Friday, July 8, 2011

Summer Fair




Baru balik drpd Summer Fair di sekolah cik mek molek ku itu. One of the advantages of joining a nursery which is actually a part of a larger elementary school compared to a private nursery is the activities that they hold. Kalo tgk diary, bulan ni aje ada berderet2 aktiviti, mujurlah yg concerning the whole school ada 2 aje.

Ok, back to the fair. Set up dia ala2 carboot sale la, jualan brg2 terpakai secara murah2 (donated from parents jgk), refreshment stalls jual kek, crisps, air, etc, stalls jual produce from the school garden (yg student2 duk menanam dan mencangkul this spring dah ada hasil - basil, spring onion, lettuce, baby carrots, plums, etc). Pastu ada raffle tickets on sale, games for little one like hook the duck, hoopla, lucky dip, etc, and a bouncy castle. Ada jgk services yg ditawarkan spt Henna tattoo art, nail polish station, hand massage service and face painting. With the exception of face painting, semua ni dilakukan oleh budak2 sekolah, semua utk suka2 kutip duit utk sekolah punya aktiviti di masa dpn kot.

Mula2 survey dan membeli sket2 brg second hand dulu. Item yg dibeli hanyalah sebuah buku Bedtime Stories utk Aisyah and seketul paperback book on Home Deco. Ye, mindset kita harus lah kpd dah nak Msia, dah nak Msia and renovate rumah, so invest lah 50p beli buku yg seinci tebalnya hehe.

Aisyah telah memilih utk mencuba nasib memancing itik. Bkn setakat main skali, malah dua kali plak. Alhamdulillah, dua2 kali dpt pancing itik dan dpt la gula2 sbg hadiah (ala kos main 20p je skali main pon).



Kemudian dia mintak nak naik bouncy castle plak. Sbb aku ibu yg sporting, kasi la green light. Lg pon budak2 lain semua pon naik. Tp yg kelakarnya, budak Aisyah ni main sambil peluk tiang. X melantun2 cam budak lain. Takut agaknya. Ke x sempat warm up x tau la kan, sbb 50p tu 5 minit je main nya.

Lps tu gi station face painting plak. Mintak designkan seekor Butterfly kat pipi. Ongkos 50p skali coreng. Hasilnya ok jgk. Anak dara I mmg one satisfied customer lah. Cuma problemnya, sibuk dia nak tgk cermin berkali ni. Oh how vain!



Ni gmbr overall ground pada hari tu. Agak meriah la sbnarnya, tp aku x berani nak hala kamera ke area ada byk budak2, coz policy di UK ni berhubung dgn gmbr kanak2 bwh umur ni funny sket, so better not lah :)





Ni plak Aisyah amik gmbr aku. Not bad la kan. Nak jgkkkk letak gmbr tuan blog tuuu hehe...

Added:
Oh aku nak selit jgk berita baik yg aku baru terima ni. Our host masa mula2 sampai dulu (Zali & family), telah slmt lulus viva pada hari ni. Mmg aku cukup happy and tumpang berbangga di atas kejayaan beliau sekeluarga. They totally deserve it, org2 nya mmg baik skali, mana nak dpt host yg sanggup bg tumpang SEBULAN beb. Tu masa mula2 dtg, dgn x kenal hati budi lg dah tolong mcm tu, x termasuk pertolongan2 lain along the way. Smg suatu hari nnt (dan tidak lama lg, hopefully), merasa jua aku conquer PhD ini, insya Allah. Sambung buat kerja nih, mode terbakar smgt!


9 comments:

Queen of Pirus said...

Dah nak cuti summer ni mmg mcm2 Norriz...Daniel pun mcm tu kat sini

Oyis said...

kak anim: kan? seronot jg attend benda2 nih hihih. kita x biasa, sbb nursery lama dia tu mcm x buat apa2 sgt pon, parents evening pon x de, musykil jg, walhal bulan2 byr beratus2. tp mungkin jg the older the get, the more xtvt they are involved kan, so untungnya la daniel pegi dah umur besar sket. kalo yg dtg masih baby mcm aisyah rugi sket la. by the time dia nak start enjoy2 and develop skills, dah kena balik huhu

Mama Zharfan said...

me convo 19 july ni...tak mampu nak attend, sbb kalau attend mesti one whole family :( tunggu diaorg post cert ajerlah utk me submit cepat2 kat univ ni :)

yatie chomeyl said...

yosh gambatte

ayin said...

cek mek molek tu mmg comey sungguh...

wahhh best kan ada aktiviti camtu, ka sini takder tak tau kenapa...

Oyis said...

mamazharfan: x pe lah kak. yg penting, PhD nya dah settle (even before balik msia lg tu! inspired sungguh). xde konferens yg di UK ke ala2 that time heheh?

yatie: gapo makno nya tu? kawe x reti bahasa nihonggo nih

k ayin: tu la, tadika2 di msia patut encourage event2 mcm ni, seronok! kanak2 pon dpt exposure and belajar manage event kan?

mast@work said...

kami weekend ni start summer festival..

cantik face paint aisyah tu.. dia nampak happy sangat

Nida said...

memang budaya merekakan suka conteng muka budak-budak.. anak Kak Nida pun klu balik kindy mesti ada jer berconteng muka..huhu

masz14 said...

apa pasal entri slalu hilang? tak sempat nak baca..