. tu yg x sangka twix tu ada unsur2 x halal, sbb sblm ni mmg dia halal, and rupanya mmg dah sebar kat news yg diorg tukar supplier, bubuh yg non-vege plak bahan dlm tu. teruk betul la. agaknya kalo bab guna bahan haram ni, semua murah n menjimatkan la ek? saja je....

isabelle:
tu la. pastu kalo kita leka sket dlm queue, tau2 dah ada org potong. 'kaya' nya la budi bahasa org kita...

oo... nasib kat sini x de jenis typical malays tu hehe. but i know what u mean. nk tany pon, budget2 la. x kan la tuan rumah nak masak pakai brg2 non-halal plak, kalo diorg pon muslim, ye x?