Thursday, November 15, 2012

Bottom and Butt

Aisyah skang kuat berbual. Pot pet pot pet. Mcm2 la dia cerita. Mmg bole dibawak berborak dah. Kdg2 mcm org tua pon ada jg gaya jawapan nya. Mcm mak dia lah agaknya, kalo tgk kat blog pon byk celoteh, in real life, lg la motor-mouth sebenarnya. Mmg aku pon rajin melayan dia bercakap sbnarnya, sbb nak galakkan dia berkomunkasi, dan sbb mmg kelakar.


Mcm 2 kisah di malam ni. 


Kisah 1: Bottom


Kitaorg order pizza utk mkn mlm. Aisyah kutip makan cheese dan topping2 je. X nak mkn roti nya, crust apa tah lg. 


Me: Aisyah, you have to eat this (pointing to the pizza base). You need to get some carbohydrate in you.

Aisyah: But Mo-ommm {exasperated sigh}... I don't like the PIZZA BOTTOM

Me: Hah? Pizza bottom?!?!


Sedap2 dia je cipta perkataan baru. Pizza base jd pizza bottom. Tp aku pikir2 logik jgk la istilah dia tu, sbb pizza ada topping, so kalo top lawan nya bottom la kan, ye dak? 


****


Kisah 2: Butting In


Masih lg mkn pizza (mmg family yg berborak non-stop kami ni di waktu dinner - sunnah tu). Tgh2 bercerita, Aisyah tiba2 terkentut dgn kuat nya (tp maintain berborak mcm x de apa).


Aisyah: Pot Pet Pot Pet... {Proottt terkentut} ... Oopss, that was me.. Pot Pet Pot Pet...

Hubs: (to me) Eii.. bahaya betul kalo kentut kat rumah org mcm ni. Mesti org kata mak bapak dia biasa kentut kuat2 kat rumah

Me: (to Hubs) Hahhaha... Ntah nya... kat sekolah ntah mcm mana agaknya. Mesti puas cikgu2 dia gelak dgr budak2 kecik terkentut hari2

Aisyah: (butting in) No, at school I do a QUIET ONE so the teachers don't know it was me

Me and Hubs: {gelak guling2}

Aisyah: Yeah, sometimes I cough and I fart

Me: Do you mean you coughed so hard you farted, or because you needed to fart, you faked a cough?

Aisyah: I coughed so the teachers think it was the other children who farted!



Ladies and gentleman, my genius daughter :P


PS: Aisyah speaks in English as her first language, despite Hubs and I speak nothing but Malay to each other. Notice that she, however, understands what is being spoken (especially kalo kitaorg kutuk dia hehe), but she just refuses to reply in Malay. Ada jg time angin2 dia nak belajar BM, dia tanya la what's this what's that in Malay, and aku sedaya nya cuba sembunyi kan senyum2 kambing bila dia ulang sebut perkataan BM dalam pelat British.  



8 comments:

Nadiah Sidek said...

hahaha....kisah ke-2 tu make me laughing out loud! kelakar la aisyah ni!

seronok anak-anak dah petah bercakap. safiyyah lambat bercakap. umur 3 tahun baru mula bercakap. risau betul sebelum tu. bila dah mula bercakap, rasa lega sikit. sekarang ni pun masih belum pandai buat ayat lagi. sekadar 2-3 patah perkataan boleh la.

shakir ni cepat, banyak juga perkataan dia boleh sebut walaupun pelat sebab dia suka ikut apa yang orang sebut. safiyyah masa baya shakir dulu tak mahu langsung ikut orang sebut apa-apa perkataan. tu yang dia lambat sikit tu. kadang-kadang cemburu juga tengok anak-anak orang lain yang sebaya safiyyah petah bercakap. tak apalah, dia dah mula bercakap ni pun dah rasa lega dah

Oyis said...

nadiah: aisyah pon dulu agak lambat jg bercakap. mula2 risau sbb ckp english tidak, melayu pon tidak. tp dkt2 nak masuk 3 thn dia start berckp. dia pon mcm safiyyah jg la, masa awal2 x nak ajuk pon org ckp apa. tp Alhamdulillah skang skali dah pandai bercakap, macam2 dia bercerita... ada pelajar PhD in psychology ckp kat saya, aisyah jd lambat bercakap tu, sbb dia exposed to 2 bahasa serentak. budak2 bilingual/multilingual mmg lambat sket berckp berbanding dgn budak2 yg exposed to satu bahasa aje, tp skali dpt, budak tu bole kuasai dua2 bahasa, even kalo x fasih pon, pemahaman dlm dua2 languages tu dtg naturally. mungkin safiyyah pon mcm tu la tu

isabelle frankly said...

hahaha...giler lawak la aisyah ni. tapi tetap cute. ekekeke.

btw, reading the above comments, it made me feel better. risau adib x byk cakap lagi.
as for adam, i wish he'd prefer to converse in English too, just like Aisyah does.

pearl said...

funny aisyah. petah beno bercakap. and bijak betul ye idea kentut sambil batuk... huhuhu mane le dia belajar yeee

masz14 said...

kelakar saya tergelak sorang2! umar sampai la ni masih cakap sikit2 je. dia bukan 2 bahasa, dah 3 dah. kesian. but i saw him talking to his teachers. bahasa apa taktaulah.

Anonymous said...

Как Вы считаете, на сколько поднимутся [url=http://profwoomen.ru/]пенсии[/url] после нового года?

Mixed-family in da house.... said...

hahahha....memang aisyah budak genius!!!!

Amira Fairul said...

LOL! dah lama xbaca kisah aisyah ni sejak u jarang update hari tu. nak kena baca older post ni. she's really cute!