Monday, October 19, 2009

Trip to Salisbury, Stonehenge & Old Sarom

Remember last entry I said my Saturday was going to be packed? Well, kitaorg pegi on a Uni Trip to the Stonehenge and Salisbury!

Stonehenge ni mmg a place not to be missed la bila melawat UK kalo berminat psl culture and World Heritage. Sebenarnya, malas nak tulis pjg2, sbb tgh busy dgn coding, but in short, yg menjadi kan batu2 tergantung ni menarik ialah:

1. Tiada sapa pon bole tahu kenapa the stones were erected here in the first place (astronomical kah, cult kah, etc)

2. Batu2 ni di bawa masuk dari Wales. Mcm mana diorg hangkut batu batan seberat 25 tan seketul ke sini pada zaman x de bajak, tractor dsb nya?

3. Mcm mana plak batu yg di atas tu bole diangkat sampai terletak molek di atas batu yg di bawahnya kalo zaman xde crane?

Bacaan lanjut bole gi sini atau tanya pakcik Google :)

On the mention of coding, bole x nak mencelah ni, nak bgtau, Alhamdulillah, coding yg tersekat tersumbat dari last week tu dah boleh berjalan lancar, tanpa perlu mengacau Sifoo Sake haha. Benar lah kata beliau, mind is like water... mungkin water di tasik Oyis sudah kembali tenang lepas demam! Terimas atas doa semua...

Trip ni anjuran Trips Out Society UoP, jadi ongkosnya GBP15 per person. Aisyah plak naik free aje. Salisbury ni 3 jam dari Plymouth. Kitaorg bertolak pkl 7 pg (masih gelap gelita lg masa tu) and sampai Plymouth balik pkl 8.30 mlm mcm tuh. Yg menjadikan lebih best nya sbb pegi ramai2 group Msian students. Ada lebih kurang 9 org, termasuk Gina and Janny, Indonesian and Thai respectively. Cuaca semasa di sana adalah sgt baik,matahari memancar terang, tp awas! jgn tertipu sbb angin sejuk x hengat donia....

Anyway, ni dia gmbr sekitar outing tersebut. Mula2 berjalan sekitar Bandar Salisbury. Imagine tahun 1600s diorg dah bole ada shopping mall. Pergh!

Depan Tourist Information Centre dia


Di Salisbury Old Town


Aisyah minat betul mendengar Abang Gitar ni mendendangkan lagu sepenuh hati


Lps tu naik tour bus dari bandar Salisbury ke tapak Stonehenge. Ni harga lain sbb ada admission to Stonehenge and Old Sarom. Ongkos utk student GBP14.50, non-student GBP17.50. Perjalanan adalah lg 15 minit aje.

Ni dia Stonehenge nye. Masa awal2 tu Aisyah tido, so posing sakan la berdua ngan Hubs.

Ada geng wat lawak kata pakai jin la plak ngangkut batu batan ni ... hmm...



Ada gaya pasangan baru berchenta x?



Utk makluman, ni bkn handset ye tuan2 dan puan2. Ni adalah Audio Guide, yg mana kalo kita sampai ke tempat ada Sign #1, #2, ke, maka sila la klik di Audio Guide itu, dan akan kluar la info2 di corongnya dalam bahasa yg telah kita pilih. Ni kira personal guide la, x yah sibuk2 beramai2 kumpul nak dgr audio guide di sesuatu tempat mcm kalo kat Zoo tu kan. Tp tu la, tgk mana2 pon semua org sibuk pegang benda ni letak kat telinga la plak hehe



Harus la tepek gmbr si suami plak kan?



Group photo!




Ni plak bergambar bila Aisyah dah bgn.

Gmbr 3 beranak







Ni plak gmbr2 lawak standard yg harus dibuat di tempat2 gini...






Lepas dah lunch tu, gi Old Sarom plak. Solat kat sana di padang terbuka sambil anjing2 bebas berlari2 dgn begitu dekat skali. Oh cuak nya semasa solat!











Ni last round Salisbury sebelum balik...









Overall, mmg best, but agak challenging sbb travel ngan budak kecik kan, atas bus 3 jam lg tu. And quite understandable la bila dia dah x nak duduk dlm stroller lps tu. Yg pergi selain kami ni student bujang2 belako, so harap nya we didn't slow them down too much. Ye la, mana nak suap anak lg, nak tukar pampers dia lg, nak fold stroller before naik bus lg, jalan kaki sambil berdukung budak 10 kg lg... But bila tgk piccies di bawah ni, hati tersangat la cair. Oh sgt berbaloi!











I suppose Aisyah isn't so camera-shy after all!



7 comments:

Abe_84 said...

Wah, looks like aisyah had a blast on the trip..paling comel gmbr die time tunduk tgk bawah bench (pic no 4)..very memorable..makin comel anak sdare aku..huhu..anyway, dpt gak kak yih gi Stonehenge ek..time kite kat UK x sempat ayah bwk kite ke sane..gud for u..send regards to Abg Saiful n a big, wet flying kiss to Aisyah..MMMMMUUUAAHH

Oyis said...

hehe tu la, dah x takut kamera lg dah aisyah. makin suka posing adaaaa!

tun fatimah said...

haah cute betul aisyah posing peek-a-boo bawah bench. Anyways, I heard stonehenge tu ala2 tepi highway aja. Pastu nak ambil gambar punyalah jauh sebab dia cordon kan tempat tu.. Tapi takpelah asalkan dapat tengok one of world's mysteries kan?

Oyis said...

a ah, ada org yg nak jimat diorg park tepi jalan je, amik gmbr dari jauh, sbb x nak byr admission fees.

kalo masuk pon, x bole sampai touch stones tu, sbb nya mmg dia psg tali around the perimeter. asalnya up until the late 90s it was possible to go and touch / pose dkt batu batan tu, but sbb ada org2 sakai gi tulis X Woz Ere maka terpaksa diorg bar kan. so tgk dari jauh je la... huhu...

i don't think it's that far from wales kalo nak visit. might just be worth it, if in the summer. yg heran nya, camne ek diorg transport blue stone dari wales tu ke situ? magik!

keindahanalam said...

hihihi you dont have to say that you slow us down..sbb kalo tkde korg tk meriah la trip itu..kekekek

Indeed, aisyah mmg dh tk camera shy ah..heheheeh

noris said...

shue:
sejak raya tu kot dia mcm ala2 suka posing ngan kamera. ntah2 ko yg ngajar x? hehehe

Shue said...

hihi ye la tu kot..muahahaha..aku kan suka snap gambo dia..weeeheeee...dh ade anak murid sorg kt sini..kekke