Monday, November 26, 2012

Snapshot inTime



"Being cozy with my mummy makes me very sleepy" kata Aisyah. 


Pada usia semuda ini, dia sudah acapkali mengeluarkan kata2 berbaur falsafah spt di atas keh keh keh... Sbnarnya masa ni dia lps mkn snack balik drpd sekolah, and berguling2 manja dgn emaknya, nak dpt haba lebih sbb winter2 ni mmg sejuk, apatah lg kami mmg skint sket so kalo takat 7-8 celcius tu, mana bukak heater lg hehe.


Anyway, keadaan amat busyyyyy skali on my end. Tu yg senyap bbrp hari. Bkn x de modal, bkn x amik gmbr, tp x de masa huhu. In sha Allah in a few days after dah siap correction ni lega sket la.


But in the meantime, a snapshot of when Aisyah said the words above. Gmbr tu menunjukkan what life is like right now for me, juggling mummyhood and PhD at the same time. Pada masa ni, aku tgh membetulkan thesis atas katil, laptop perched on a few pillows so that mcm dah jd meja. Peha kanan memangku kepala Aisyah, peha kiri memangku draf tesis yg dah disemak SV. Inilah juggling and balancing antara ibu dan pelajar dalam erti kata sebenar. 


Oh, and yes, I am wearing kain batik. Kain batik di musim winter uols. Qlate meets Plymouth. No thermal2 underneath. Ada berannn? :)





10 comments:

Mama Zharfan said...

aisyah tak ckp BM langsung ker oyis..balik msia nanti kena masuk international skool lah tu :)

Oyis said...

MZ: dop kak suzie. kalo ada pon, sgt jarang dan sepatah2 (bkn full sentence). dia faham BM, tp kalo sebut mmg pelat mat salleh (bkn ngada2, tp mcm lidah keras sket). mungkin amik masa la balik msia nnt nak train BM. international school? haih, rasanya masuk sekolah keb biasa je most likely :)

mirah said...

oyis,
tgh imagine mirah yg ada anak 3 ni juggling buat phd. Huhu..

Bila nak back for good ni?

yatie chomeyl said...

kella sgt, pakai kain batik maso winter..siap pakej x bukok heater...kagum3x

Nida said...

Salam Oyis...

Lama sungguh kak nida tak jenguk Oyis dan Aisyah di sini.

Anak2 kak nida dah hilang englishnya... sekarang ni loghat pahang lg kuat..hehe

isabelle frankly said...

berangin tu kalo pakai kain batik je masa winter. hehehe.
anyway, u dah start buat correction? mmg dah penghujung sgt dah la ni ye?
besttt

Oyis said...

yatie: kelas sungguh. ore mmg berehi pakai kain sarung etp, mudah. eh tp lo ni bukak heater doh, serendar sejuk. tp mmg bwh 5C dah pon, so kira ok la. zap zap zuss jah kena top up letrik sbb heater kuat mkn letrik

k nida: o ye ke? cpt budak2 ni adapt ye, bagus la. sesama diorg pon ckp pahang ke still mantain ckp inggeris slang kiwi?

isabelle: lama2 biasa, lg pon pki dlm rumah, kalo kuar rumah, kalah omputih dah winter2 pakai 'sarong' hehe... ops, btw correction tu from Sv pre-submission, bkn post-viva. takut ada kekonfiusan plak di situ. but yes, i can see the light at then end of the tunnel dah, alhamdulillah

Oyis said...

mirah: in shaa Allah bole. saya kenal a few friends yg ada anak 2,3 buat PhD, Alhamdulillah ok. yg plg ramai sy kenal so far anak 7, and dua2 laki bini buat phd serentak. most probably not easy, tp cubaan dan dugaan setiap org ada bhg nya masing2. dgn izin Nya in shaa Allah, bole buat :)

3yearshousewife said...

Nak berlagak skit: Sidai kain masa winter pakai kain batik. Nak challenge?

konon2 terer & malas nak salin lain,pas tu terloncat2 masuk rumah.

Oyis said...

K As: ooo hebakk.. hebakkk... K As menang... saya kain sarung dlm rumah je so far, x pernah ke luar lg hehehe