Friday, October 31, 2008

Lagi di Plymouth


Ni adalah gmbr aku tgh test Aisyah dlm stroller Ukyle, anak si zali. Masa ni adalah hari ke-3 kami di Plymouth, and aku n Hubs rasa konfiden kot nak jenjln sendiri. Masa tu pampers Aisyah dah habis, so sambil2 tu nak kenal jln gi city centre la. Memandangkan kami akan byk berjln kaki shj di sini, adalah difikirkan bhw stroller itu bakal menjadi keperluan. So ni tgh duk test la ni cam ne penerimaan Aisyah.

Kitaorg kat depan bus stop ni, tggu bus. Tgk, aku otai, tolak stroller x pakai gloves w/pon cuaca masa ni dlm 5C. And iye, Aisyah sudah pandai hisap puting, tp aku bg masa dia naik stroller aje la x nak kasi dia nangis. So far so good.

Lps shopping2 sket kat town tu, konfem la kitaorg nak beli stroller utk Aisyah. Sbb apa, dia mmg dah jd ala2 anak mat salleh. Ndak plak dia duduk dlm tu, walhal kat msia menangis2 nak dukung/sling. Itu pon masa kat msia x ikat dia masa dlm stroller. Siap nak wat aksi2 berguling/meniarap dlm stroller. Kat sini, ikat kemas2 pon x kisah. Mungkin dia rasa duk dlm tu suam2 kot, lg hangat drpd kena dukung, so dia diam, ntah la. Yg penting, dia suka dok dlm tu. Siap tido2 lg. X caya? Tgk gmbr bwh ni..



Haa.. ni la stroller baru Aisyah. Tgk, dia tido manjang dlm tu... Blue color you... Konon nak beli yg tayar tiga ala2 quinny, tp mcm kecik la shopping basket dia kat bwh tu. Kitaorg x plan nak beli keta awal2 ni, so byk nak kena jln kaki, so mmg looking for a stroller yg ada ruang letak brg yg besar. Plus this one ada cosytoes, mcm sarung guni yg menutup aisyah dari dada ke bawah. Tebal gak cosytoes ni, and jurujual tu kata, this model is really the best value for money la, coz cosytoes ni kalo dijual separately is GBP50. Stroller ni rega GBP99.99 aje (but kalo convert ke msia dah rm600 lebih tu!). Brand Chicco, so not bad la, at least bkn cap ayam hehe...

Masalah pakai stroller kat sini x de, sbb byk kemudahan disediakan. Cuma tension sbb ramai mat salleh pon pakai stroller n guna kemudahan tu jugak sama spt kita. Contoh, kalo naik bus, hanya 2 stroller per bus je dia kasi. Kalo dah ada org kat atas, kena tggu lg. That's what happened to us ari tuh. Makanya, 2 kali dah bus dtg, tp kena tggu the next one sbb x muat. But at least dia beratur n ada system le... cuma bengang coz kena tggu bus lain dlm sejuk n hujan renyai2. Last2 sbb dah nak masuk maghrib n lom solat, nekad, jln kaki dari town dlm sejuk n angin kuat tu. Pergh... cam nak beku. Tp Aisyah mmg warm n cozy sbb psg plastik rainshield dia. NAsib sempat gak solat...

Org British ni do everything by the book. Smlm ada org eksiden keta, sket je, x calar pon aku nengok ketanya, tp polis dah dtg amik report. Kitaorg yg pejalan kaki ni pon kena tggu, x leh potong2 jln, tp polis tu siap tolong stop traffic utk kitaorg lalu. Padahal bole je cross sendiri, tp tu la, dia nyer undang2 ni is taken seriously. kelakar pon ada ... sbb x serius mana pon... kat msia settle sendiri dah gamaknya...



Ni adalah gmbr Ukyle, anak Zali yg aku tumpang umah tu. Dia dah x takut ngan kitaorg, n dah mula mesra. Awal2 itu hari shy2 cat gitu.. Ok aku nak stop, kena bersiap, sat lg nak kuar wat bank account. doakan semuanya selesai...

Beberapa hari pertama di Plymouth

Ni diolah dari emel personal aku buat family terchenta. Bkn apa, aku x larat nak tulis 2,3 kali benda yg sama.

Update sket. Kitaorg sekeluarga sihat, Alhamdulillah.. cumanya cuaca amat sejuk, mungkin sbb baru sampai la rasa sgt sejuk tu, padahal di luar baru 5 - 7 C. Kat sini suhu mmg x rendah sgt, tp yg wat sejuk tu wind dia, sbb dekat laut. W/bgmanapon,Aisyah nmpknya suka n bole cpt adapt ngan cuaca sini, tp mmg bungkus dia habis2an tiap2 kali kluar.

Lps sampai di heathrow naik coach ke plymouth, sbb x larat dah. Kalo naik train ada 3 kali kena tukar line n kena guna subway plak tu. dlm 4 jam 1/2 sampai la ke plymouth. x lama tu ada member nama wak mari ambik di stesen bas dgn kereta dia utk dibawa ke umah zali, host kitaorg.

sampai umah zali tu mkn lunch, then x lama tu naik utk rehat. mungkin sbb bertukar cuaca dan suasana, Aisyah yg tgh tidor tiba2 tersedar n meraung mcm ada sesuatu yg x kena. siap teresak2 lg, x rajin dgr dia mcm tu kat msia. takut dah jg masa tu, sampai umai (bini zali) mari tgk kenapa kuat sgt aisyah nangis tu. alhamdulillah lps basuh muka aisyah n then tukar baju n seluar dia, bawa dia turun ke living room, dia bole senyum semula. umai kata normal, baby2 kalo mari UK mesti jd lagu tu sbb terkejut kot. umai kata lg, bilik yg dia bg kita duduk tu bilik master, mmg dia sekeuluarga biasa tido situ sblm kita mari, so insya Allah x de apa2. x mau la pikir yg bkn2, n aisyah pon dah ok lps tu. terus dia tido dari pkl 7 ptg sampai 7 pg esok (sama mcm parents dia hehehe). salin lampin dlm tido pon x sedar. 2,3 kali gak dia mcm nak jaga, bg susu dia tido semula. mmg baik la lps tu, alhamdulillah...

hari ni dia ok. byk aktiviti gak, kuar jln, suka la dia. dlm pkl 10 pg, turun gi city centre, naik bas ngan zali sefamily. tp sblm tu jln kaki la ke bus stop, sejuk jg, tp ada matahari. cantik jg plymouth ni.

first skali gi beli kasut sukan utk aku. dpt la cap Kappa yg harga 12 pound, sbb tgh sale. zali kata plymouth uni punya policy x leh bawa keta park ke uni, maka lps ni kena kuat berjln la. jgn terkejut klo aku kurus lps ni, sbb plymouth ni berbukit sket jln2 dia tu.

then zali bawa gi register di uni. aku masuk sorg je opis dia, aisyah, abg sepol n zali tggu di kafe atas. byk jgk org tu briefing. alhamdulillah byk yg dah settle, sbb byk dah wat masa di msia lg. kerani tu pon tekejut sbb ID card dah siap (dah isi form n post dari msia), pas tu byk yg di explain tu aku dah faham, sbb mmg benda tu dah ada dlm emel pon. mungkin student lain x rajin baca kot. atau dia x budget la kita ni up-to-date sbb belum sampai pon lg kat uni. siap minta lg surat akuan dari uni yg menunjukkan kita ni dah registered student kat UoP, so bole bukak akaun la lps ni. apa2 pon syukur sb Allah permudahkan urusan.

siap semua tu dlm pkl 1 lebih, wak mari amik ngan keta dia bawa gi umah dia. on the way, sinnggah gi amik anak dia di nursery. bole la tgk nursery tu dari dlm. rate dia 17 pound half day. no komen.

pas tu gi smayang umah wak sambil2 tgk umah dia, sbb dia mmg serius la kalo aku nak pindah dia nak suh amik umah tu. kalo ikut ckp dia, umah x de masalah, cumanya anak dia dah besar, nakal, org flat bwh dah marah sbb lompat2, jd dia nak pindah umah flat basement la.

bila tgk umah dia tu, mmg selesa la, ruang tamu dia luas, perabot semua baru, karpet pon ok, sbb umah tu baru furnished sblm dia masuk (1 thn 1/2 yg lps). umah dia ground floor, x payah naik tangga tp ada org di umah basement and 2 tingkat lg kat atas. double glazing, central heating. dapur semua lengkap la, peti, dapur, washing machine, cabnet pon byk. bilik air cantik la, moden, x de tub2 ni, terus dia buat stall ngan shower. bilik pon ok, cuma sayup2 bole dgr bunyi train lalu. tp parking masalah sket la, agak jauh, sbb umah tu di jln besar, kena park kat jln blkg. 1 bedroom.

masalah satu nya ialah wak abis kontrak umah tu 24 nov, so paling cpt pon masuk umah tu by then la. takut lama di umah zali. tp zali kata no problem. wak pon kata, biasa la tu kalo tumpang sebulan kat umah org, sbb plymouth susah nak dpt umah.dia dulu pon tumpang sebulan jgk umah mail (sorg lg famili kat sini), kata wak la. zali pon kata, bab umah ni jgn rush, contohnya amik la umah lain (yg mungkin kurg molek dari umah wak) sbb nak mera ke tuan umah, sbb dia dah kena dulu, lagu tu la, nak cpt2 tubik umah host, x seh nyusah konon, alih2 umah dia tu single glazing, ketar x leh duduk, x lama kena pindah lg. rugi, kata zali.

lps fikir2 ngn abg sepol, kira sanggup la amik umah tu, sbb dah ok. dekat plak tu ngan Uni. lagi bekas org melayu, wak kata peti tu dia dah samak dah pon. n konfem karpet tu x berkasut kan. so ptg nya tu terus ke agent, book property tu, byr 235 pound, and sign paperwork la. esok dia akan hntr surat kata aku dah ada book property, n as of 24 nov, akan beralamat di umah tu la.

hopefully lps ni lebih senang nak buka bank account sbb dah ada surat sokongan dari uni n agent tu (dah ada alamat la kiranya). bila dah ada account nnt bole la cashkan bank draft tu. la ni duk pakai duit cash yg bwk di tgn lg. wak janji nak bawa gi bank ari jumaat ni, insya Allah. lps ni tinggal nak register/fax kat MSD, lg register GP la kot. tu je la yg nmpknya urgent wat masa ni. mungkin jg beli mobile phone. lps pindah baru bole install landline phone, atau maybe SKY/virgin, also internet ke, etc... ni pakai internet zali, mujur unlimited access.

lps selesai urusan ngan agent td, wak amik bini dia (mal) and anak dia (Haziq - 3thn) bawa ke umah zali sbb zali wat mkn sket2. lg dia jemput lg satu family, Mail n wife dia Eton, ngan anak dia Aqil (11 bulan). semua boy kat sini. anak zali nama ukyle (2 thn) pon boy juga. jgn aisyah esok ikut perangai boy dah le... hehe

ok la itu aje buat ari ni. doakan kami semua sihat n slamat, amin.

Tuesday, October 28, 2008

We're In the UK, Baby!

Dah sampai Plymouth, UK. Alhamdulillah...

A little jetlagged. Semua pon so far, so good, cumanya cuaca sejuk ya amat. Masih menumpangumah member, but t least registration kat Uni and also booking umah kat agent dah settle. Story will follow later. Ada pics aje dulu, from KLIA, to atas coach from Heathrow to Plymouth and also a pic of Aisyah the following morning. Elok je kitaorg pakai cantik2 nak ke city centre, batery plak mati. Hmm... x de can nak melaram.

So until next time...

Ni adalah gmbr ramai2 kat KLIA. Family Hubs.

Mas, Myself n Yzma. Diorg la amongst my best buds kat UPM and tgh hard at work with their PhDs


Me n Aisyah on our bus ride to Plymouth

Aisyah, yg ceria keesokan paginya, sehingga x sedar stokin dah cabut sebelah. Btw, pipi dia jd kemerah-merahan gitu kat UK ni (tp x flaky atau itchy, just blushing pink you, aww!). Mcm nak panggil dia Aisyah Humairah je (gelaran isteri Nabi tu - Aisyah yg pipi kemerah2an).











Saturday, October 25, 2008

Countdown

Still here, still sane (altough my sanity is quickly diminishing)..

A lot has been prepared, but still, there are tonnes to be sorted.. I'm really losing my head now...

Moments like these, all you can do is laugh.. You know, the I'm-on-Prozac kinda laugh...

Sorry this is more like a rant, but spare me, please. It's a very, very hard time for me. I've let down tears (x nak ngaku nangis) a couple of times now, especially last night when we picked up the last remaining baby items at my mom's. It had been a good year since we started moving in with my mom, and I was very slow in making the transition to our own house, even after I finished my confinement period. But even then, Aisyah still spent many hours during the day at my Mom's, mainly bcoz I worked, so plenty of her stuff were left at her grandma's house. Having to pick up those items was so, so hard, for both me and my Mom. Sigh...

I feel like I'v robbed Aisyah from her family, namely her grandparents. Aisyah is my parents's first grandchild, and without doubt that makes her really special. And I feel like such a jerk for taking her away from all those who love her. Why does this have to be so tough... Shoot, man..

Part of me just wished that I didn't have to go through this. Why didn't I just opt to do my PhD locally? By the end of it all, I'll have a PhD, and Aisyah will get to spend a whole lot of time with her grandparents. Ill be happy, Aisyah'll be happy, everyone'll be happy. Right?

But then again, I was never forced to do this. I chose to do it. Me and Hubs made a pact to go through it together as a team, no matter what lies ahead. And I'm thankful that out of thousands who've applied, that little me got chosen for the scholarship. Really, I am. But separation from the family that I've grown up with for 27 years is so, so hard.

So far, I've been playing dumb and tried to put it off my mind everytime the subject of moving to UK came up. Now I can't pretend no more. How do you pretend when you have less than 48 hours to go? God help me!

I'm numb... I really am.. Better take that shower now... You know you're a zombie when it's 5.35 p.m. and you're still clad in your pajamas, unable to shower bcoz you have so many things to do. Moving sucks, big time!

Wednesday, October 22, 2008

Random Writing

Smlm gi bawa Aisyah utk monthly checkup dia. At 4 months, berat dia skang dah 6.7 kg, tinggi plak 63 cm. Everything pon fine, Alhamdulillah. This might be her last visit la ngan paed dia. Lps ni continue kat UK. Sempat mintak antihistamine ngan Dr tu utk bg kat Aisyah kalo dia ada masalah masa lift off nnt, tp harap2 nya x de la. Sempat minta Dr tu endorse kan surat nak bawa frozen EBM on board. Sesapa yg nak contoh surat dia, sila copy template nyer spt di bawah, credit to Puan Rita Rahayu dari http://www.momslittleones.com.

To Whom It May Concern,

Insert Doctor's Name adheres to the World Health Organisation guidelines and
policy statements on Breastfeeding and the Use of Human Milk.

Insert Baby's Name is our infant patient who currently receives breastmilk
from his-her mother as the sole source of nutrition. Insert Mother's Name
employment requires her to travel by air. Given this, she must manually
express her breasts to supply her baby with appropriate amounts of
breastmilk and transport it with her on the airlines.

Insert Doctor's Name advises that Insert Mother's Name be permitted to keep
her expressed breastmilk in her possession during travel in order to provide
safe and adequate storage, which is essential to achievement of optimal
infant health.

Sincerely,

Insert Doctor's Signature

Pas tu hari ni dah call MAS utk settlekan isu nak transport breastmilk ni n tanya psl weight bagagge kitaorg nanti. Also dah gi amik flight ticket dah, and dah konfem dpt seat yg ada bassinet, Alhamdulillah.. Also syukur sgt2 coz segala urusan ngan Bendahari sebelum nak pegi dah settle... :)

Sempat gi kemas bilik opis td. Sayu gak bila tgk former occupant dia dah xde, ada staf baru lak dlm tu. Byk juga kenangan2 ngan si ET ni rupanya, ye lah dah 5 tahun aku sebilik ngan dia rupanya... sampah sarap dlm bilik tu pon byk juga, as i said, 5 years beb...

Spjg masa ngemas tu aku mainkan lagu 'Who Knew' by P!nk. Lagu dia pon ala2 rock gitu semangat aku ngemas. Sgt2 la teringat kat my ex-roomie nih, sbb lagu ni kitaorg sama2 belasah main kat gitar (dia sifu aku). Skang sedey sbb dah x ingat chord dia. Dulu cair je lagu ni huhu...

Tambah sedey sbb fac skang sgt la x happening. Sunyi sepi je. Dah la gelap (sbb kat luar hujan renyai2 belah ptg. Bertambah2 la emo aku. Siap rasa nak nangis lg.

Tau2 lps ngemas tu ada sekotak besar sampah, 3 kotak AA buku2 and sekotak lg personal stuff. Pergh penat, penat ...

OK, today is Oct 22. Last year I found out I was pregnant with Aisyah today, so it's a very memorable day to me. Hope your day today was as productive as mine had been, despite being a little sad :)

Monday, October 20, 2008

My MSc Convocation 2008

Hari Sabtu lps aku konvo. Maka, selamat lah aku bergelar Graduan Master Sains dgn Tesis (Sistem Multimedia) UPM 2008 (walau pon sebenarnya dah habis tesis last year lg). Ok la majlis nya, minus a few bumps la kan - namely, hujan lebat masa masuk , jubah / sandal basah, missed perarakan, dok sorg2 sbb Azri n ET who was supposed to graduate with me dah fly, x de bunga dari Hubs, x de sapa sambut lps abis konvo sbb Hubs kuar pegi beli daging utk majlis mkn2 esoknya halfway through the convo n my Dad plak stuck dekat Uniten on his way back from an open house, which apparently ada konvo jgk pd masa yg sama. But they all made it around 6-ish, lps aku dah menapak balik ke Fakulti songsorg n semayang Asar dulu. Hmmm... bak kata org, kalo x de bumps tu kan, x de la spice nyer.

Whatever la. Aku x beli pon baju khas utk konvo, pg tu je baru pikir nak pakai apa yek. Aku pon dah x brapa nak kisah, sbb this isn't the first time naik amik degree, n hopefully not the last! (wink). Not to mention as an academic aku dah berkali2 dah pakai academic regalia/robe tu, sbg wakil fac utk upacara konvo tiap2 sesi, so the novelty kinda wears off a bit. Hopefully by the end of PhD, aku akan rasa berkobar2 nak pakai jubah akademik sbb dah 3 - 4 thn x pakai pon (thinking very positive here that I will get to wear another robe in the future - no negative thoughts are allowed, thank you very much... hehe).

Anyway, as bad as it sounds, I still had a lot of fun this convo sbb aku dpt berkenalan dgn org2 baru di sebelah kiri n kanan seat aku. Masing2 pon lecturer muda yg nak apply sambung PhD ke oversea. Plus diorg pon kira ibu muda gak so rancak la kitaorg dok borak psl breastfeeding and parenting, x dgr dah Pro-canselor bg ucapan kat dpn ngeheheh..

What made it more exciting, this time around I got to celebrate my success with someone very special yg x de masa aku grad degree dulu :) Best gitu kuar2 kat parking lot (lps semayang Asar) dah ada Aisyah dgn muka baru bgn tido dia tu... Kesian dia kena tinggal 6 jam spjg majlis. Kesian aku, dlm masa tu jugak 2 kali mengalami milk let-down, nasib x bocor kena jubah (sbb x pakai breastpad) keh keh keh...

Here are some pics...








Aku paling suka gmbr yg last nih. As if closing an old chapter and beginning a new one, dgn tiga beranak, in the very new future. End with the MSc, and beginning my PhD. Sedey gak, coz we have to leave behind our families, so we're looking back as if saying please pray for us. God, I am beginning to feel the pressure now, sob!

Friday, October 17, 2008

Busy a bit

Lamanya x memblog.. rindu nyer kat u alls! Tgn ni mmg dah gatal2 nak menulis, tp mmg x sempat la... byk sgt keja, especially part packing n kemas umah yg akan ditinggalkan ni huhu... time x buat keja n Aisyah tido plak ke, Internet slow giler2 x ingat nyer... kitaorg duk umah baru kitaorg dah skang, so terpaksa pakai broadband Maxis yg slow itu... sakit jiwa tunggu sesatu page nak load... plak dah x masuk opis, so first2 agenda bila guna internet is tgk emel utk settle kan benda2 yg mmg urgent dulu la... terpaksa la put off blogging kejap... sorry ek...

Update sket, keadaan skang mmg kelam kabut. As I said, tgh busy packing. Mlm ni the in-laws are coming to stay until we leave. Double busy. Esok plak ada konvo MSc aku. Lambat betul konvo UPM nih. Aku last submit thesis last August, you know. Aisyah belom conceived pon lg. Aku dah ngandung 9 bulan, bersalin, abis pantang, siap budak tu dah nak bole merangkak dah baru nak wat konvo. Aper le... X brape feel dah ler... Tanya aku psl thesis aku skang, mcm dah x ingat sgt dah hehe... Nasib nak wat PhD dah, so feel tu mcm dtg2 balik dah le...

Speaking of PhD, mmg tgh cuak, sbb mcm x prepare apa pon. Bebudak lain katanya x bawa buku apa sgt pon, so aku pon turut sama la x prepare. Hehe... bole ke gitu? Takut tercengang2 je kat sana. Aku dah register online dah, so beberapa task aku sbg student baru dah bermula. Contohnya dah kena isi oh, I don't know, what seems like a hundred forms psl background education aku. Dah set date ngan bakal supervisor bila nak start masuk lab (which is exactly a week after we touched down at Heathrow). And get this, by end of November, aku dah kena submit log report on initial supervisory meeting. Diaorg dah emel dah pon reminder kat aku melalui emel account aku yg by default all uni students ada tu... And I haven't even left the country! Waaa... dah officially bermula la aku punya life as a postgrad student. Why I put myself through this again, God knows!

On the BF front, aku dah minta host aku kat sana belikan freezer kecik utk aku, supaya once aku sampai sana aje, aku bole masukkan EBM aku tu terus dlm freezer tu. Sbbnya aku takut umah host aku tu nnt freezer dah penuh ngan lauk2 ke, sayang la plak, punya la bertungkus-lumus mendptkan info cara2 utk transportkan EBM, and then transport susah payah dari Msia, alih2 sampai sana cair jugak sbb x de ruang dlm freezer. Doakan la agar EBM aku semua tu slamat sampai, Insya Allah...

Since we mentioned EBM, aku nyer supply cam kureng sket lately, which freaks me a bit. Tp aku baca kat Net dia kata normal je kalo supply nmpk cam kurang at 3 - 4 months. Ntah la, aku nak associate kan dia ngan sibuk ke, stress ke, anxiety ke, nak dtg period ke? Wallahu a'lam. Tp I confess, aku mmg agak kurg pam lately, sbb x cukup masa. Tp so far cukup aje la supply, but pray to God la x semakin susut... Psycho je ni, Oyis... Psycho je ni... (menguatkan smgt diri sendiri).

Ok la, I think Aisyah needs her milk right about now. Better stop. Oh, even with all this clutter and mess, I still remember that today is Aisyah's 4th month birthday. Happy 4th month, Sayang!

Friday, October 10, 2008

So Long, Farewell & All Da Best



Hari Selasa lps kitaorg gi mkn2 ala2 meraikan those yg akan sambung blaja soon. Huge thanks to Nabil & Mas yg bertungkus lumus merancang majlis tersebut...

Antara yg hadir pada majlis yg mengambil tempat di Nando's itu ialah Nabil, Mas, Beng, Farid & wife, ET, Azri, Azlan, Azura, Izuan, dan yang last skali made it to the table ialah aku & Aisyah... nak wat camne, dah budak tu tido kan... kena la tunggu dia bgn baru leh solekkan dia :P

Ni dia Cik Abe yg dah pon berlepas hari Rabu lps... Azri ke University of Lugano, Switzerland


Ni plak ex-room mate aku (ET) yg akan berlepas in a few hours to University of Erlangen, Germany.


Ni plak pasangan yg akan berlepas saing aku nnt (Farid & Dila) ke Auckland University, New Zealand.



To all of my friends, sama ada yg dpt hadir ke tidak ke majlis tersebut, kita nak ucapkan terima kasih byk2.... atas sokongan n bantuan... kalo ada silap n salah harap maafkan... kalo terhutang, halakan lah yek... semoga sama2 kita berjaya mencapai cita2...

So..
Uf widerl├╝ge (Swiss)
Auf Wiedersehen (German)
Good Bye
Selamat Tinggal to All....


Way To Go, Angelina!


Not much of a fan of her myself, but yay to the awareness or is it chaos that she has stirred regarding BF... But then again, as they say, do it as the celeb does ... ngehehe... What is so offensive about this pic is beyond me... Her baby needs milk, and she's merely doing what a mother should do, duh...

NEW YORK - We've already seen the baby pictures — now see the photo of Angelina Jolie apparently breastfeeding on the cover of W magazine. Jolie appears on the cover of the W's November issue in a sleeveless top, which has been opened to reveal part of her left breast and a tiny hand ostensibly belonging to one of her twins, Knox Leon and Vivienne Marcheline, who were born in July.

The black-and-white photo shows Jolie smiling, her long brown hair cascading over her shoulder. The cover headline promises exclusive "private photos" of the 33-year-old actress by her partner Brad Pitt.

Jolie last caused a stir when she wore a white nursing bra underneath her tank top on the cover of People magazine after she and Pitt welcomed daughter Shiloh, now 2 years old.

Another breast-feeding cover that got people talking was in the summer of 2006, when Babytalk magazine published a photo of a baby and part of a woman's breast in profile. The magazine conducted a poll of more than 4,000 readers; a quarter of responses were negative, finding the photo inappropriate.

La Leche League International, the world's oldest breast-feeding support organization, applauds Jolie's apparent decision to be photographed nursing.

"Breast-feeding in public reveals a whole lot less than what has been revealed on the red carpet. ... I think we do need more role models like Angelina Jolie willing to be photographed and say, `Hey look, it can be done, it oughta be done,'" said La Leche spokeswoman Jane Crouse.

Wednesday, October 8, 2008

Selamat Hari Raya

Asslamualaikum semua...

Camne raye? Hopefully semua org menyambutnya dgn penuh gembira dan rasa kesyukuran... semoga semuanya selamat dan sihat sejahtera...

Alhamdulillah, tahun ni aku dapat beraya bersama seorg lg ahli keluarga baru... dah 3 tahun dah beraya berdua sahaja ngan Hubs... pada kawan2 lain yg first time beraya ngan anak kecik this year, mesti rasa teruja kan?

Diuploadkan chronicles raya this year ... bkn apa, utk kenang2an...

Raya tahun ni raya dua tempat, sbb lps ni dah nak fly mungkin 3 thn x dpt jumpa sanak sedara. Usually kitaorg bergilir aje, sbb jauh tu, Muar - Kelantan.

Ok, first kg Hubs kat Muar... balik hari Ahad. Hari Isnin nya tuh wat ketupat.. Sian Aisyah, cam x de sapa layan dia aje dlm gmbr ni sbb masing2 sibuk. Hubs tgh menganyam tuh.. terror dia..

Ni plak ketupat yg aku anyam slps beberapa try n tunjuk ajar dari Hubs... tralaaa... comey kan? dpt 7 bijik, sblm cik mek molek tu nangis minta attention...


OK fast forward kp pagi raya plak. Nampaknya ada budak x mo bgn lg... Cepat la Aisyah oii, org semua mandi sunat pagi raya dah ni nak oiii...

First skali slps semayang raya, aku n family Hubs ke bandar, amik gmbr kat studio. Fuh semanagt betul tu, sanggup terkejar2 ke bandar, beratur pjg2 nak amik gmbr, and byr beratus2 plak tuh ... sbb nak gi UK la ni... kalo x, hmmm... x pernah la nak amik gmbr raya kat studio... hehe... Btw, tema kaler baju kitaorg anak beranak ialah kaler kundang, kata org muar, atau ore klate kata kaler putih star... which is basically kaler cam purple like below... ini adalah pilihan Hubs, dia yg beriya nak kaler ribena, as he said it... susah payah la aku carik baju kaler tu, byk yg cam x match ngan dia (dia beli baju Melayu dulu). Last baru cari baju Aisyah, sbb sebetulnya Aisyah dah ada berlambak baju raya lain, yg aku beli sket2 over the last few months la kan, tp x de plak kaler purple. Aku mmg x tgk harga dah at that point, nak matching punya psl. Rupa2nya baju dia tu nak sama mahal ngan baju aku dah... pergh...

What? Nak tgk rupa aku di pagi raya.. X yah la eh... oh well.... if u insist... heheh...

Ni Aisyah memakai baju kurung pertamanya yg dibeli oleh Mak Uda dia, and di'alter' semula oleh Mak Usu dia. Susah la kan nak cari yg ngam2 utk budak 3 bulan...

Raya kedua, masih di Muar. Kali ni Aisyah ronda2 dlm baju denim plak. Bergaya betul anak Ibu nih... hehe

Raya kedua tu, sebelah mlmnya, kitaorg bertolak ke Ktan menaiki flight. Alhamdulillah Aisyah mmg sporting habis naik flight. Dia x nangis sket pon. Siap gelak2 lg, nak mmg kepoh nak tgk luar masa landing sbb dah nmpk lampu2 jln. Risau aku takut terlucut plak dia dari tgn masa landing tu sbb dia x mo duduk diam. Excited agaknya. Hopefully kalo naik flight gi UK dia baik mcm ni.

So pg raya ke-3 tu kitaorg beraya kat Ktan plak. Ni dia baju raya Aisyah pd pg tu, ala2 baju jubah ngan tudung. Muslimah gitu anak aku...


Belah mlmnya kitorg bersama sepupu sepapat yg lainnya buat barbeque.. Best!


Pg raya ke-4, masih mode jln2 coz kiranya it's still hari kedua di Ktan bg kitaorg. This time Aisyah pakai baju gown yg dijahit drpd perca2 kain kahwin aku dulu. Tukang jahit dia ialah makcik aku yg bajubiru itu. Satu lg koleksi jahitan dia ialah dekat budak yg pakai baju oren tu, and also baju hijau tuh. Kreatif, no?

Aisyah dah pandai menyulur skang. Habis dlm keta pon dia nak practice. Siap ditanduk2 beg diaper dia. Kitaorg x bawak carseat dia balik Ktan, so mmg manjang je pegang dia. Bad driving practice tp terpaksa... Mmg kena tawakkal sgt2 la..


Ni gmbr budak yg kepenatan beraya. Balik ptg raya ke-6 tu, dia tido ptg x berbaju, berlengging aje.... Kesian..


Mlm raya ke-6 tu kitaorg balik KL ngan flight lg skali. Last flight plak tu, pkl 11 mlm. Sampai2 umah dah pkl 1.30 pg. Skali lg Aisyah was a star, mmg dia suka naik flight kot.

Dgn itu berakhir la raya2 kitaorg kat dua kg. Insya Allah 3 tahun lg baru la dpt merasa beraya mcm tu balik. Huhu...

Anyway, all was good and mmg kitaorg beraya sakan la kiranya... Di kesempatan ini nak mohon maaf sekiranya ada terkasar bahasa and juga kiranya ada tertulis benda2 yg mengguriskan hati sesiapa saja di ruangan blog ni... Ampaun n maaf dipinta yeh..

Kpd cousin ku K Anis yg telah memberi penghjormatan kpd kami utk menumpang tido dio umah parents nyer, tq very much. I know u read this blog, jgn malu2 utk meninggalkan komen ok...