Wednesday, July 6, 2011

Lovely East Looe Beach


Hari Ahad lps kami sekeluarga berserta beberapa member2 lain di Plymouth berkesempatan berlibur2 di East Looe Beach, Cornwall. Niat di hati mmg nak mandi manda (at least utk anak2 lah kan). Alhamdulillah, cuaca brilliant skali, in fact mmg panas jgk la, terpaksa sewa 2 parasol lg, pelik omputih lain menengokkan org Msia ni bak puteri lilin semua hehe.

Looe ni jaraknya x jauh sgt dgn Plymouth, kalo naik train dlm sejam lebih sket kot. Kalo minggu lps ke Torquay, itu menghala ke timur Plymouth. Looe ni plak menghala ke barat Plymouth plak. Looe ni terletak dalam daerah Cornwall, yg sememangnya terkenal dgn byk tempat2 berpemandangan indah2 SubhanAllah..

Looe ni sendiri terbahagi pada dua bahagian, East Looe dgn West Looe. Dua kawasan ni dibahagikan oleh sebuah sungai di tengah2. Kalo di sebelah East Looe, byk pantai2 pasir halus yg sgt sesuai utk mandi manda and berjemur or main sandcastle, spt East Looe Beach, Mildreath Beach, Whitsand Bay, etc. Di belah West Looe plak byk yg berbatu batan spt Hannafore Beach. Kalo sukakan aktiviti amik2 gmbr, rock pooling, crabbing, fishing, etc, elok pegi belah sini.


[1] Nak gi Looe kena naik railway khas. Masa ni ya rabbi, sendat tau gerabak, ramaiiiiii sgt menuju ke Looe. Dah berehlah la katakan.


[2] Pekan Looe. Mmg klasik. Kat mana2 area beach town mmg mcm ni, ala2 Barbican di Plymouth jg layout and architectural dia. Spjg2 jalan byk kedai2 jual souvenir and peralatan mandi manda, surfing, etc.



[3] Drpd boardwalk. Masa ni pkl 12 tghari, pon ramai yg berjemur. Air laut tgh surut. Benda alah penghadang tu dipanggil windbreaker. Bole disewa dgn harga GBP2.50. Begitu jg dgn parasolnya.

[4] Picnic!


[5] Main pasir


[6] Aktiviti yg ditunggu - mandi laut!!!





[7] Kami berposing di tebing sungai yg menjadi pembahagi East Looe dan West Looe


[8] Banjo Pier - landmark utama East Looe Beach


[9] Tebing Hannafore Beach di seberang sungai sana


[10] West Looe


Mmg puas hati lah pergi. Paling best sbb Aisyah betul2 enjoy main air and main pasir. Kalo tgk muka budak2 mmg sampai kita yg adult ni pon rasa happy sekali. Diorg main air sampai gigil2 and berhingus2, tp x nak naik2. Rugi x discover tempat sebegini cantik dgn lebih awal lg huhuhu... Tp xpe, Insya Allah kalo ada rezeki and masa nak pegi lg. Korg kalo mai sini, tau dah nak aku nak bawak gi mana hahaha ;)


5 comments:

yatie chomeyl said...

org putih meme time summer habis-habisan nok bui tanned. ore msia sumo pakat nusuk bawoh tent kui3x

muju rore jepun pompuan jenis jago kulit jugop x sey bui gelap, so kalu summer sumo berseia dgn UV glove, UV umbrella, UV shades dan segalo mok nenek UV la ehehehe

mast@work said...

best la piknik..

tak panas lagi ok la piknik.. kami pun menunggu hari nak piknik gak.. tak sabar! hehe

isabelle said...

nama tempat2 situ mmg semua ada huruf O ekkk?

Lia Sakinah said...

err noris...mana gambar noris pakai bathing suit? Bubuhla sekali... hehehehe

Oyis said...

yatie: hmmm... ore putih ni koho nak ite ado la. kito tertanyo2 x panas ke demo ni? kulit merah2 dah tp still dok bergolek2 atas pasir lg ish ish

mast: piknik jgn x piknik. nnt dah autumn/winter, nyesal x amik peluang hihi

isabelle: a ah la. pastu kalo ada huruf 'e' kat belakang dah x pronounce. Looe ni sebutan dia 'Lu'. Sama mcm the Hoe kat Plymouth, sebutan nya 'Ho' je. mula2 sampai ingat Howi or Luwi hehe

lia: haip. x leh pakai, buat tumbuh ketumbit dkt mata semua org je nnt :P