Wednesday, November 14, 2012

Sleeping Beauty Ballet

Hari Sabtu yglps (10.11.12 - tarikh cantek), aku berpeluang membawa Aisyah menonton ballet karyaan Matthew Bourne di theatre. Tajuk cerita ballet tersebut ialah 'Sleeping Beauty'. Kami pergi bersama2 dgn sorg lg kwn aku, Kak Maz*ni. Tiket kami ni dah lama dibeli, sbb kuciwa terlepas the last ballet show - The Swan Lake.


Mmg sudah lamaaaaa skali aku memasang angan2 utk menonton persembahan ballet, tp apakan daya sebelum ni belom berkesempatan. Persembahan teater lain spt musical, panto, puppet show, so far sudah bbrp kali berpeluang menonton, tp ballet ni unik. Dialog nya x byk, tp lebih kpd penceritaan dlm bentuk tarian. Very2 graceful and mesmerising moves dia. Satu lg angan2 aku kalo berpeluang ialah utk pergi menonton opera pula, walau pon mmg x faham langsung la kan dialog dia (ada subtitle nasib baik), tp nk jg, just for the experience, bole la rasa2 pelbagai genre.


Lg pon this opportunity came at a good time, dgn aku dah nak balik Msia, and also Aisyah is old enough to understand the story. She is very into the ballet, tp kitaorg x hntr la dia masuk kelas ballet or anything yet. Just suka2 joget sendiri ada la hehe... But to get into the spirit of everything, aku put her ballet costumes on, hair in a bun, I even ordered those pink ballet tights off eBay a few weeks back, so dia feeling2 ballerina dan menjiwai cerita gitu sket. Biar budak2 rasa excited dan x kebosanan masa dlm audiotrium nnt (3 jam)...


Seperti yg dijangka, teater mmg full house sbb ballet mmg popular. This is Aisyah posing2 dgn rented binoculars. We were sat up high in the Upper Circle, smack banged in the middle (Row F, Seat 31, 32, 30). The panoramic view tu konon nak tunjuk full seats in all three tiers, tp x mencapai maksud la plak. Anyway, since x leh amik gmbr or recording sepanjang show berlangsung, maka x dpt la nak share pertunjukan nya mcm mana. 







Cerita nya bertemakan Gothic Romance, so awal2 ad scene yg agak menakutkan (utk budak2), but it was rated sesuai utk family, so tu yg bole bwk Aisyah. But babak ada wicked fairy tu, sungguh2 Aisyah pegang tgn aku, nasib baik dia x nangis. Jalan cerita ok, tarian mmg mengasyikkan. Cuma in my opinion, ballet agak kurg aksi berbanding musical, and disebabkan ballet yg kami pergi ni contemporary sket dancing dia, rasa kurg ummphh. Walau bagaimana pun mmg respek la pada director and producer ballet ni, sbb bkn senang nak buat a fresh rendition of such a well-known story. In fact, at the very end time org applaud2 tu, aku rasa cam nak nangis sbb tiba2 terfikir how many hours went into rehearsing, and rehearsing, and rehearsing, utk perfect kan the show and bila dpt standing ovation begitu, pastinya rasa segala time and effort membuahkan hasi(ni sbnar nya masa tu perasan dkt diri sendiri sbb tgh turmoil nak siapkan PhD. Analogi usaha dan pengorbanan spjg belajar, dan kalo lulus viva (ovation), tentu nya semua berbaloi. Lately, kalo soal bab belajar, mmg touching sket... sretttt....)


Anywayyyyy... this is the little girl yg seronok sgt tu. She received quite a few compliments sbb dressed up well for the occasion. Budak2 lain ada jg yg berbaju ballet, ada yg pakai fairy wings dsb nya. Lps dah habis teater tu, ingat nak amik gmbr byk2 tp susah sbb Aisyah dah naik sheikh berballet, dia plak merata2 berlari, melompat, berpusing dan basically buat free ballet show la kat tgh2 lobi tu huhu...






video

 

3 comments:

Mama Zharfan said...

she's as cute as usual in that ballet outfit ;)

isabelle frankly said...

jeles i takde anak pompuan.
nak kena cop buat menantu lah

Oyis said...

MZ: thanks :)

isabelle: x de bole cuba lg nnt adib dah stop BF. opss! hehe...